tiistai 3. lokakuuta 2017

SUOLISTON SALAISUUKSIAVatsani toimii mielestäni aivan hyvin. Johtuneeko siitä, että olen kasvissyöjä. Saan ruuastani paljon kuituja. En syö myöskään vehnäleipää. Vältän muutenkin valkoisten jauhojen käyttöä ja eineksiä. Sokeria syön vain vähän. Mutta pitää koputtaa puuta!

Olen aikaisemmin kirjoittanut FODMAP ruokavaliosta vatsan hyvinvoinnin suhteen  postauksen Apua vatsavaivoihin kesäkuussa.


Seuraavaksi suoliston salaisuuksia

 • Suoliston vaivoihin on ruoka- ja luontaistuotekaupoissa lukematon määrä tuotteita. Mutta ravitsemusterapeutti Reijo Laatikaisen mukaan. Tieteellisesti on todettu vain piparminttuöljykapseleiden ja chilin kapasiinin auttavan vatsavaivoihin.
 • Kun vatsa menee sekaisin. Ajattelemme sen johtuvan edellisestä ateriasta. Mutta ruoka säilyy kehossa noin 36 tuntia. Syynä vatsavaivaan voi olla jo aiemmin syöty ruoka.
 • Jatkuva napostelu häiritsee ruuansulatusta. Kannattaisi syödä 3-5 tunnin välein. Suolistomme on aivan älyttömän iso. Ohutsuoli on pinta-alaltaan 200-300 neliömetriä. Tämä iso alue on siivottava säännöllisesti. Jotta suolen mutkiin jääneet ruoka-aineet poistuisivat. Puhdistuksen aikana suolisto tekee tiheää aaltoliikettä.

 • Käy kakalla aina, kun siltä tuntuu. Iso osa ihmisten suolistovaivoista johtuu siitä. Että lykätään vessassakäyntiä ja pidätellään pieruja. Vatsa voi turvota ja kivistää.

 • Kakan pidättely voi pitemmän päälle johtaa siihen. Ettei paksusuoli osaa enää antaa kakkahädästä normaalia signaalia aivoille. Tästä seuraa ummetus.
 • Vaikka vähän hupaiselta tuntuukin. Ravitsemusterapeutti Leena Putkonen vinkkaakin käymään ruuan jälkeen pierukävelyllä.

 • Vehnä jää jumimaan mahalaukkuun. Riisi ei. Muista viljoista hyvin sulavia on esimerkiksi kaura, kvinoa, hirssi, tattari. Ne alkavat sulaa jo ohutsuolessa.

 • Kasviksista sulaa helposti muun muassa kurkku, kurpitsat, porkkana, bataatti. Proteiineista kananmuna, kala, maitotuotteet, tofu.

 • Ensiarvoisen tärkeää on syödä hyviä kuituja. Marjoja, hedelmiä, kasviksia, pellavansiemeniä
 • Vatsavaivoista kärsivät saattavat päätyä vähähiilariseen ravintoon tai rajoittaa syömisen muutamaan ruoka-aineeseen. Koska vatsa voi paremmin.
Mutta kuukausien tai vuosien kuluessa suoliston mikrobit kääntyvät kehoa vastaan. Oikeanlaisen ruuan puutteessa mikrobit alkavat hyödyntää suoliston limakalvoa ja sen pinta heikkenee.


Tämä voi aiheuttaa matala-asteisen tulehduksen. Jolla on yhteyksiä diabetekseen, sydän- ja verisuonisairauksiin ja masennukseen.

 •  Putkonen sanoo, että siksi ei aina pidä niin sanotusti tarkasti kuunnella kehoa. Vatsan kivuton turpoaminen ja ilmavaivat kuuluvat normaaliin ruuansulatukseen.

Onko sinulla jotakin hyvää neuvoa vatsavaivoihin?Lähteet: Helsingin Sanomat 21.9.2017, kuvat Pexel

6 kommenttia:

 1. Hyvä postaus, jossa nostit esiin tärkeitä pointteja. Meillä on iso piha lasten temmeltää. Niinpä mies on tehnyt pihalle kaksi ulkohuussia, ettei lasten ole tarvinnut kesken leikkien juosta sisälle vessaan. Kuten kirjoitat pidättäminen on pahasta. Olen monesti ajatellut oman ikäpolven ihmisten ummetuksen alkusyyn olevan maalla lapsuudessani yleiset ulkohuussit. Ei ollut lapsena kovin helppoa lähteä pihan perälle vaikkapa kolmenkymmenen asteen pakkasessa tai pilkkopimeällä. Sitä pidätti kumpaakin hätää, jos pystyi, mahdollisimman pitkään. ei ihme, jos siinä kehittyi ummetus ja/tai pissatulehdus. Aikuisena en ole vatsaani juurikaan potenut, joten mitään jippoja minulla ei ole vatsavaivoihin. Herkkävatsaisille lapsille olen ostanut apteekista Linusta (sisältä pellavaa) ja matkoille maitohappobakteereita. Ruokavaliomme on kasvispainotteinen. Hyvää tiistaita sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kirsti kommentistasi. Todella mielenkiintoinen tuo pointti lapsena ison ja pienen tarpeen pidättämisen seurauksista. Mukavaa alkuviikkoa sinullekin.

   Poista
 2. Tärkeää huolehtia että suoliston bakteerikanta on oikeanlainen. 5 eri maitohappo bakteeria pitäs saada päivittäin. Kokojyväöljyt pitävät soluseinämät kimmoisina jotta ravintoaineet pääsee imeytymään ,sekä kuonaaineet poistumaan normaalisti.Tohtori Dianne Clayton sanoi luennossaan että suolisto on ihmisen toiset aivot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Mirja. Varmasti totta tuo, että suolisto on toiset aivot. Onhan siellä esimerkiksi samoja väliitäjäaineita kuin aivoissa esimerkiksi serotoniinia.

   Poista
 3. Tämä oli kyllä hyvä ja tuo, miten hiilarittomuus ym. aiheuttaakin huonoa. Omaa vatsaani hiilarit kivistää ja olen huomannut, että toiset kivistää enemmän kuin toiset, massu myös turpoaa jättipalloksi. Joskus on todettu ärtynyt suoli ja sehän kulkee mielen kanssa käsikädessä.

  <3

  VastaaPoista
 4. Kiitos, Tiia, kommentistasi. Ärtynyt suoli on todella ikävä vaiva. Mieli vaikuttaa siihen. Ja se mieleen. Olet varmaankin jo saanut karsituksi ruokavaliosta pahiten oireita aiheuttavat hitaat hiiliihydraatit. Hyvää yötä sinulle.

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!