Mielestäni Liisa Keltinkangas-Järvinen on ehkä liian kärjistäjä tässä jutussa. Olen samaa mieltä monista asioista. Mutta esimerkiksi somea ääriyksilölliseksi kritisoidessaan, hän ei ota huomioon, että somessakin muodustuu yhteisöjä, erilaisia ryhmiä ja piirejä.
Psykologi ja emeritaprofessori Liisa Keltinkangas-Järvisen mielestä nyky-yhteiskunnassa hyväksytään käytös, jollaista pidettiin vielä joitain vuosikymmeniä sitten narsistisena. Hänen mukaan itsekkyydestä on tullut aikamme suuri uhka.
"Nykyinen yhteiskunta on yltiöyksilöllinen. Itsekkyys nähdään vahvuutena", hän sanoo. Nyky-yhteiskunta tukee ja vahvistaa minäkeskeisyyttä.
Ollaan luotu elämisen malli, joka kuuluu kehityspsykologiassa lapsen primaarin narsismin kehitysvaiheeseen.
"Primaarinarsismi ei ole häiriö vaan lapsen normaali kehitysvaihe. Vaiheen piirteitä on esimerkiksi keskittyminen omaan hyvään oloon, oman mielihyvän hakeminen ja omien tarpeiden välitön toteuttaminen."
"Aikuinen voi nykyään julkisesti sanoa, että minun on velvollisuus keskittyä itseeni. Tai että lakkasin tekemästä kompromisseja ja olemasta kiltti."
"Ihmisellä on perustarve omaan mielihyvään ja oikeus pitää rajoistaan ja oikeuksistaan kiinni. Nämä voivat kuitenkin kääntyä puhtaaksi itsekkyydeksi."
Nykyinen psykoterapiakulttuuri kannustaa muun muassa pohtimaan omia tunteita. Keltinkangas-Järvisen mukaan pitäisi kysyä myös , millaisia tunteita minä herätän muissa.
Muihin keskittyminen voi jopa parantaa hyvinvointia. "On erittäin hyviä tuloksia sellaisesta terapiasta, jossa keskitytään itsen sijasta toisiin ihmisiin."
Nykyisin vallalla on myös kuvitelma, että oma hyvinvointi maagisesti säteilee ympäristöön. "Hoetaan, että ei voi rakastaa muita, jos ei ensin rakasta itseään. Slogan ei pidä paikkaansa. Ihmisellä voi olla äärimmäisen huono itsetunto, mutta se ei estä häntä kiintymästä eikä rakastamasta."
On selvää, että on yhä ihmisiä, jotka kykenevät kompromisseihin ja ottavat toiset huomioon.
"Mutta nyt puhun isosta yhteiskunnallisesta trendistä , jonka olemme rakentaneet ja joka ei johda hyvään."
Toinen vakiofraasi on, että ei pidä syyllistää. "En syyllistä. Kerron, mitä psykologian tutkimuksissa on havaittu. Jos ihminen syyllistyy, siihen on ehkä aihetta."
Ikävien tunteiden työntäminen syrjään on psykologian mukaan jälleen yksi nykyajan ilmentymä, koska syyllisyyden ja häpeän tehtävänä on ohjata käyttäytymään oikein toisia kohtaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!