Useimmat naiset ajelevat kainalokarvojaan ainakin joskus. Mitä jos ne säästäisi, olisiko siitä mitään hyötyä?
"Kainalokarvoilla ei ole merkitystä hengissä pysymisen kannalta, mutta ne kytkeytyvät monella tapaa sukupuolikypsyyteen sekä seksi- ja elämänkumppanin valintaan", sanoo Helsingin yliopiston kehitysbiologian dosentti Kirsi Sainio.
"Miehillä ne kertovat mieshormonin määrästä. Mitä enemmän mieshormoneja, sitä enemmän kainalokarvoja ja muuta karvoitusta ja myös voimakkaampi siittiötuotanto. Jos etsii lapselleen isää, karvainen mies voi olla hyvä arpa."
Naisilla ei ole voitu osoittaa kainalokarvojen runsaudella tai puutteella yhteyttä hedelmällisyyteen.
Voimakkaampi suvu jatkumiseen liittyvä mekanismi liittyy jopa hikeen. Häpykarvojen ja kainaloiden alueella hiki on paksua ja tahmeaa , kun taas muualla kropassa hiki on nestemäistä ja ohutta.
"Sama lisämunuaisen kuorikerroksen erittämä mieshormoni, joka tuottaa sukupuolikarvoitusta, synnyttää kainaloiden ja hävyn alueelle tahmeaa hikeä tuottavia hikirauhasia."
Tavallinen , nestemäinen hiki haihuu helposti pois. Bakteerit tarttuvat sen tahmeuteen, ja tästä syntyy tuntemamme hien haju.
Mieshormonit laukaisee tahmean hien muodostumista, jotta miehekäs hien haju viestii naaraalle, että miehessä riittää hormonaalista potkua.
Tärkeämpi vaikutus voi olla tahmean hien mukana erittyvillä feromoneilla eli henkilökohtaisilla tuoksusignaaleilla.
Emme tunnista niitä tai osaa nimetä, mutta silti mahdollinen kumppani voi tiedostamattaan aistia ne ja näin tunnustella olisiko biologinen yhteensopivuus tämän tyypin kanssa vahva.
"Toki ihmisen parinvalinta on paljon muutakin kuin hajuja. Nythän kainalokarvoja ajellaan pois ja hikeä torjutaan deodoranteilla ja silti ihmiset pariutuvat", Sainio sanoo.
Voimakkaimillaan hormonituotanto ja sukupuolikarvojen kasvu on 20-30-vuotiaana eli silloin, kun myös biologinen paine lisääntymiselle on suurimmillaan.
Lähteet: Hyvä Terveys 6/2024, kuvat omat
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!