maanantai 12. kesäkuuta 2023

Kahdeksan keinoa ylläpitää voimavarojasi

 


Voimavaroista kannattaa pitää huolta, jotta ei uupuisi. Psykologi, yrittäjä, kirjailija ja podcastaaja kertovat omista oivalluksistaan.


1. Myönnä avuntarve

Riittävät voimavarat takaavat, että jaksaa vähintään kohtalaisesti sekä henkisesti että fyysisesti. Kuormituksen vastapainoksi on saatava myös palautua riittävästi.


"Alttius ahdistua stressaavissa tilanteissa on normaalia eikä tarkoita voimavarojen ehtymistä, mikäli pääsee purkamaan tilanteen joko fyysisesti vaikka kävelylenkillä tai henkisesti puhumalla siitä, tai molemmilla tavoilla", psykologi Hanna Markuksela sanoo.


"Voimavaroja suojelee siis haavoittuvuus: se, että pystyt myöntäämään itsellesi ja muille ajoissa, millaista apua tarvitset. Ja sitten huolehdit, että saat sitä."


2. Tunnista ja nimeä ajatuksesi

Vaativan sisäisen äänen vähentämisessä puhutaan paljon itsemyötätunnon hyödyistä. Jos on kova suorittamaan, voi ajautua suorittamaan myös palautumista.


"Jos olet esimerkiksi superstressaantunut, mutta mielestäsi palaudut aina vain raskaalla liikunnalla, palautumisen sijaan kasaat elimistöllesi lisää kuormaa." Silloin et ehkä palaudu lopulta ollenkaan.


Kannattaa opetella nimeämään ajatuksia. Millaiseen toimintaan ne yrittävät houkuttaa? Ovatko ne totta? "Itse en lähesty perfektionismia niin, että siitä aina tulisi tai voisi päästä eroon. Meillä jokaisella on omat persoonan piirteemme. On kuitenkin hyvä ymmärtää, että innostuminen kuluttaa mieltä ja kehoa, jos tauot ja uni alkavat jäädä liian vähiin. Siksi mielekkäästäkin tekemisestä pitää palautua."



3. Ryhdy kapinalliseksi

Omiin voimavaroihin vaikuttavat myös aina yksilöä laajemmat asiat, kuten työelämän kasvaneet tehokkuusvaatimukset ja suoritusyhteiskunnan normit.


Kirjoittaja ja viestintäalan yrittäjä Katri Kilpiäisen suorittamiseen taipuvainen mieli vastasi aina vuosia kaikkiin vaatimuksiin kyllä. Voimat riittivät, mutta olosuhteet muuttuivat. Kilpiäinen otti vastaan määräaikaisen työn, jossa piti näyttää kyntensä aina uudelleen ja uudelleen.  Sitten hän ryhtyi yrittäjäksi, ja aiemmin ilmaantuneet uupumuksen oireet yltyivät.


"Minä pääsin ylös sängystä, raivon voimalla. Väsymyksen sijaan sain selittämättömiä iho-oireita ja raivokohtauksia. Kehoni koetti kertoa, että se on aivan loppu."


Kilpiäinen hakeutui psykoterapiaan. "Selvisi, että omat ajatukseni ovat tosi paljon liittyneet siihen, että vain suoritettuani koen olevani riittävä. Vaativat olosuhteet ruokkivat lisää tätä ajatusmallia."


Psykoterapiassa Kilpiäinen teki sisäisen äänen harjoituksen. Harjoituksessa hän esitti ääntä, joka piiskasi itseä mielen sisällä ja kuritti aina vain tehokkaampiin suorituksiin. Vähitellen Kilpiäinen opetteli vastustamaan sitä luomalla mieleensä vastavoimaksi hahmon, joka uskaltaa sanoa äänelle vastaan.


"Se on pikkumyymäinen tyyppi, joka sanoo sisäisille vaatimuksille ilkikurisesti, että en muuten saatana tee tuota tai tuota. Minulle ei toimi alkuunkaan lempeys."


4. Tee yhtä asiaa kerrallaan

Monen voimavaroja kuluttaa tehokkaasti, mutta huomaamatta palauttavaksi kuviteltu väline. Jos puhelin on mukana kaikessa, ja sitä vilkuillaan lenkillä, kaupassa ja töitä tehdessä, keskittymistä jakaa huomaamattomasti moneen.


Kuormitusta ehkäistäkseen Kilpiäinen aikatauluttaa nyt työnsä tarkkaan ja pallottelee sressaavia ajatuksiaan muiden kanssa. Hän pitää vähissä myös kaksin- tai kolminkertaisen tekemisen eli töiden suorittamisen puhelin toisessa kädessä.







5.Kerro stressistä muille

Tiina Raevaara sanoo: "Kun jaksamiseni on riittävä, minulla on levollisuutta elää hetkessä, mahdollisuus suunnitella tulevaa ja olen sinut myös menneisyyden kanssa."


Raevaara yhtyy teoriaan, jonka mukaan hyvä elämä rakentuu kolmen psykologisen perustarpeen täyttämisestä: Kyvykkyyden, autonomian ja yhteisöllisyyden kokemuksista.


"Uupuminen puolestaan vaikuttaa näihin kaikkiin, minkä huomasin, kun uuvuin viitisen vuotta sitten."


"Innostus on minulle positiivinen asia ja kykenen uppoutumaan tekemisiini. Sen sijaan minun on ollut hankalaa jakaa asioitani muiden kanssa. Vasta viime vuosien aikana olen oppinut sen, että jos on stressaava tilanne päällä, sen sanominen ääneen auttaa."


Raevaara jakaa paljon asioita neljän hengen kirjailijaporukan kanssa, ja vaikka on miten kiireinen viikko käynnissä, hän pitää kiinni myös liikkumisesta.





6.Tarkkaile ajattelukuntoasi

Ajattelukunto tarkoittaa kykenemistä realistiseen päätökseen ilman turhien murheiden pyörittelyä.


Markuksela sanoo:"Jos en ole ajattelukunnossa, pyrin lepäämään ja otan sitten päätöksen uudelleen ajatteluni alle. Joskus voi riittää jo se, että nukun välissä yhden hyvän yön. Seuraavana aamuna huomaan, että ajattelen koko asiasta ihan eri tavalla kuin edellispäivänä."


Kuormituksen kasaantumisen hän huomaa siitä, että oma ajattelu alkaa mennä huonoon kuntoon, ja silloin valinnat ja päätökset tuovat hänen mieleensä lähinnä uhkia eli mielikuvia siitä, että kaikki voi mennä täysin pieleen.


Markuksela alkaa helposti myös etsiä virheitä itsestään, vaikka itseltä voisi myötätuntoisesti kysyä, mitä tarvitsisi oman ankaran sisäisen äänen vastapainoksi: Lepoa? Herkkua? Juttelua ystävän kanssa?


7. Opettele kieltäytymään

Jos sanot kaikkeen kyllä, et ole kunnolla läsnä missään tai kenellekään. Näin ajattelee asuntomyyjä ja podcastaaja Pauliina Kansanoja, joka koki uupumuksen vuonna 2017.


"Olen huomannut olevani suorittaja. Se lähtee kasvuympäristöstä, jossa sain asioiden hoitamisesta kiitosta. Taustalla siis vaikuttivat yhteiskunta ja muut ihmiset."


Itsen kuuntelu vaatiikin yleensä opettelua, ja konkreettisesti se on turhasta kieltäytymisen opettelua.


"En vastaa juuri mihinkään pyyntöihin tai kutsuihin heti. Kysyn aina itseltäni kaksi kertaa, että mikä juttu. Haluanko osallistua, palveleeko tämä minua ja aikaani? Myös minä itse vien jonkun aikaa, kun suostun tapaamisiin ja muihin. Yhtä lailla toisten aika on arvokasta."


8. Selvitä tärkeimmät arvosi

Kaikki tähän juttuun haastatellut sanovat, että voimavaroista huolehtiminen on jatkuvaa tasapainoilua ja opettelua, ja jaksaminen vaihtelee luonnostaan elämäntilanteen mukaan.


Voimavaroista voi kuitenkin huolehtia etukäteen miettimällä arvojaan. Vasta kun on selvittänyt itselleen omat arvonsa eli sen, mikä on itselleen tärkeää ja miksi, voi valita arvojen mukaisen toiminnan vastaan tulevissa tilanteissa. Toimimalla arvojen mukaan ei tule tuhlanneeksi voimia jonninjoutavaan.




Lähteet: Kauneus&Terveys 7-2023, kuvat omat

2 kommenttia:

  1. Erinomainen kirjoitus ja aihe. Aina ajankohtainen, erityisesti nyt, kun ennen kesälomia tehdään taas maailmaa 'valmiiksi'.

    VastaaPoista
  2. Kiitos Susanna kommentistasi. Tosiaan ehkäpä juuri nyt ajankohtainen.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!