Anteeksi jo etukäteen teille, jotka noudatatte tätä ruokavaliota. Tämä juttu on vain minun mielipide. Ei aukoton todistus gluteenitonta ruokaa vastaan.
Nämä muotidieetit tulee ja menee. Joskus oli punaviini-kananmunadieetti. Vielä parisen vuotta sitten karppaus. Sen jälkeen tuli gluteeniton ruokavalio.
Itä-Suomen yliopiston ravitsemustieteen professori Ursula Schwab sanoo, ettei ymmärrä. Millä mekanismilla tämä ruokavalio laihduttaisi.
Ehkä käytännön tasolla siten, että valkoisista jauhoista leivotut viinerit ja muut herkut jää syömättä. Kun leivän syönti vähenee. Jää juustot, leikkeleet, margariini vähemmälle.
Mielikuva gluteenittomien tuotteiden keveydestä ei pidä paikkaansa. Gluteeniton leipä sisältää enemmän energiaa kun tavallinen leipä. Siinä kun ei ole mitään sitkon aiheuttamaa tyhjää.
Monet ihmiset, jotka luulevat olevansa herkkiä gluteenille. Ovatkin oikeasti herkkiä FODMAP-hiilihydraateille.Paksusuolessa fermentoituville eli käyville hitaille hiilihydraateille. Esimerkkeinä näistä sipuli, palkokasvit, kaali.
Gluteenia varovat ihmiset saattavat ruveta syömään enemmän valkoista riisiä, liha- ja maitotuotteita ja perunaa. Näin kuidun, magnesiumin, sinkin ja B-vitamiinien saanti voi pienentyä.
Laillistetun ravintoterapeutin Reijo Laatikaisen mielipiteitä gluteenittomasta ruokavaliosta:
-Voi kohottaa riskiä sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin.
-Muuttaa paksusuolen bakteeristoa huonoon suuntaan.
-Gluteenittomat tuotteet ovat kalliimpia kuin tavalliset.
- Valinnanvara pienenee ja maku on huonompi kuin tavallisissa tuotteissa.
Tämä on minun lisäys:
-Kauhea säätäminen ruoka-asioissa - ruokauskovaisuus - viittaa siihen. Että olisi myös henkisen säätämisen aika. Pohtia esimerkiksi sitä, miksi ruuasta on tullut niin tärkeä osa elämää. Sehän on vain yksi perustarpeemme, joka pitää tyydyttää. Elämässä on niin paljon!
Noudatatko sinä jotakin tiettyä ruokavaliota?
Lähteet: Voi Hyvin 8/2017, kuvat Pexel
Monet tutut syövät gluteenitonta ruokaa enkä ole kyllä tullut ajatelleeksi näitä asioita! Itse en noudata varsinaisesti mitään tämän kaltaista ruokavaliota.
VastaaPoistaKiitos kommentista Laura. Syömisessä on kai hyvä jonkinlainen keskitie, jota sinäkin ilmeisesti noudatat.
PoistaEn noudata, mutta vatsa kyllä kiittää, jos vältän pastaa ja valkoista leipää, näistä ja etenkin pastasta tulee jostain syystä maha aina todella kipeäksi.
VastaaPoistaKivaa päivää Marja <3
Kiitos Tiia kommentista. Ehkäpä sinun vatsasi tarvitsee gluteenitonta ruokaa. Kannattaa kuunnella kehoaan. Mutta ei jumittua siihen.
VastaaPoistaMielestäni on tärkeintä, että ruokavalio on monipuolinen ja itselle sopiva :)
VastaaPoistaAnna/Kello neljän aamukahvi
https://neljanaamukahvi.blogspot.fi/
Kiitos kommentistasi Anna. Monipuolisuus, mutta kyllä myös nautinto on tärkeää.
PoistaOlen luullut joidenkin tuttujen olevan gluteenittomalla ruokavaliolla jostain terveydellisestä syystä. En ole lainkaan tajunnut, että kysymyksessä saattaa olla muoti-ilmiö. Minulle kirjoituksesi oli hyvin opettavainen. Hyvää illan jatkoa.
VastaaPoistaKiitos, Kirsti, kommentistasi. Et taida kauheasti lukea akkain lehtiä. Tuntuu että monissa niissä kirjoitetaan ja mainostetaan gluteenitonta dieettiä. Toki keliaatikon pitää välttää gluteenia. Kivaa iltaa sinullekin.
VastaaPoistaItse noudatan juurikin gluteenitonta ruokavaliota, en tosin laihdutus mielessä tai siksi että se olisi muotia. Minulla ei myöskään ole keliakiaa. En haluaisi rajoittaa ruokavaliotani, mutta tuntuu, että olen ihan umpikujassa sen kanssa, mitä mahani sietää. Lääkäri ja ravintoterapeutti on ollut mukana toki tässä gluteenittomuus asiassa, että kai se on perusteltua. Silti, antaisin mitä vaan, että voisin syödä "normaalia" ruokaa.
VastaaPoistaKiitos, Hanna-Mari kommentistasi. Olen puolestasi pahoillani. Oletko kokeillut FODMAP-ruokavaliota? Jokaisen vatsa toimii omalla tavallaan. Mutta vatsavaivat on ikäviä.
VastaaPoista