torstai 15. helmikuuta 2018

Tuoko terveysruoka sittenkään terveyttä


Taas minun pieni maailmani meni heikun keikun, kun luin Hesarista ravinnon turvallisuuden professori Maria Heinosen käsityksiä ruuan terveellisyydestä.

Mitä tai ketä enää uskoa? Ehkä pitää syödä ruokaa, joka tekee hyvän olon ja pitää jotenkin terveen kirjoissa. Minun pitäisi käyttää omaa päätäni, jos siellä vielä jotakin käytettävää on.(Epäilen.)


Maria Heinosta kismittää kovasti nykyinen trendi ruuan aitouden ja puhtauden tärkeydestä.Hänen mukaansa mediassa ja muualla annetaan täysin humppaohjeita. Tyyliin: vältä tuotteita, joissa on yli viisi ainesosaa; lue e-koodit tarkasti...

Heinoselle lisäaineettomuus ei ole ollenkaan tärkeää ruuassa. E-koodien tihrustamisen sijasta ihmisten pitäisi seurata sokerin, suolan ja kovan rasvan käyttöään.


Moni lisäaine, kaksi kolmasosa, esiintyy myös luonnossa ja ihmisen elimistössä. Muun muassa paljon arvosteltua glutamaattia löytyy tomaatista ja parsakaalista.


Hän syö myös einesruokia ja valmisruokia. Luomua Heinonen ei syö. Hän ei ole löytänyt näyttöä siitä, että luomu olisi terveellisyyden kannalta normaalia ruokaa parempaa.Ruoka ei ehkäise, hoida tai paranna sairauksia. Lisäaineet eivät tee ruuasta hyvää tai huonoa. E-koodit on tarkasti laadittu.


EFSA eli Euroopan elintarviketeollisuuden viranomainen on käynyt läpi vuodesta 2008 lähtien 2700 elintarvikkeissa käytettyä terveysväittämää. Vain muutama sata on todeksi todettu.

Silti myydään tuotteita, joiden terveysväittämillä ei ole mitään katetta. Esimerkiksi hopeavesi viimeisimpänä villityksenä on osoittautunut jopa vaaralliseksi. Luonnonmukaisuus ei ole turvallisuuden tai terveellisyyden tae.


Nyt kun keskustellaan paljon ruuasta, Heinosen sanomiset ovat nostaneet kritiikkiä. Eikä ihme. Hän on melko ehdoton käsityksissään. Häntä on nimitelty jopa ruokateollisuuden kätyriksi.

Heinosen mielipiteet saa minut mietteliääksi.

Ehkäpä jonkinlainen kultainen keskitie olisi näissä ruokajutuissa paras.

Syötkö sinä luomua?



Lähteet: Helsingin Sanomat 1.2.2018, kuvat Pexel. Pixabay

12 kommenttia:

  1. Sen verran olen eri mieltä siitä, että ruoalla ei voisi hoitaa terveyttään. Itselläni kun on autoimmuunisairaus ja jos syön esimerkiksi soijaa niin aivan varmasti menee elimistö ihan sekaisin. Saan pitkäkestoisen tulehduksen ruokatorveen, vatsalaukkuun sekä suoleen. Se myös estää sinkin imeytymisen.
    Tärkeää on kuulostella omaa kehoa ja syödä sen mukaan. Keho kertoo kyllä mitä se milloinkin tarvitsee. Itse tarvitsen paljon nyt magnesiumia ja siksipä meillä syödään magneesiumpitoista ruokaa tällä hetkellä eniten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Melissa kommentistasi. Kirjoitelmani mielipiteet olivat Maria Heinosen.Ikävää, että sinulla on autoimmuunisairaus.Minun mielestäni esimerkiksi mustikka vaikuttaa todella myönteisesti suolistoon: parantaa sekä kovaa vatsaa että ripulia. Siis tasapainottaa suolistoa. Sekä torjuu dementia-sairauksia.

      Poista
  2. Meillä mennään mielestäni melkolailla kultaista keskitietä. Light-limsoja meille ei osteta. Silloin harvoin kun limsaa on, se on sokerilla makeutettua.
    Laskiaisena aloitin ekopaaston eli pääsiäiseen asti olen syömättä lihaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Minna kommentistasi. Kultainen keskitie on jotenkin koko elämässä se paras tie. Ei ole hyvä mennä missään asioissa äärimmäisyyksiin. Kiva lukea paastostasi. Minä paastoan niin, että en katso televisiota. Kasvissyöjä olen ollut jo pitkään. Hyvää paastonaikaa sinulle!

      Poista
  3. E-koodeja, ei kiitos. Viimeksi olen lukenut aspartaamin karsinogeenisyydestä hiirikokeissa. En ikinä syö mitään, mikä on makeutettu keinotekoisesti muutenkaan, mutta aspartaami on kuulunut jo vuosikymmen kieltolistalle. Tiedetään että lihan syönti on riski, mutta suurin riski on lihaleikkeleet: niissähän juuri on E-koodeja. Pienet lapset eivät siksi saa syödä esim. nakkeja, ainakaan montaa kerralla. Ja luomu: sehän on paremman makuista kuin keinolannoitettu, esim. tomaatit ja porkkanat ja parsakaali. Että se siitä Heinosen höpinästä. Ei uppoa minuun :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Eeva kommentistasi. Totta kirjoitat. Keinotekoinen on keinotekoista. Ei siitä voi muuta ajatella. Tuo minun juttu oli Maria Heinosen näkökulmasta kirjoitettu. Minulla on aivan erilainen näkökulma. Ruoka on miltei poliittinen asia nykyään. Hyvä että Heinosen näkökulma ei uppoa sinuun, ajattelevaan naiseen.

      Poista
  4. Tosi mielenkiintoinen postaus jälleen, ruoka-asiat kiinnostavat aina. Minäkään en aina tiedä, mitä näistä ravintosuosituksista pitäisi ajatella, mutta suolaa, sokeria ja kovia rasvoja välttelen ihan vaistonvaraisesti. Ja luomua suosin kanssa, luulisi, että siinä kuitenkin on etuja normaaliin tehotuotantoon - ainakaan luomukasviksissa ei ole myrkyllisiä torjunta-aineita tms :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Piia kommentistasi. Nämä ravintoasiat saattavat nostaa tunteitakin peliin.Varmasti ihan oikeita asioita välttelet vaistonvaraisesti. Niin se minullakin toimii. Luomu on mielestäni aina parempaa kuin tehotuotettu ruoka. Juttu kertoi vain Maria Heinosen käsityksistä. Jotka ovat varsin konservatiivisia.

      Poista
  5. Minä syön mahdollisimman paljon paikallista ruokaa ja mahdollisimman vähän käsiteltyä. Syön kyllä sipsejä, juon jopa limpparia välillä, mutta yritän välttää valmisaterioita ja muita ruokia joissa on ihan hirvittävä määrä säilöntäaineita. Ja lisäksi yritän syödä (ja juoda) koko ajan vähemmän sokeria ja käyttää laadukkaampaa suolaa ja rasvaa.
    Ruokien kanssa on vaikeata kun jatkuvasti tulee ohjeita ja sitten muutaman vuoden päästä taas sanotaan että niin juuri EI pidä tehdä. Joten yritän syödä maalaisjärjellä ja kyllä minä niitä lisäaineita välttelen, erityisesti väriaineita ja liikoja säilöntäaineita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Joanna kommentistasi. Etelä-Amerikassa saa varmasti tuoretta ruokaa. Näin minä kuvittelen. Tuore, prosessoimaton ruoka tekee hyvää itse kullekin. Perusraaka-aineet käyttöön eineksien sijalta. Minä kammoan eineksiä. Jo niiden pahan hajun takia. Kun avaa suojakuoren, tulee ikävä haju. Kultainen keskitie tässä syömisessä on varmasti paras.

      Poista
  6. Ruokavalioasiat on kyllä sellaisia kun jakaa mielipiteitä aina joka suuntaan ja aina tulee uusia tutkimuksia tästä ja tuosta. Itse olen päättänyt syödä sitä mikä maistuu ja tuntuu hyvältä kropassa :)

    VastaaPoista
  7. Kiitos kommentistasi. Ruoka on tullut nykyisin hyvin tärkeäksi. Jopa poliittiseksi. Osaksi identiteettiä. Ruokauskovaiset noudattavat hartaasti ja ehdottomasti juuri sitä oikeaa ruokavaliota. Minustakin on hyvä syödä maistuvaa ruokaa, joka tekee hyvän olon.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!