lauantai 15. kesäkuuta 2024

Keho ja mieli toimivat yhdessä



Keho vaikuttaa mieleen  ja toisinpäin. Puhe ei  aina tavoita mielen ongelmia. Kehoa hellimällä voi hoitaa ahdistusta ja suruakin, sillä keho on suora väylä tunteisiin.


Moni tunnistaa, miten tunteet vaikuttavat kehoon, esimerkiksi ahdistus puristaa rintaa,  jännitys ja paniikkikohtaus nostavat sykettä, ilo saa verenkierron vauhtiin.


Tunteiden vaikuttamisesta kehoon on monet psykosomaattiset sairaudet, esimerkiksi pääkipu ja vatsa- ja selkävaivat.

  

Viestejä menee myös  kehosta tunteisiin. Ei aina tunteista kehoon. Me tulemme aivan fyysisesti siksi, mitä ajattelemme, yhteys toimii myös toiseen suuuntaan: se kuinka olemme kehossamme vaikuttaa mieleen.



Stressin ja ärtymyksen lieventämiseksi ei tarvita monimutkaisia jooga- tai meditaatiosessioita. Kehon vaikutus mieleen voi olla vaikkapa esimerkiksi lenkki. Se piristää ja saa hyvälle mielelle. Piikkimatolla makailu tai painopeiton alle käpertyminen ovat monille hyviä keinoja.


Tärkeintä on, että kehoon tulee toiminnasta turvallinen olo. Fyysinen rentous valuu tyytyväisenä tunnelmana mieleen samaan tapaan kuin äidin iltapaijaukset lapsena.


Stressiin ja ahdistukseen voi auttaa myös sively. Kun silittelee koko kehon läpi, lihasjännitykset purkautuvat ja suojautumisesta kielivä etukeno asento suoristuu. Jo lemmikin silittely laskee sykettä ja käynnistää oksitosiinin eli mielihyvähormonin erittymistä.



Kehollinen mielen hoitaminen voi auttaa myös myönteisten tunteiden vahvistamisessa, koska kehon kieli vuoropuhelee aina tunnemaailman kanssa. Liikkumaton tai tukkeutunut keho alkaa heijastua jäykkyytenä mieleen. Mitä vetreämpi keho on, sitä vapaampi ja ilmavampi mieli.


Mieltä rauhoittavia kehollisia keinoja on paljon. Itse käytän esimerkiksi syvähengitystä, jossa sisäänhengityksessä lasketaan kolmeen ja uloshengityksessä kuuteen.


Hengityksenpidätysharjoitus on myös hyvä keino, mutta aika rankka. Siinä pidätetään hengitystä vähintään 30:n sekunnin ajan.


Myös onnelliseen hetkeen asettuminen on pehmeä keino lievittää tunnepuolen patoa. Siihen kuuluu mielikuvaharjoittelu, jossa luodaan mielikuva itsestä onnellisessa mielipaikassa. Se voi olla esimerkiksi mielikuva itsestä metsässä kävelemässä     auringon lämmittäessä selkää.


Kehollisia terapioita on melko paljon. Rosen-terapiaan liittyy kehon koskettelu. Musiikkiterapia ja tanssi-liiketerapiat ovat myös kehollisia terapioita.


Pidän nyt noin viikon tauon tästä blogikirjoittelemisesta.


Hyvää viikonloppua kaikille!




Lähteet: referaatti Hyvä Terveys 05/2022, kuvat omat

6 kommenttia:

  1. Kiitos, Marja hyvistä vinkeistä. Itse olen usein ahdistunut ja masentunut. Epäilen myös, että äitini poisnukkumisella kun olin alle 2 vuotias on oma osansa "turvattomuuden" tunteen kanssa. Usein kaipaan vain lämmintä kosketusta. Asun yksin, joten ei ole kumppania. Ohjeesi olivat hyviä, kiitos 🌹

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kommentistasi Anonyymi. Varmasti varhaisella äidin menetyksellä on vaikutusta mieleen. Ehkä turvattomuuden tunnettakin ahdistuksen ja masennuksen lisäksi. Toivon sydämestäni sinulle hyvää!

      Poista
  2. Kiitos kirjoituksesta. Keho ja mieli ovat tosiaan tiiviisti yhteydessä ja erilaiset tunnetraumat esim. jäävät usein kehon kudoksiin jumiin. Tämä aihe on itselle läheinen, teen työkseni mm. tunnetraumojen vapautusta.
    Hyvää kesää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Jenni. Kyllä vaikeita tunteita kiinnittyy kehoon. Esimerkiksi Rosen-terapia yrittää näitä hoitaa. Varmaankin muistuttaa sinun terapiaasi mm. tunnetraumojen vapautusta. Samoin sinulle kaunista kesää!

      Poista
  3. Kiitos. Hyviä neuvoja 😊

    VastaaPoista
  4. Kiitos Anonyymi, jos neuvoista oli sinulle apua. Hyvää juhannusviikkoa!

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!