torstai 12. lokakuuta 2017

Minkälainen on hyvä pomo nykyaikana?



Perinteisesti johtajat on luokiteltu autoritaarisiin, antaa mennä-johtajiin ja demokraattisiin johtajiin. Demokraattinen johtaja on osoittautunut parhaaksi. Nykyisin puhutaan paljon muutosjohtajista eli transformaatiojohtajista. He suosivat itseohjautuvuutta, tukevat työntekijän luovuutta. Työpaikan runsaat sairaspoissaolot on tutkimusten mukaan suoraan yhteydessä huonoon johtamiseen.



Pomon innostus tai änkyryys tarttuvat työntekijöihinkin. Nykyisessä johtamiskulttuurissa pomon pitäisi tietää, että tunteet ovat läsnä kaikenlaisissa työyhteisöissä. Niin huippuyrityksissäkin kuin vanhustenhuollossa.

Tunteet vaikuttavat työyhteisön sisäiseen vuorovaikutukseen. Luovuus kasvaa rennossa ja hyväksyvässä ilmapiirissä. Syntyy uusia ideoita. Joita uskalletaan testata.



Jos alainen pelkää epäonnistumista. Työn teko on pelkästään yhtä virheiden välttelyä. Uudet asiat ja mahdollisuus kehittyä jää kokematta.



Yrityksissä vaaditaan entistä enemmän itseohjautuvuutta ja luovuutta. Johtajalla pitäisi olla - ainakin jonkinlainen - tieto ihmisen psyykkisistä prosesseista.



Työpaikan myönteiset tunteet vapauttavat ja rentouttavat työntekijää. Ja tietysti on mukavampikin olla töissä. Jos pomo saa aikaan työntekijöissä positiivisia tunteita, työntekijät sitoutuvat työpaikkaansa enemmän kuin hyvin.



Otetaan esimerkiksi pomo joka haluaa kontrolloida kaikkea. Vähitellen työyhteisö alkaa tuntea ahdistusta, turhautumista, vihaa.

Pomon pitäisi tunnistaa, että ylikontrolloiva käyttäytyminen aiheuttaa yrityksessä tällaisia tunteita. Lisäksi hänen pitäisi tunnistaa ja hyväksyä oma tapansa kontrolloida.



Sitten hänen olisi osattava ymmärtää, että konrollointi taipumuksen syy on mitä todenäköisemmin esimerkiksi epävarmuus johtajana, pelko hallinnan menettämisestä,epäluottamus työntekijöitä kohtaan. Jos hän ei tiedosta tunteitaan. Ne jatkavat jyräätä tiedotamattomina. Ja työntekijöillä on huono olla.




Minkälaisia kokemuksia sinulla on ollut pomoistasi?


Lähteet: Helsingin Sanomat 10.9.2017, kuvat Pexel

14 kommenttia:

  1. Nostit esiin tärkeitä pointteja pomoudesta. Kun olin nuorena töissä lastenhoitajana, kaupan tätinä ja rättitehtaan duunarina, pomo oli auktoriteetti, jonka johtamistapaa ei tullut mieleenikään kyseenalaistaa. Yli 20 vuotta sitten, 45-vuotiaana, valmistuin sosiaalikasvattajaksi, enkä sen jälkeen ole ollut työyhteisössä alaisena, joten en osaa vastata kysymykseesi. Hyvää päivän jatkoa!

    VastaaPoista
  2. Kiitos, Kirsti, kommentistasi. Monipuolisen työuran olet tehnyt. Toisaalta hienoa tuo, että olet myöhemmin ollut oma pomosi. Voi kun voisikin!

    VastaaPoista
  3. Tuli kyllä tärkeitä pointteja!

    VastaaPoista
  4. Tosi hyvä teksti. Minulla on itselläni ollut kokemuksia sekä hyvistä että huonoista pomoista. Valitettavasti yksi aikaisempi pomoni oli hyvin kontrolloiva ja hänellä oli tarve osoittaa aina olevansa parempi kuin alaisensa eikä hän koskaan osannut arvostaa meitä, meidän työtämme ja ammattitaitoamme vaan kyseinalaisti kaiken. Hän myös otti kaiken kunnian itselleen kun jokin meni hyvin ja syyllisti alaisensa jos jokin epäonnistui.
    Tämä johti hyvin huonoon ilmapiiriin. Varsinkin kun hän jatkuvasti vaati ylitöiden tekemistä ja syyllisti ihmiset jotka eivät siihen suostuneet.
    Yritin kestää ilmapiiriä muutamien vuosien ajan. Rakastinhan työtäni ja se tuntui minulle tärkeältä. Mutta lopulta ilmapiiri ja pomoni asenne vei minut loppuunpalamisen äärelle ja minulla ei ollut enää voimia työhön eikä perheellekään.
    Prosessin aikana opin monia asioita itsestäni enkä nykyään varmastikaan antaisi tilanteen mennä noin pitkälle. Myös se mitä sanoit pomon epävarmuudesta resonoi kanssani. Hän oli suhteellisen nuori ja tämä oli hänelle ensimmäinen näin suuri vastuuasema.

    VastaaPoista
  5. Kiitos Joanna kommentistasi. Jouduit todella raskaaseen elämäntilanteeseen vain yhden - oikeasti epävarman - pomon takia. Etkä varmasti ole ainoa! Me suomalaiset ollaan vähän liian kilttejä kunnioittamaan auktoriteetteja. Työntekijä on arvokas. Jos tilanne pomon kanssa menee huonoksi, kannattaa kertoa asiasta työterveydessä, joka voi järjestää tilanteen selvittelyä. Ja ottaa tietysti yhteyttä työsuojeluvaltuutettuun. Ja yleensä: pomolla on oma pomonsa, johon myös voi ottaa yhteyttä. Kaikkea ei tarvitse kestää ja sairastua uupumukseen yhden pomon takia. Hyvää loppuviikkoa sinulle.

    VastaaPoista
  6. Mielenkiintoinen teksti. Ja mä niin allekirjoitan tän, että pomo vaikuttaa todella paljon työympäristöön.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jenni kommentista. Pomo tosiaankin määrittää työyhteisön tunteita. Suuri valta.

      Poista
  7. totta tarinoit, Marja ...
    kirjoitin äsken piiiiiitkän oman tarinani tähän kommentiksi, mutta se hävisi (jo toinen kerta kun kävi sinun blogisi kommenteissa näin, mistähän johtuu) niin että nyt vain lyhyesti: ei ole montaa tosi hyvää johtajatyyppiä kohdalleni työpaikoilla sattunut, mikä on minua aina paljon harmittanut ja harmittaa vieläkin. Niin ikävältä huono johtaminen tuntuu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Eeva kommentistasi. Ikävää ja raivostuttavaa, kun teksti häviää. On sattunut minullekin. Huono pomo varmasti harmittaa. Kun valta on hänen!

      Poista
  8. Ja ... KIITOS, Marja, että olet napannut minunkin blogini seurantalistaasi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eeva ei sinun tarvitse siitä kiittää vaan minun tarvitsee. Kun nyt voin kätevästi päästä lukemaan hyviä ja mielenkiintoisia postauksiasi.

      Poista
  9. Monenlaisia pomoja on tähän ikään mennessä jo tullut kohdattua. Tällä hetkellä onneksi joustava ja ymmärtäväinen esimies, se kyllä vaikuttaa paljon töissä jaksamiseen ja viihtymiseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Johanna kommentistasi. Kiva, että sinulla on tällä hetkellä hyvä pomo.

      Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!