Mielen velloessa voi tehdä mieli puristaa käsillä päätä lyttyyn, jotta ahdistuneet ajatukset, ja mielessä jylläävä vastuu ja epävarmuus hiljenesivät.
"Ajatusten muuttuessa ylikuumentuneiksi on hyvä syy olettaa, että jotain vastaavaa tapahtuu aivoissakin", Liisa Uusitalo-Arola sanoo. Hän on psykologi ja psykoterapeutti, joka on kirjoittanut tietokirjoja uupumisesta ja mielen hyvinvoinnista.
Jos ajatukset junnaavat huolissa, on hankalaa enää erottaa oleellisia asioita epäoleellisista. Tässä vaarana on toivottomuuden umpikuja, jolloin mielen raskaus ruokkii tuskaisia ajatuksia, itsesyytöksiä ja epämiellyttävää stressiä.
Ihminen voi uupua ja väsyä, ajatukset mustuvat entisestään. Jo uupumuksen rajoilla tai sen jälkimainingeissa mielessä tapahtuu salakavalia muutoksia.
Tyypillisiä hälytysmerkkejä liian suurilla kierroksilla paahtamisesta on unen laadun heikkeneminen ja ajatusten takkuaminen.
Erityisesti he, joilla on taipumista täydellisyyden tavoitteluun, ovat uupumisen riskiryhmässä, vaikka he laskisivat tehtävän käsistään, aivot jäävät surraamaan se ympärille.
Sisäinen puhe voi huudella lannistavia ohjeita läpi elämän. "Sinun pitäisi" tai "sinusta ei ole siihen" jankutus on monelle tuttua. Se olkapäällä istuva nalkuttaja puhuu nuivasti ja lannistavasti.
Nalkuttajan morkkaamisesta on ehkä sukeutunut uskomus "pitäisi mennä paremmin". Voi olla mahdotonta iloita pienistä onnistumisista, ja vaatimus itseä kohtaan kerää kohtuutonta painolastia.
"Haluamme helposti eroon pahasta olosta, mutta usein se on mahdotonta. On hyvä, jos on konsteja, jotka tuovat iloa mieleen. On jo pitkällä, jos osaa sietää ajoittaista ahdistusta."
Seuraavassa keinoja helpottaa mielen jylläämistä:
Lisää mielen voimaa
Katkaise ajatusten vellominen laskemalla vaikka ympärilläsi näkyviä punaisia asioita. Jännitä ja sitten heti rentouta kehoa, keskity uloshengitykseen. Kehon palautuessa hetkeen mielenkin vauhti hyytyy.
Puuhaa ja palaudu
Keho voi tarvita kahdenlaista lepoa.
Passiivinen lepo on nukkumista ja lepäilyä. Aktiivinen lepo on jotakin mukavaa tekemistä. Se voi olla esimerkiksi leipomista, saunomista, joogaa.
Anna aistien levätä
Kirkkaiden valojen ja ruudun tuijottamisen jälkeen on hyvä pitää tauko kaikesta liikkuvasta, ylipäätään kaikesta näkökentässä häilyvästä.
Jo silmien sulkeminen edes hetkeksi antaa kaivatun aistilevon. Aistikuormaa voi keventää myös esimerkiksi metsässä kävelemällä kaukana melusta ja hälystä.
Luovuus
Luovuus voi olla järjen heittämistä hetkeksi narikkaan. Se on sellaista kekseliäisyyttä, mielen energiaa, jossa ei ole rajoja. Voi kokeilla vaikka akvarellimaalausta, savitöitä, pullakranssin leipomista tai kukkien sidontaa. Hommassa ei tarvitse olla mikään mestari tai taitava.
Uusitalo-Arola sanoo: "Vahvat ja toisenlaiset kokemukset muistuttavat aivojamme siitä, että elämässä on muutakin kuin tiukka suorittaminen."
Omaa aikaa
Ihminen on toiselle ihmiselle suuri ärsykkeiden kimppu. Vuorovaikutustyön tai hektisen päivän jälkeen voi olla rättiväsynyt. Paras ratkaisu on etsiä itselleen yksinäisiä hetkiä ja tiloja.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!