Voiko kova treenaaminen vaikuttaa libidoon? "Onhan se aivan päivänselvää", sanoo psykoterapeutti ja personal trainer Harri Peltomaa. Liikuntalääketieteen erikoislääkäri Arja Uusitalo on täysin samaa mieltä.
Seksuaalinen halu jakautuu kolmen osaan. Ensimmäisenä biologiseen eli hormonitoimintaan ja yleiseen terveydentilaan. Toiseksi psykologiseen, johon kuuluu muistot, kehonkuva, fantasiat ja itsetunto. Kolmanneksi sosiaaliseen, johon kuuluu seksuaalinen halu suhteen ominaisuuteen. Etenkin kova liikunta vaikuttaa näistä kahteen ensimmäiseen ja jos treenaaminnen menee liaallisuuksiin, hormonitoimta saattaa häiriintyä ja libido heikentyä", Uusitalo tähdentää.
Seksuaalinen nautinto rentouttaa. Se on niitä harvoja tilanteita , jolloin irtaantutaan hälystä ja arjen murheista. Heittäydytään ja eletään hetkessä.
On olemassa laji, jonka huipulla haluttomuus on kovaa,nimittäin fitness. Tämän asian vahvistaa itsekin kisannut ja nykyisin valmentaja Veera Könönen. Fitnessin kireä kunto näet kysyy kovaa energiavajetta. Tämä taas tarkoittaa, ettei ole energiaa ylimääräiseen.
Erityisesti kisadieetin viimeiset kuukaudet seksi on usein prioriteetin pohjalla, ihmissuhteet samaten.
Kuntourheilijan libido ei laske niin reilusti kuin kilpaurheilijan. Ainoa syy seksuaalisen halun laskulle ei ole fysiologiassa , vaan yksinkertaisesti siinä, että on väsynyt.
Kuormittunut vähentää sosiaaliset kanssakäymiset minimiin, mukaan lukien läheisyyden.
"Ylikuormitukseen liittyy isompi tylsistyminen elämään, melankolinen olo ja vireystasojen lasku. Mikään ei oikein huvita, kun paahtaa paikasta toiseen ja kaatuu illalla sänkyyn", Arja Uusitalo kuvailee.
Mistä tietää kuntoilun menneen liiallisuuksiin? Absoluuttista treenimäärää ei voi linjata. Elämäntilanteella, terveydellä, fyysisellä kunnolla, ravitsemuksella ja unella on suuri merkitys. Jos asia huolettaa mieltä, suhdettaan liikuntaan on hyvä pohtia.
Liialliseen liikuntaan voi vaikuttaa myös se, että laiminlyö palautumista, riittäviä yöunia ja ruokamääriä.
Raskas liikunta tuottaa endorfiiniä. Joillekin se voi olla tapa kanavoida seksuaalienergiaa toisaalle.
Jos mieli pyörii saliharjoitusten ja ravinnon optimoinnin ympärillä, vapaata kaistaa parisuhteelle ja seksille on kiistatta vähemmän.
Lähteet: Helsingin Sanomat 19.4.2025, kuvat Pexels
Mielenkiintoinen näkökulma. Onhan se loogista, että jos ei energiaa riitä oikein mihinkään, niin seksi ei ole mielessä ensimmäisenä. Tunsin joskus ihmisen, joka kävi fitness-kisoissa. Hän varoitti jo etukäteen ennen kisoihin valmistautumisen aloittamista, että hän on sitten äkäinen valmistautumisviikkojen aikana, koska hänellä on jatkuvasti nälkä. Ei kovin tervettä meininkiä...
VastaaPoistaKiitos Jenni kommentistasi. Näinhän se on, että jos on hyvin vähän energiaa, seksi ei ole ensimmäisenä mielessä, ainakaan suurimmalle osalle ihmisistä. Mielenkiintoinen tuon sinun tunteman ihmisen kommentti. Ei tosiaan aivan tervettä.
VastaaPoista