maanantai 23. joulukuuta 2024

Ole fiksusti eri mieltä



Pelottaako ottaa taas vaikeat asiat puheeksi? Moni ihminen väistää mieluummin ristiriitatilanteita kuin altistuu mahdolliselle turhautumiselle tai vihaiselle tavalle käsitellä niitä. On kuitenkin vaarallista, jos vaikeat mutta tärkeät asiat työssä tai vapaa-ajalla eivät tule lainkaan esille. Tavalla esittää ne on myös merkitystä.


Vuorovaikutus toisten kanssa sujuu hyvin niin sanotulla optimaalisen keskustelun vyöhykkeellä. Tällöin jokaisen mielipiteet tärkeästä asiasta tulevat sanottua suoraan mutta rauhallisella tavalla.


Optimaalisen vyöhykkeen ylittäminen voi tarkoittaa, että yksi tai useampi osapuoli ilmaisee sanottavansa suoraan, mutta muun muassa turhautuneesti, syyttelevästi tai vihaisesti. Vyöhykkeen alittaminen tarkoittaa taas liikaa mukautumista.


Jos vain pyrkii väistämään ristiriidan vetäytymällä tärkeistä keskusteluista, ei kehitä ajatteluaan, eivätkä pulmat ratkea niitä välttelemällä. Välttely saattaa johtaa vetäytymiseen. Lopulta kukaan ei tunne ihmistä, joka välttelee konflikteja ja samalla omia ja muiden hankalia tunteita.


Ei haittaa, jos tärkeä keskustelu tulee aloitetuksi niin sanotusti väärällä tavalla, mutta asia on nyt saatu yhteiselle pöydälle. Tilanteen lämpötilaa voi säädellä aina sen edetessä. Esimerkiksi töksäyttäjä voi pahoitella omaa puhetapaansa.


Vaikeus ottaa asiat puheeksi tai sietää ristiriitoja voi johtua monestakin seikasta. Ehkä joskus aiemmin joku on loukkaantunut, kostanut tai jopa katkaissut välit, jos on uskaltautunut aloittamaan vaikean keskustelun.


Tai ehkä ristiriitoihin ajautuminen ei sovi omaan minätarinaan: ihminen voi ajatella olevansa sovitteleva tai aina itse oikeassa. Kaikki kertovat itselleen jonkinlaista tarinaa itsestään.


Välttelijä voi pelätä omia tai  toisen hankalia tunteita, joita vaikeissa tilanteissa aina herää. Taito elää epämiellyttävissä tuntemuksissa on Tärkeää, koska sellaisia väistämättä tulee elämässä vastaan - samoin kuin ristiriitoja. Seuraavassa vinkkejä ristiriitoihin.

"1) Analysoi
Mistä oma tyylisi reagoida ristiriitoihin on pohjimmiltaan peräisin.

2)Pohdiskele
mitä hyvää hankala keskustelu voi tuoda elämääsi uhkien sijaan.

3) Mieti etukäteen
vaihtoehtojasi reagoida keskustelun odotettaviin käänteisiin.

4) Säädä olotilaasi
jos olet ärtynyt tai hermostunut, pidennä uloshengitystäsi.

5) Aloita vaikea
mutta tärkeä keskustelu. Tärkeintä on asian käsittely. Tapa aloittaa on myös tärkeä.

6) Hyvästele jyrä
Jos toinen ei ikinä jousta, pahoittele tai reflektoi itseään, anna olla."




Lähteet: Kauneus&Terveys 12/2024, kuvat omat



4 kommenttia:

  1. Hyvä ja mielenkiintoinen kirjoitus. Hyvä keskustelu on aina vuorovaikutusta, huolimatta mielipide-eroista. Olen kylläkin joutunut ainakin yhden ihmisen kohdalla turvautumaan kohtaan 6. Helpompi niin. Hyvää Joulua sinulle Marja. Toivottelee Tuulikki

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Tuulikki. Tosiaankin hyvä keskustelu on aina vuorovaikutusta huolimatta mielipide-eroista. Se voi olla hyvin kiinnostavaa. Pahoittelen, että olet kohdannut jyrän. Hyvää uutta vuotta sinulle!

      Poista
  2. Lisäisin tähän ehkä sellaisen kohdan, että "Ole armollinen". Ihan ensin kannattaa muistaa olla armollinen itselleen. Itseään ei kannata henkisesti ruoskia kaikista virheitä ja huonoista hetkistä. Kaiken hyvän yrittäminen tuottaa tämän tästä pettymyksiä ja omat toimet saattavat osoittautua ainakin osin virheellisiksi. Hyvistä aikomuksista ei kannata rankaista sen enempää itseään kuin muitakaan.

    VastaaPoista
  3. Kiitos Susanna kommentistasi. Hyvän kohdan lisäisit. Kaikki me teemme ainakin joskus virheitä vuorovaikutuksessa. Hyvää uutta vuotta!

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!