Kirjoitin jo aikaisemmin tästä aiheesta Helsingin Sanomissa olleen jutun pohjalta. Mutta sain Irina Holman kirjan Takaisin elämään - uusin tieto masennuksesta ja siitä toipumisesta Minerva kustannukselta ja kirjoitan aiheesta uudelleen ja lisää, koska aihe on mielestäni tärkeä.
Masennukseen sairastuu 20 % väestöstä jossakin elämänvaiheessa. Naisilla on masennusta kaksi kertaa useammin kuin miehillä. Masennuksesta voi onneksi toipua, jos oireet tunnistetaan, ja hoito aloitetaan ajoissa. Irina Holma toivoo, että kirjasta olisi apua masennusta sairastaville ja heidän läheisilleen.
Tähän asti masennuksen syntyteorioita on pyritty eriyttämään ja löytämään yksittäisiä syitä. Nyt suuntaus on päinvastainen. Uutta mallia kutsutaan biopsykososiaaliseksi. Tämä malli ottaa huomioon kaikki tunnetut masennukseen vaikuttavat asiat: biologiset (geneettiset, fysiologiset, biokemialliset), psykologiset (tunteet, ajattelu, käyttäytyminen) ja sosiaaliset (kulttuuriset ja sosioekonomiset) tekijät.
Masennuksen oireet
Masentunut voi menettää kiinnostuksen ja mielihyvän tunteet. Voimat vähenevät. Väsymys vaivaa. Lisäksi masentunutta vaivaavat muun muassa itsesyytökset, kuolemanajatukset, ruokahalun ja unen muutokset, keskittymisvaikeudet.
Esimerkiksi kipu altistaa masennukselle, mutta masennus voi olla myös kivun aiheuttaja.
Masennuksen psykologiaa
Ihmiset turvautuvat erilaisiin keinoihin vältellessään vaikeuksia. Masennuksen oireet ovat erilaisia eri ihmisillä riippuen siitä, millaisiin puolustuskeinoihin ihmiset turvautuvat. Puolustuskeinot eli defenssit ovat yksi mielen suojautumiskeino.
Puolustusmekanismit jaetaan neljään ryhmään.
1) Kypsä. Ihminen kohtelee itseään ja muita joustavasti ja realistisesti.
2) Neuroottinen. Ihminen kokee itsensä hyväksi ja viattomaksi, uhan kohdatessa hän käyttäytyy uhrautuvasti.
3) Kypsymätön. Ihminen siirtää vastuun uhasta ja tunteista ympäristölleen, hän reagoi uhkaan lapsenomaisesti ja syyttää muita.
4) Patologinen. Ihminen ei siedä todellisuutta vaan rakentaa oman sisäisen todellisuutensa, joka perustuu kuvittelulle.
Ihmisen temperamenttikin vaikuttaa masennukseen. Temperamentti on synnynnäinen joukko valmiuksia ja tapoja reagoida. Näitä ovat esimerkiksi uteliaisuus tai varautuneisuus, iloisuus tai apeus, järjestelmällisyys tai huolimattomuus, herkkyys tai piittaamattomuus.
Masennuksen hoito
Masennusta hoidetaan yleensä lääkkeillä ja/tai psykoterapialla. Käypä hoito -suosituksen mukaan liikunta ja happi tehoavat masennukseen yhtä hyvin kuin lääkkeet ja psykoterapia. Tämä ei koske vaikeaa masennusta, koska vaikeasti masentuneet eivät yleensä jaksa liikkua.
Masentuneella on aivoissa puutetta välittäjäaineista, etenkin serotoniinista ja noradrenaliinista. Masennuslääkkeet korjaavat tätä. Psykoterapian ja lääkehoidon yhdistelmä on tehokas.
Kaikille psykoterapian muodoille on yhtenäistä monet piirteet: huonosti toimineet puolustusmekanismit korjautuvat paremmilla, tunteiden käsittely muuttuu, tiedostamattomat ristiriidat aukeavat riittävästi, ankara yliminä muuttuu armollisemmaksi, itsekuva ja vuorovaikutus muuttuvat myönteisimmiksi, itsetuntemus lisääntyy.
Vaikeaan masennukseen on saatu hyvä vaste sähköhoidolla, joka annetaan nukutuksessa. EEG:llä eli aivosähkökäyrällä on todennettu, että sähköhoidon jälkeen aivot pyrkivät rauhoittamaan tilannetta ja palautumaan. Tällä on hoitava vaikutus aivoihin.
Lähteet: Irina Holma: Takaisin elämään. Uusin tieto masennuksesta ja siitä toipumisesta. Kuvat omat.
Aihe on todella tärkeä. Hyvä, että masennuksesta ja sen hoidosta on saatavilla päivitettyä tietoa.
VastaaPoistaMielestäni kuvasi sopivat tähän postaukseen loistavasti.
Minulle oli uutta tietoa se, että ihmisen temperamentti voi vaikuttaa masennuksen syntyyn.
Hyvää torstaita Marja!
Ja terkkuja Marrakechista!
Kiitos kommentistasi Kirsti. Masennus on loppujen lopuksi niin yleistä, että siitä on hyvä aina vain puhua.Voimakkaasti reagoivalla eli vaativalla temperamentilla oli kirjan mukaan oma osuutensa masennuksen synnyssä. Tiedätkö mitä, kerrankin olin myös itse hämmästynyt, miten kuvani sopivat aiheeseen, kun kävin kirjoituksen läpi tekstin tunnisteita kirjoittaessani.Kerrankin.
PoistaKäsitettävä ja kokonaisvaltainen yhteenveto masennuksesta, Marja. Ihminen on psyko-, fyysis-, sosiaalinen kokonaisuus, kaikki aina yhdessä kaikkeen vaikuttaa, sen tiesin, mutta tuo puolustusmekanismien jako on minulle uutta tietoa, samoin temperamentin osuus. Vaikka se tosin on helppo ymmärtää, koska ympäristöön reagointi ei voi olla vaikuttamatta siihen, miten asioita lähtee itse ratkomaan. Geeniperimän vaikutus näkyy meillä suvussakin. Niinhän se on tällä Savo-Karjala-Pohjois-Pohjanmaan vyöhykkeellä läpi Suomen todettu kai kulkevan.
VastaaPoistaKiitos Eeva kommentistasi. Uskomattoman totta on monessakin asiassa tuo Itä- ja Länsi-Suomen ero. Kolesterolit sydäntaudit sun muut. Minulle kerran lääkärä sanoi, että sinä olet varmasti Länsi-Suomesta, kun kertoi hyvistä kolesteroliarvoistani. Minä en ymmätänyt, että mitä hei, miten synnyinpaikka voi vaikuttaa kolesteroliin. Nykyisin ymmärrän. Olihan aikanaan tuo Pohjois-Karjalaprojektikin. Masennuskin - ikävä kyllä - on osittain myös geeneissä. Se tuntuu niin "väärältä", koska geeneihin ei voi itse vaikuttaa. Mutta siihen ympäristöön onneksi voi. Minusta nuo puolustusmekanismit ovat melko helposti ihmisestä, puheesta havainnoittavissa. Etenkin kun tulee ongelmista puhe.
PoistaTärkeä aihe tämä ja taitaa olla tänään jopa aiheeseen liittyvä päiväkin :)
VastaaPoistaKiitos kommentistasi Maikku. On myös mielestäni tärkeä aihe. En oikein pysy näiden teemapäivien mukana.
Poista