Tämä suositus perustuu terveysjärjestön tuoreeseen systemaattiseen katsaukseen. Meta-analyysin tulokset viittaavat WHO:n mukaan siihen, että sokerittomien makeutusaineiden käyttö "ei anna mitään pitkäaikaista etua kehon rasvan vähentämisessä aikuisilla tai lapsilla".
Makeutusaineiden käytöllä voi olla lisäksi ei-toivottuja vaikutuksia. Niiden pitkäaikainen käyttö voi WHO:n mukaan lisätä kakkostyypin diabeteksen, sydän- ja verisuonitautien sekä kuolleisuuden riskiä aikuisilla.
Mutta syy siihen, miksi runsas makeutusaineiden käyttö on väestötutkimuksissa kytköksissä suurempaan sairastuvuuteen, on kuitenkin epäselvä.
Sokeria korvataan nykyään monissa ruuissa ja juomissa makeutusaineilla. Yleisiä makeutusaineita ovat muun muassa asesulfaami K, aspartaami, sakariini, sukraloosi, stevia ja sen johdannaiset.
Katsaus ja suositus ei koske polyoleja eli sokerialkoholeja, joista makeuttajina käytetään yleisimmin sorbitolia ja ksylitolia.
Vähäkalorisilla elintarvikkeilla pyritään hillitsemään lihavuusepidemian paisumista. Valtaosa yli 30-vuotiaista suomalaisista on ylipainoisia. Se on yleistynyt myös lapsilla, ja 2-16-vuotiaista suomalaisista pojista 29 prosenttia ja tytöistä 19 prosenttia oli toissa vuonna ylipainoisia.
WHO sanoo: "Ihmisten pitäisi vähentää jo varhaisessa vaiheessa elämäänsä kaikkiaan ruokavalionsa makeutta, jotta heidän terveytensä kohentuisi".
WHO:n suositus ei ole saanut tuoreeltaan asiantuntijoiden varauksetonta tukea.WHO itsekin toteaa, että makeutusaineista laihdutuksessa on ristiriitaisia tuloksia, eikä pitkäaikaiskäytön seurauksista ole selvyyttä.
Viime vuosina on havaittu, että aivot jäävät huutamaan muuta ruokaa makeutusainejuomien jälkeen. Jos ihminen nauttii sokeria, aivojen kylläisyyskeskus havaitsee energian, ja ruokahalu laantuu.
Toiminnallisissa magneettikuvissa sokerit aktivoivat kylläisyyden ja aivojen palkitsemisjärjestelmän, ja vähäkaloriset makeutusaineet eivät saaneet samaa aikaan.
Lähteet: Helsingin Sanomat 18.5.2023, kuvat Pexels
Sokeri on lisäksi isoksi haitaksi hampaille, ehkä senkin vuoksi sokeria korvataan muilla aineilla? Vaan ehkä silti olisi parempi opetella pois makean himosta ihan kokonaan.
VastaaPoistaKiitos Susanna kommentistasi. Makean himosta voi oppia luopumaan, mutta se vie kauan aikaa.
VastaaPoista