torstai 3. elokuuta 2023

Sitkeät omituisetkin tavat

 


Monet tavat ja uskomukset elävät sitkeästi ja joihinkin "vanhoihin viisauksiin" kuulostaisi piilevän jonkinlainen lääketieteellinen varoitus. Harva kuitenkin pohtii, mihin ne oikeastaan perustuvat.


Ruokailun jälkeen ei saa uida

"Tällaisessa uskomuksessa ei ole perää", sanoo yleislääketieteen erikoislääkäri Juha Heino. Vatsalaukussa tai suolistossa oleva ruoka ei lisää hukkumisriskiä. Uskomusta on perusteltu vuosien varrella esimerkiksi siten, että ruoansulatuksen vuoksi verta  kertyy suuret määrät vatsanseudulle.


"Verta toki  ohjautuu enemmän suoliston alueelle osana ruoansulatusprosessia, mutta ihmisen verenkierto on suunniteltu siten, että tasapaino kuitenkin säilyy", Heino kertoo.




Hattu pois päästä sisällä

Pään paljastaminen on yleinen nöyryyden ele, eikä senkään alkuperää ole voitu selvittää. Aivan kuten kyynärpäissä pöydällä, myös hattutavasta on kyse niin yleisestä asiasta, että sille on Nirkon mukaan vaikeaa ellei mahdotonta esittää yhtä alkulähdettä.


Erityisesti poikien ja miesten odotetaan riisuvan hattunsa sisätiloissa. Naisten päähineet on teknisesti ottaen olleet vaikeampi riisua yhdellä kädenliikkeellä.


Nykyisin hattuja näkee myös runsaasti sisätiloissa, eikä kaikissa kouluissakaan enää tarvitse paljastaa päätään. Hattukiellon kumoamista on perusteltu esimerkiksi sillä, että hattu on nykyisin osa asukokonaisuutta.


Purkkaa ei saa nielaista
Tätä opetusta perustellaan usein väitteellä, että nielty purkka tukkii suolen.

"Sellaista riskiä ei ole. Suoliston ruoansulatusprosessi pystyy pilkkomaan pääosan purkasta siinä missä kuin se pilkkoo kaikki muutkin ruoka-aineet", Juha Heino kertoo. Satunnainen purkan nieleminen ei ole vaarallista. Ahmimalla riskejä voi ilmaantua.

"Vuonna 1998 julkaistussa tutkimuksessa todetaan, että jos purkkaa niellään ylenmäärin - mikä tarkoittaa 5-7 purkkaa päivässä - on riski suolen toiminnan häiriöihin ja suolitukoksiin kasvanut", Heino sanoo.


Vatsataudissa täytyy juoda Jaffaa
Appelsiinilimsaa on tavattu pitää keinona helpottaa vatsatautisen oloa. Uskomus saa täystyrmäyksen Juha Heinolta. Hän sanoo: "Vatsataudissa nimenomaisesti ei pidä juoda Jaffaa." Syynä on se, että tyypillisesti limsassa on paljon sokeria. Se horjuttaa entisestään suoliston nestetasapainoa, joka on jo valmiiksi sekaisin vatsataudin vuoksi.

Lautanen syödään tyhjäksi

Mitään lääketieteellistä perustetta tälle ei ole. Ekologisessa mielessä tässä kehotuksessa on järkeä. Jos pöydästä ei saa lähteä ennen kuin lautanen on syöty tyhjäksi, hävikkiä syntyy vähemmän. Hyöty näkyy myös kauppalaskussa näinä aikoina, kun inflaatio huitelee korkeuksissa.




Lähteet: Referaatti Helsingin Sanomat 10.11.2022

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!