torstai 21. kesäkuuta 2018

Borlottipapusalaatti



Olen syönyt paljon papuja, linssejä, kikherneitä 35-vuotisen kasvissyöjyyteni aikana. Pavuista olen syönyt kidneypapuja, mustasilmäpapuja, soijapapuja, mustia-, ruskeita- ja valkoisia papuja. Myös jätti valkopavut on tullut tutuiksi.



Markkinoille on tullut uusi papu, Borlottipapu. Hinta on vain 2,89  euroa pussista. Mutta ehkä borlottipapu on pintopapu, joka on saanut uuden nimen. Sain testata borlottipapua yhteistyössä  hyvinvoinnin.fi:n kanssa.



Palkokasvit ovat hyvä vastine lihaproteiinille, koska ne sisältävät paljon kasvisproteiinia ja vitamiineja, kivennäisaineita. Salaatti on herkullista ja rutisevan terveellistä muun muassa lehtikaalin ja papujen takia. Salaatti sopii myös juhannuksen juhlapöytään.



Sitten reseptiin
Minä liotan pavut yön yli ja keitän seuraavana päivänä. Näin tiedän mitä saan. Monet tölkki- ja pahvirasiapavut on säilötty suolaveteen. Eikä papujen keittäminen ole suuri homma. Ylijääneet pavut voi pakastaa. Muista, että raaka ja puoliraaka papu on myrkyllisiä. Pavut on keitettävä täysin kypsiksi.
  • noin 4 dl keitettyjä borlottipapuja
  • 4rkl sitruunamehua
  • 2 rkl öljyä
  • 1-2 ruokalusikallista hunajaa
  • noin 1/2 tl suolaa
  • valkosipulin kynsi
  • noin 100 g lehtikaalia
  • lehtisalaattia noin puoli ruukkua
  • 1 rasia kirsikkatomaatteja
  • punasipuli
  • 1dl tuoretta koranteria tai timjamia
  • punainen paprika

-Sekoita kulhossa sitruunamehu, öljy, suola ja hunaja. Kuori valkosipulin kynsi, hienonna se mahdollisimman hyvin ja lisää sitruunakastikkeen joukkoon. Sekoita joukkoon myös pavut.






-Huuhtele lehtikaalit ja salaatti. Revi lehtikaalista paksut lehtiruodit pois. Revi ne ja salaatti salaattikulhoon.






-Huuhtele kirsikkatomaatit ja puolita ne. Kuori ja viipaloi punasipuli. Viipaloi paprika. Hienonna korianteri tai timjami. Lisää tomaatit, punasipuli, paprika ja korianteri tai timjami salaatin joukkoon.



- Nauti täysjyväleivän kanssa.

Etenkin Euroopan ulkopuolelta tulleiden ruokien olisi hyvä olla luomua, koska näissä maissa on paljon hövelimmät - tai ei lainkaan - säännöt kasvinsuojeluaineiden eli myrkkyjen käytölle. Eikä tulli ehdi tutkia kaikkia tuotteita. Euroopassa on niin tiukat säännöt, että tavallinenkin ruoka  on miltei luomua.


4 kommenttia:

  1. Kiitos Marja reptistä!
    Hienot kuvat.
    Nämä osa-aika kasvissyöjät haluavat aina kokeilla jotain uutta.
    Mahtavaa torstaita sinulle!

    VastaaPoista
  2. Kiitos, Kirsti, kommentistasi. Kuvat nyt olivat mitä minulla aina on. Vähän epäselviä. Kiva että te osa-aika kasvissyöjät haluatte kokeilla uusia reseptejä. Tuossa salaatissa juuri yksi valkosipulin kynsi antaa salaatille herkullisen maun. Tyttäreni ei tykkää korianterista. Mutta timjami sopi salaattiin mainiosti. Kivaa torstai päivää sinulle!

    VastaaPoista
  3. Pavut ihania, mahtavannäköinen salaatti :-)

    VastaaPoista
  4. Hieno resepti! Hyvää Juhannusta!

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!