maanantai 2. syyskuuta 2019

Lapsuus vaikuttaa parisuhteisiin




Lapsena saatu hoiva, tuki ja turva vaikuttavat siihen, miten ihminen kiintyy myöhemmin elämässä ihmisiin, etenkin parisuhdekumppaniin.

John Bowlby ja Mary Ainsworth loivat kiintymyssuhdeteorian 1960-70-luvuilla. Se on ollut siis käytössä psykologiassa jo pitkään.

Kiintymystyylejä on neljä ja ne ovat toistuvia käyttäytymismalleja, joilla ihminen toimii läheisissä ihmissuhteissa.

Olisi hyvä miettiä, miten oma tapa olla läheisessä suhteessa on syntynyt, miten se vaikuttaa puolisoon ja lapsiin.

Turvallinen kiintymyssuhde
Turvaa ja hoivaa saaneen ihmisen on helppo luottaa muihin ja hänkin on itse luotettava. Hän on avoin ja hänen on helppo puhua kumppanille tarpeistaan. Turvallinen kiintymystyyli on muodostunut, kun vanhemmat ovat olleet läsnä ja tukeneet lasta johdonmukaisesti. Hyvät lapsuudenkokemukset ovat saaneet turvallisesti kiintyneen ajattelemaan, että hän on sellaisenaan rakastettava ja riittävä.

Tutkimuksissa on selvinnyt, että turvallisesti kiintyneen parisuhteet ovat yleensä vakaita ja pitkäkestoisia.


Välttelevä kiintymyssuhde
Välttelevästi kiintynyt ihminen ei näytä helposti tunteitaan muille. Hän toisaalta hakee läheisyyttä ja toisaalta haluaa pitää välimatkaa. Usein hän pyrkii pärjäämään yksin, koska hän elää uskossa, ettei saa näyttää kielteisiä tunteita muille.

Kun välttelevä välttelee, voi puoliso kokea, että hän jää tunteinensa yksin. Välttelevän kiintymystyylin taustalla on usein se, että lapsen on pitänyt pärjätä yksin liian pienenä.


Ristiriitainen kiintymyssuhde
Ahdistuneen ristiriitaisesti kiintynyt pyrkii miellyttämään kumppaniaan, koska pelkää hylätyksi tulemista. Hän epäilee omaa hyvyyttään ja tarpeitaan.

Ristiriitainen kiintymys muodostuu, jos vanhempi vastaa lapsen tarpeisiin epäjohdonmukaisesti. Lapsi oppii, että esiintymällä avuttomana tai liioittelemalla tunteitaan, hän saattaa saada vanhempien huomion.

Selviytymiskeinoiksi voi syntyä pakottavia, vaativia, tunkeilevia keinoja, joita mahdollinen elämänkumppani ei kestä.


Jäsentymätön kiintymyssuhde
Jäsentymättömästi kiintynyt ihminen pyrkii samanaikaisesti lähestymään toista ja välttelemään lähentymistä. Taustalla on usein lapsuudenaikainen trauma, monesti kaltoinkohtelu ja vanhemman pelottavuus.

Kun vanhempi on lapselle samaan aikaan sekä hädän aiheuttaja että apu hätään, ei lapselle synny johdonmukaista tapaa ilmaista tarpeitaan.

Parisuhteessa tämä ilmenee tarpeitten ja pelon ristiriitana.  Kaipuuta läheisyyteen vaikeuttaa pelko siitä, että kiintymyksen kohde hylkää tai satuttaa.

Kiintymystyylit voivat onneksi muuttua elämän aikana. Hyvä ihmissuhde tai parisuhde voi auttaa siinä, miten suhtaudumme itseemme ja muihin ihmisiin.


Lähden reilun viikon lomalle, joten en kirjoita tänne juttuja. Kaikille hyvää syksyn alkua!







Lähteet: Helsingin Sanomat 13.6.2019, kuvat omat

10 kommenttia:

  1. Onneksi kaikki ei ole kiveen hakattu, vaan kiintymystyylit voivat onneksi vielä muuttua elämän aikana.
    Oikein hyvää lomaa Marja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Kirsti. Niinpä, onneksi nuo kiintymystyylit voivat muuttua aikuisuudessakin. Olisi vaan ymmärrettävä oma kiintymystyyli, jota lähteä muuttamaan. Turvallinen parisuhde auttaa asiaa.

      Poista
  2. Loistava kirjoitus ja kyllä minussa hieman välttelevää löytyy ja myös hylkäämisen pelko on vahvana. Mutta onneksi myös tämä kohta 20-vuotta kestänyt liitto ja avioliitto on muuttanut ja hälventänyt näitä asioita minussa.

    Oikein ihanaa reissua Marja. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Tiia. Nimenomaan hyvä ja turvallinen parisuhde muovaa kiintymystyyliä. Olet onnekas, kun elät sellaisessa!

      Poista
  3. Kyllä onneksi voivat muuttua matkan varrella. Ihanaa&rentouttavaa reissua,Marja❤

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Unknown. Syvä rakkaus ja hyvä parisuhde onneksi voi muuttaa haitallista kiintymystyyliä. Kiitos matkatoivotuksesta. Reissussa ollaan.

      Poista
  4. Kiintymyssuhdeteoria on selkeä teoria, jonka avulla on helppo hahmottaa omaa tapaansa olla ihmissuhteissa. Olen joskus siihen perehtynyt, ja se on minua auttanut ymmärtämään itseäni.
    Mukavaa lomaa sinulle, aurinkoista ja lämmintä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Eeva kommentistasi. Hienoa että olet kokenut apua kiintymyssuhdeteoriasta. Täällä samoin. Kiitos lomailun toivotuksista.

      Poista
  5. Hieno kirjoitus, löydän kyllä itseäni monestakin kohtaan. Oikein kivaa lomaa sinulle Marja🍁🍂🍁🍂🍁

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kristiina kommentistasi ja kiitos kivan loman toivotuksista.

      Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!