Minulla on jonkinlaisia ongelmia pitkäkestoisen muistin eli säilömuistin kanssa. Esimerkiksi nyt en muista, kuinka kauan aikaa olemme asuneet tässä talonpahasessa, milloin menimme naimisiin, milloin on miehen ja lasten syntymäpäivät. Se on noloa. Niin noloa. Minun pitäisi kirjoittaa kaikki tuo lapuille muistiin tai merkata kalenteriin. Noh, ensin pitäisi kysyä mieheltä nämä asiat.
Ehkä en muista noita edellä mainittuja asioita, koska ne ovat numeroita. Minulla on vaikeuksia muutenkin niiden kanssa. Joskus en saata muistaa omaa puhelinnumeroa tai postiosoitetta.
Jos muisti oikkuilee, syynä ei ole välttämättä sairaus. Unohtelu, keskittymiskyvyttömyys, uupumus ja ärtyisyys voivat kieliä aivojen ylikuormituksesta ja työmuistin eli lyhytkestoisen muistin ongelmista.
Työmuisti on kuin työpöytä
Muisti ei ole yksi iso möykky aivoissa vaan sen osa-alueet ja siihen liittyvät aivojen alueet voidaan jaotella useaan osaan. Pitkäkestoiseen muistiin kuuluu tapahtuma- ja asiamuisti. Lyhytkestoiseen muistiin kuuluvat aisti- ja työmuisti.
Työmuisti on kuin työpöytä. Se on asioiden lyhytaikainen käsittelypaikka, josta asiat siirtyvät pitkäkestoiseen muistiin.
Aluksi herpaantuu tarkkaavaisuus
Pieni stressi on aivoille hyvä asia. Se nostaa vireystilaa, mikä saa lyhytkestoisen muistin toimimaan entistä tehokkaammin. Mutta pitkittyessään stressi alkaa laskea vireystilaa, mikä lisää aivojen ponnistelun tarvetta. Ja se taas lisää stressiä. Työmuistin pahimpia vihollisia ovat väsymys, ylikuormitus ja keskeytykset.
Jos ympäristön ärsykkeet ovat liiallisia tai joudumme tekemään liian monta asiaa yhtä aikaa, kontrolli häviää. Asiat häviävät pois työmuistista, ennen kun ehdimme käsitellä niitä.
Läheiset huomaavat ensimmäisenä
Asiat alkavat ärsyttää tavallista enemmän. Aikaisemmin hyvältä tuntuneet asiat eivät enää kiinnosta. Läheiset voivat alkaa huomautella, että pitäisikö vähän levätä tai miksi et ole läsnä. Kun jaksamistaan ei kykene itse arvioimaan, uupumisen riski kasvaa. Tämä on vaarallista, sillä ihminen saattaa kokea jaksavansa oikein hyvin, vaikka olisi täysin uupunut. Vauhti voi jopa kiihtyä.
Ikä ei selitä ongelmia
Ikä ei automaattisesti selitä työmuistin häiriöitä. Ongelmat syntyvät, kun ympäröivät kuormitustekijät ylittävät kyvyn käsitellä tietoa.
Avokonttoreiden vaikutusta työmuistiin on tutkittu, ja tulokset ovat olleet huolestuttavia. Neuropsykologit tietävät hyvin, että avokonttorit ovat haaste optimaalisen aivotyöskentelyn kannalta. Avokonttoreita perustellaan muun muassa tiedon jakamisen helppoudella. Tiedon jakamisesta ei ole kuitenkaan hyötyä, jos aivojen vireystila ei ole kunnossa ja ympärillä on liikaa muita ärsykkeitä. Jotkut saavat avoimessa tilassa rauhaa verhojen, sermien tai vastamelukuulokkeiden avulla.
Ole rehellinen itsellesi
Syyllisyys on usein ensimmäinen tunne, jos työtehtävät unohtuvat. Syyllistyminen on turhaa. Työikäisen muistiongelmissa on yleensä kyse siitä, että työn vaatimukset ovat liian kovat. Työympäristöjen ja töiden edellytykset ovat usein ristiriidassa keskushermostollisen sietokyvymme kanssa.
Ensimmäinen askel työkyvyn kuntouttamisessa on se, että on itselleen rehellinen ja rohkea. Työhön on tarvittaessa tehtävä muutoksia ja taakkaa vähennettävä.
Pitkään jatkunut stressi voi jopa näkyä kuvantamistutkimuksissa aivojen rakenteiden ja toiminnan muutoksina. Aivoilla on kuitenkin kyky myös korjautua, mikäli peli vihelletään poikki ja aivoille annetaan mahdollisuus palautua.
Perusasiat suojelevat muistia
Alzheimerin tautia on yleensä turha pelätä, koska siinä potilas ei tiedosta ja ymmärrä muistamattomuuttaan. Aivoterveyden ylläpidossa on keskeistä kokonaisvaltainen hyvinvointi.
Perusasioita ovat riittävä ja palauttava uni, monipuolinen ravitsemus ja liiallisten nautintoaineiden välttäminen. Myös harrastukset ja ihmissuhteet ovat tärkeitä. Työmuistin kunnossa pidossa on avainasemassa erityisesti perussairauksien, kuten sydän- ja verisuonisairauksien, ennaltaehkäisy ja hoito sekä tupakoimattomuus ja liikunta.
Pahimmillaan työmuistin ongelmat voivat johtaa uupumiseen ja loppuun palamiseen tai muihin ongelmiin, esimerkiksi alkoholin liikakäyttöön ja psyykkisiin oireisiin.
Tärkeintä ylikuormituksesta paranemisessa on riittävä palautumisaika. Olennaista on, etteivät olosuhteet pysy samanlaisina. Uupumista aiheuttavien seikkojen on muututtuva. Tähän työpaikoilla tarvitaan lisää ymmärrystä.
Lähteet: Kauneus&Terveys 12/2020, kuvat omat
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!