Tutkimuksen mukaan yöunien pidentäminen auttaa pudottamaan painoa, väittää ja kertoo Lääkärikeskus Aavan unilääkäri Henri Tuomilehto.
Jo pitkään on tiedetty, että huonosti nukkuminen aiheuttaa terveysriskejä aivoinfarktista lähtien. Yksi univajeen aiheuttamasta riskistä on painonnousu.
Uni säätelee muun muassa hormonitoimintaa. Laboratoriokokeissa on osoitettu, että hormonitoiminta menee univajeesta sekaisin. Tämä puolestaan vaikuttaa nälänsäätelyyn.
Viime vuonna ilmestyneessä amerikkalaistutkimuksessa osoitettiin, että vaikutus toimii myös toisinpäin: unen lisääminen laihduttaa.
Ilmiö selittyy sillä, että uni vaikuttaa ihmiseen monella tasolla. Ensimmäinen on jaksaminen. Hyvin nukkuneena jaksaa liikkua ja ottaa huomioon sen, mitä syö.
Toinen on henkinen taso: väsymys tekee alavireiseksi. Silloin moni harrastaa lohtusyömistä ja hakee mielihyvää epäterveellisestä ruuasta.
Kolmanneksi uni voi vaikuttaa ihmiseen hormonitasolla. Kun nukkuu liian vähän, kylläisyyshormonien toiminta heikkenee ja nälkähormonien kasvaa. Elimistö menee sekaisin, ja saattaa tehdä mieli hiilihydraatteja.
Kun puhutaan elämäntapamuutoksesta, huomio painottuu ruokailuun ja liikkumiseen. Kuitenkin kaiken pitäisi lähteä nukkumisesta. Jos on väsynyt, on esimerkiksi vaikea lähteä liikkumaan.
Jos nukkuminen korjaantuu, energiaa vapautuu muusta hyvinvoinnista huolehtimiseen. Näin syntyy positiivinen kehä, ja ihminen jaksaa miettiä myös ravitsemusta ja liikuntaa.
Noin 20 prosenttia suomalaisista aikuisista kärsiii Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan unettomuudesta. Jos jätetään ulkopuolelle unihäiriöt, keskeisin syy liian vähään uneen on se, että uni kilpailee toissijaisten asioiden kanssa.
Lähteet: Helsingin Sanomat 12.1.2023, kuvat Pixabay
Kärsin itse unettomuudesta, tai paremminkin siitä, että yöunet jäävät yleensä n. kuuteen tuntiin, pahimmillaan neljään tuntiin. Unta ei vain tunnu riittävän. Nukahtamisessa ei ole ongelmia, mutta aamulla herään viimeistään viideltä, yleensä kolmen tai neljän maissa. Kiloja on kertynyt ja herkut maistuisivat, mutta yritän miettiä syömisiäni ettei paino enää nousisi. Nukkumisen käyttö jaksamisen ja laihtumisenkin suhteen on omalla kohdallani aika utopistinen ajatus. Olen itsekin tätä ongelmaa käsitellyt blogissani pariin otteeseen ja tehnyt parannuksia päiväohjelmaani että saisin paremman ja pidemmän unen, Unilääkkeisiin en halua turvautua. Ehkä sitten kuulun siihen vähemmistöön joka ei tarvitse niin pitkiä yöunia. Hiukan jäin kaipaamaan postauksessasi sitä, että olisit ottanut esille nuo "toissijaiset asiat".
VastaaPoistaKiitos Kristiina K kommentistasi. Hurjaa lukea, että yöunesi voivat jäädä jopa neljään tuntiin. Itse olisin tuolloin puolikuollut. Se on kai vain kovin yksilöllistä, miten tuntee väsymyksen. Olet ehkä ottanut sen haltuusi, etkä tarvitsetkaan pitkiä yöunia. "Toissijaiset asiat" voivat olla esimerkiksi sitä, että haluttaa vain roikkua netissä, katsoa televisiota tai suoratoistopalveluita, lukea kiinnostavaa kirjaa, vaikka olisi aika nukkua... Nämä kaikki voi tapahtua sängyssä, vaikka sänky olisi ensisijaisesti tarkoitettu nukkumiseen. Ehkä nämä jutut eivät kosketa sinua, koska unettomuudessasi ei ole ongelma nukahtaa vaan ylläpitää unta.
VastaaPoistaAsun kaksikerroksisessa asunnossa ja olen hoksannut, että kun nousen yläkertaan aikaisemmin, olen kauempana jääkaapista ja tulee mennyksi nukkumaankin aikaisemmin :)
VastaaPoistaKiitos Mayo kommentistasi. Hieno oivallus sinulla pysyä kauempana jääkaapista ja onnittelut aikaisemmasta nukkumaan menosta.
VastaaPoista