keskiviikko 18. lokakuuta 2017

Vinkkejä herkullisiin ja terveellisiin smootheihin


Minulle smoothiet ovat herkullisia ja terveellisiä aamu- tai välipaloja. Niiden tekemisessä rajana on vain mielikuvitus.

Kokeile rohkeasti makuja
Smoothiesta voi tehdä happaman, makean tai kirpeän. Tai sekoittaa nämä kaikki. Happamuutta saa puolukasta ja karpalosta. Kirpeyttä antaa sitrushedelmät. Makeita ovat banaani ja kuivatut hedelmät. Tai voit yhdistää kaikki maut. 

Itse haluan pitää erillään vihannekset ja marjat sekä hedelmät. En siis tee smoothieta, jossa on sekä vihanneksia ja marjoja tai hedelmiä. Syy on yksinkertainen: maku. Ne eivät maistu herkullisilta. Vaan omituisilta - minun mielestäni. Joku toinen voi olla eri mieltä. Ja makuasioistahan ei kannata kiistellä...

Vihersmoothie
Lempparismoothieni on lehtikaali, varsiselleri, inkivääri, jugurtti smoothie. Tykkään vähän kirpakasta mausta. Tämä sekoitus on myös erittäin terveellinen. Se piristää ja tuo hyvän olon heti. Vihersmoothieen voi laittaa myös esimerkiksi nokkosta, voikukan lehtiä, pinaattia. 


Marja- ja hedelmäsmoothiet
Näissä käytän nesteenä manteli-, soija- tai kaurajuomaa. Lemppari marjasmoothie on mustikka-vadelma smoothie. Jos haluan lisämakeutta, käytän hunajaa. Näitä smoothieita voi tehdä mistä tahansa hedelmistä tai marjoista. Esimerkiksi mansikka, banaani, avokado, appelsiini, mango. Mahdollisuudet ovat miltei rajattomat.

Pakasta ainekset valmiiksi pussiin
Jos olet aamu-uninen, pakasta aamun smoothien ainekset pusseihin valmiina annoksina. Aamulla vain pussin sisältö ja käyttämäsi neste tehosekoittimeen. Ja smoothie on valmis.


Laita sekaan pähkinöitä, siemeniä, manteleita
Ne sisältävät proteiineja ja hyviä rasvoja, ja ne tuovat smoothieen rouheutta ja ruokaisuutta. Ruokalusikallinen makeuttamatonta maapähkinävoita täyteläistää smoothien makua.

Lisää kuituja
Smoothieen saa helposti kuituja lisäämällä siihen maltillisesti leseitä. Varo lisäämästä liian paljon, ettei lopputulos ole puuroa.

Käytä nesteenä mehua; manteli-, soija- tai kaurajuomaa; jugurttia tai rahkaa ja vettä
Minulla on tapana käyttää vihersmoothiessa jugurttia tai rahkaa  ja vettä. Marja- ja hedelmäsmoothiessa käytän usein mantelijuomaa.


Sekaan voi laittaa myös mausteita ja superfoodeja
Joskus saatan maustaa smoothien kanelilla, kardemummalla ja tuoreella inkiväärillä. Inkiväärin kuori kannattaa rapsuttaa lusikalla pois. Menee vähemmän hukkaan kuin veitsellä kuoriessa. Mausteiden kanssa kannattaa olla maltillinen, jotta itse ainekset olisivat pääosassa. Lisään smoothieni melko usein macajauhetta ja vehnänorasjauhetta. Jotkut lisäävät myös proteiinijauhetta.

Tehosekoittimella on väliä
Hyvä tehosekoitin saattaa olla kallis, mutta se palveleekin sitten vuosikausia. Ja sekoittaa aineksen kuin aineksen sileäksi. Marja- ja hedelmäsmootheja voi tehdä myös sauvasekoittimella ja korkealla kulholla.

Onko sinulla jotakin lemppari smoothieta?



Lähteet: Helsingin Sanomat 5.10.2018, kuvat Pexel, reseptit omat

12 kommenttia:

  1. Nyt postauksesi on kuin suoraan meiltä. Smoothiet kuuluvat jokapäiväiseen elämäämme pari kertaa päivässä ja todellakin vain mielikuvitus on rajana. Nesteenä käytän mainisemiesi lisäksi joskus piimää. Pirtsakkaa päivää sinulle!

    VastaaPoista
  2. Kiitos, Kirsti, kommentistasi. Tepä syötte erittäin terveellisesti. Tuo piimä oli hyvä vinkki. Mukavaa päivää sinullekin.

    VastaaPoista
  3. Jep! syödään päivittäin. Yks ehdoton lemppariainesosa on pakastettu pinaatti. Toimii.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Ida kommentistasi. Pinaatti on myös hyvän makuista. Namia ja terveellistä.

      Poista
  4. Vitsi kun tää osuikin kohdilleen, sillä meille on juuri rantautumassa tälläinen smoothiekone. Kiitos näistä ja taatusti palaan tänne taas uudelleen. Ihanaa päivää Marja <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Tiia, kommentista. Kiva kun saatte smoothiekoneen. Nautinnollisia smoothiehetkiä perheellesi!

      Poista
  5. Smoothiet ovat hirveän hyvän makuisia, mutta itse olen sen verran hapan happamalle, että haluan sinne sokeria tms mukaan. Mutta onneksi niitä voi syödä jälkkärinäkin. :-)

    http://pisteitaruudulla.blogspot.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Outi kommentista. Marjasmoothien voi makeuttaa vaikka hunajalla. Hyviä jälkkäreitäkin ovat.

      Poista
  6. Smoothiet ovat kyllä helppoja ja hyviä välipaloja! Oma lempparini sisältää jugurttia, mansikoita ja banaania - yksinkertaista ja herkullista :)

    Pitääpä koittaa tuota inkivääriä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Minnea kommentista. Lempparisi kuulostaa herkulliselta. Smoothien teosta tulee vähitellen vaivaton tapa.

      Poista
  7. Olen aika huono tekemään smoothiejuttuja, ennemmin syön rahkaa ja marjoja tai jogurtteja.

    hanna
    www.hannamariav.com

    VastaaPoista
  8. Kiitos hannamaria kommentistasi. Kaikilla meillä on omat mieltymykset. Ja marjat ja rahka/jugurtit ovat ihan samoja ainesosia, mitä smoothieen laitetaan. Smoothie on vain juotavassa muodossa.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!