keskiviikko 20. kesäkuuta 2018

Mitä uutta sukupuolisuutta kuvaavat sanat tarkoittavat?Olen itse ollut melko pihalla näiden aivan uusien sukupuolta kuvaavien sanojen merkityksestä. On ihanaa että meitä ihmisiä on monenlaisia. Se on myös elämän rikkautta! Aikaisemmin puhuttiin paljon fyysisestä, psykologisesta ja sosiaalisesta sukupuolesta. Eli joku saattaa olla fyysisesti nainen, mutta psykologisesti ja sosiaalisesti mies. Nyt viimein tiedän, mitä mikin sukupuolta kuvaava käsite tarkoittaa. Ja tietty haluan heti kirjoittaa. Jos joku lukija saattaisi olla vähän pihalla. Kuten itse olin.


 • Sukupuoleton ei tunne mitään sukupuolta omakseen.
 • Transsukupuolinen: Syntymässä tytöksi määritelty kokee olevansa poika tai samoin pojaksi määritelty tuntee olevansa tyttö. Jos haluaa vaihtaa sukupuolensa kokemalleen oikeaksi, prosessi on pitkä. Ihmisen on käytävä psykiatrilla vuoden verran, vaikka kysymys ei ole mielenterveysongelmasta. Halutaan varmistua, että kokemus väärästä sukupuolesta on aito ja synnynnäinen. Jotkut korjaavat tämän jälkeen sukupuolensa oikeaksi. Aluksi hormonihoidolla ja sitten kirurgisesti.
 • Transvestiitti kykenee eläytymään molempiin sukupuoliin. Hänellä on tarve olla välillä mies- tai  naisroolissa yleensä pukeutumalla.
 • Muunsukupuolinen/transgender ei tunne olevansa nais- eikä miessukupuolinen. Hän voi olla myös molempia sukupuolia tai ei kumpaakaan. Hän voi kokea, ettei mies-naisjaossa voida tunnistaa hänen tuntemusta sukupuolestaan.
 • Intersukupuolisuus: Lapsella ei ole syntyessään selkeästi vain pojan tai tytön kehollisia piirteitä. Henkinen kehitys omaan sukupuoleen on yksilöllistä.
 • Cis-sukupuolinen kokee omakseen sukupuolensa, johon hänet on syntymässä määritelty
Oliko joku käsitteistä sinulle tuntematon?


Lähteet: Anna 24.5.2018/21, kuvat pixabay

7 kommenttia:

 1. Tuo Cis-sukupuolisuus on minulle sanana uusi.
  Hämmennystä herättävät myös nykyajan nimitykset eri ammateille. Lapsenlapsi suoritti vapaapalokunnan kurssin, joka oikeuttaa hänet toimimaan palomiehenä/henkilönä. Hän on tyttö.
  Mukavaa keskiviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kirsti, kommentistasi. Minulle oli vieraita myös kaksi muuta sanaa. En kai seuraa aikaani. Jotkut jutut on tullut opittua oppilailtani. Fiksua porukkaa. Onneksi olkoon lapsenlapsesi puolesta, palohenkilä kun nyt on. Leppoisaa keskiviikkoa myös sinulle!

   Poista
 2. Nämä ovat mielestäni hankalia, enkä ole vieläkään oppinut muistamaan kaikkia. Tosiasiassa menen näistä vähän sekaisin ... Ajattelenkin niin, että tällaisia tarkkoja määritteitä tarvitsevat ehkä eniten he, joita ne koskevat, siinä vaiheessa, kun omaa identiteettiä vielä hakee. Kunhan päästään tässäkin asiassa täyteen tasa-arvoon ja hyväksyntään, eri määritteitä tuskin edes tarvitaan ihmisiä toisistaan erottamaan.

  PS: Marja, en löytänyt sitä haastetta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Eeva, kommentistasi.Todellakin kun täysi tasa-arvo joskus kaukaisessa tulevaisuudessa saavutetaan, ei erilaisia määritelmiä enää tarvita. Unohdin kai kirjoittaa kommenttiisi, että se haaste tulee minun blogiini vasta tulevana lauantaina, juhannuspäivänä. On niin paljon taas postausideoita päässä. Siksi tulee vasta parin päivän viiveellä. Kivaa päivän jatkoa sinulle!

   Poista
  2. Ahaa 😁 Odotan siis lauantaita 😊

   Poista
 3. Aivan Marja. Kiitos. Suunnilleen tiesin nämä. Ihmiset ovat niin erilaisia että joskus jopa miettii mitähän sukupuolta joku ihminen mies tai nainen on! En tarkoita sillä mitään negatiivista. Se vaan saa joskus pohtimaan. Eihän asia aina kyseiselle ihmiselle itselleen ole merkittävä asia. Mutta tuo selventää asiaa muille tämä asioiden selvittäminen.kukin olemme laisiamme. Tuulista päivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Merja, kommentistasi. Sinäpä seuraat aikaasi, kun tiesit kaikki nuo määritelmät. Tosiaan kaikki ovat omanlaisiaan. Ja sitä pitäisi kunnioittaa. Ihmisten erilaisuus on rikkaus. Täälläkin tuulee, mutta muuten on lämpöistä. Hiki tuli pintaan lenkillä. Kivaa keskiviikkoa sinulle!

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!