Tutkimusten mukaan joka toinen pariskunta kärsii haluttomuudesta. Erityitason seksuaaliterapeutti Marja Kilhlströmin mukaan aika usein kuitenkin löytyy ihminen, jolla on haluja. Halut ei vain kohdistu omaan kumppaniin vaan johonkin toiseen tai itsetyydytykseen.
Pariskunnat voivat jumittua epätyydyttävään seksiin, koska he eivät uskalla puhua omista haluistaan. Jos ei ole 20 vuoteen kertonut, että kumppanin antama suuseksi ei ole toiselle sitä , mitä hän kaipaisi
Haluttomuudessa voi olla kyse myös seksuaalisuuteen liittyvistä arvoista ja normeista, jotka on omaksuttu lapsuudessa.Esimerkiksi naiset eivät usein pidä omaa nautintoa tärkeänä, eivätkä siksi koe voivansa pyytää kumppanilta enemmän, vaikka heidän nautintonsa jää puolitiehen.
Haluttomuutta saattaa aiheuttaa myös tapa, jolla seksiä harrastetaan. Se voi olla aina yhdyntäkeskeistä, vaikka kumppani kaipaisi suu- tai käsiseksiä, kumi ja nahka-asuja ja muuta stmulointia.
On tärkeää tutkia, mitä kaikkea on jäänyt puhumatta ja oivaltamatta: Onko toisen seksuaalinen itsetutkiskelu kesken, eikä hän vielä itsekään tiedä, mitä haluaa? Eikö suhteen vuorovaikutus toimi? Kokeeko jompi kumpi arvostuksen puutetta? Onko taustalla trauma?Millaisia haluja ja fantasioita parilla on, kohtaavatko mieltymykset?
Jos kyse on halujen eriparisuudesta, kannattaa miettiä, mikä riittää itselle ja mikä toiselle.
Tässäkin kaikki alkaa puhumisesta, omien tarpeiden ja toiveiden nimeämisestä. Pari saattaa sopia, että toinen saa käydä harrastamassa seksiä toisen kanssa tai he voivat kokeilla kolmen kimppaa.
Seksistä puhuminen kannattaa, sillä elämä voi muuttua isosti, kun löytää oman seksuaalisuuden.
Lähteet:Helsingin Sanomat 3.9. 2020
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!