lauantai 30. kesäkuuta 2018

Jyräävä työkaveri tai esimies



Aika moni on jossakin elämänvaiheessa tullut tutuksi jyrän kanssa. Joka kertoo voimakkaasti oman mielipiteensä ja jyrää sen läpi.

Monesti jyrääminen tuo valtaa. Jyrääjä voi päätyä esimieheksi. Hänellä ei ole halua muuttaa käytöstään, koska se tuo kutkuttavaa vallantunnetta.


Esimerkiksi jyräävän pomon kanssa voi tulla toimeen, jos se sopii omaan pirtaan. Ensiksi voi hyväksyä, että hän on tuollainen, autoritaarinen. Jotkut voivat miettiä, pystyvätkö he työskentelemään jyräävässä ilmapiirissa. Jos ei, kannattaa vaihtaa työpaikkaa. Tietynlaiset työntekijät voivat saada jopa turvaa siitä, että pomo on voimakastahtoinen ja päättää asioista kaikkien puolesta.


Mikäli päsmäröinti alkaa ärsyttää liiaksi. Sen voi ottaa pomon kanssa puheeksi. Ensiksi kannattaa kuitenkin miettiä, kestääkö omat voimavarat ja herkkyys sitä.

Jyräävän persoonan syntyminen on monitahoinen juttu. Opitun tavan lisäksi kysymys voi olla yksinkertaisesti ihmisen temperamentista.


Jyrä voi pohjimmiltaan olla herkkä ihminen. Jolle muiden jyrääminen voi olla tapa selviytyä elämässä. Hän on kehittänyt haarniskan, jolla ylikompensoi omaa herkkyyttään tai sisäistä häpeän tunnetta.

Jyrän käytöstä ei voi toinen ihminen muuttaa. Vaan jyrän on itse ymmärrettävä käytöksensä. Hänen on haluttava oppia muun muassa joustavuutta ja kuuntelemisen taitoa.


Jos jyrääjän käytös tuntuu hankalalta, voi ottaa etäisyyttä jyrääjään. Jyrääjän käytös koetaan helposti henkilökohtaisena. Vaikka hän jyrää kaikille samalla tavalla.

Miten tulla jyrän kanssa toimeen?
  • Yritä ymmärtää jyrän taustoja. Tavallisesti taustalla on tarve peittää omaa epävarmuuttaan ja siksi päteä.
  • Ole kohtelias ja päättäväinen. Tämä on perusasia kaikkiin vaikeisiin tilanteisiin ja ihmisiin suhtautumisessa.
  • Älä jyrää jyrää. Mitä vaikeampi tyyppi on kyseessä, sitä huonompi on yrittää jotenkin ojentaa tai näpäyttää häntä. Se vain yleensä pahentaa tilannetta.
  • Älä yritä muuttaa jyrää. Et voi muuttaa häntä. Mutta voit yrittää tehdä jonkinlaista yhteistyötä hänen kanssaan.

Onko sinulla kokemuksia jyräävästä esimiehestä tai työkaverista?




Lähteet: Helsingin Sanomat 13.5.2018, kivat pixabay

11 kommenttia:

  1. Hei Marja! Kyllä. Olen tavannut jyriä. Monia. Sellaisiakin joilla on elämäntehtävänään muuttaa toisen ihmisen elämää. Sanoa siitä mielipiteensä ainoana oikeana asiana. Ihan lähipiiristäkin on niitä löytynyt jopa yllättäen. Herkkänä ihmisenä olen joutunut vetäytymään heidän läheisyydestään. Olen yllättynyt koska itselleni ei olisi tullut mieleenkään alkaa arvostella toisen tekemisiä koska jokaisella on oma elämänsä. On kyllä kuitenkin niin että heidän sanansa ovat jääneet kaikumaan mieleeni ja joskus ne vievät hetkeksi ilon elämästä. Mutta vain hetkeksi. Täällä on aurinkoinen ilma. Toivottavasti kohta sielläkin Marja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Merja, kommentistasi.Sinulla on paljon kokemusta jyristä. On minullakin jonkin verran. On hyvä, että olet voinut vetäytyä pois heidän vaikutuspiiristään.Kyllä ikävät loukkaukset muistaa pitkään, ehkä koko loppuelämän. Onneksi ne eivät ole vieneet sinulta elämäniloa. Suomi on kyllä jännä maa noitten ilmojen suhteen. Siellä aurinkoa, täällä sadetta ja tuulta. Kivaa lauantai päivää sinulle!

      Poista
    2. Olen varmaan ollut monen mielestä "jyrä" ja ehkä olen vieläkin, mikäli toimin spontaanisti. Haluaisin tuoda toisenkin näkökulman asiaan. En ole johtotehtävissä, joten en voi sillä lailla ketään pompottaa, mutta mielipiteeni olen aina sanonut selkeästi ja useiden mielestä kärjekkäästi (minulla on luontaisesti, geneettisesti kova ääni ja selkeä puhetapa). Toisaalta kestän hyvin muiden erilaisia mielipiteitä ts. pidän ihmisistä, vaikka he ovat täysin eri mieltä kuin minä. Kun sanon selkeästi oman mielipiteeni, ei tarkoitus ole muuttaa toisen mielipidettä, vaan kertoa omani. Koen epärehellisyydeksi sen, että vaikenemalla annan ymmärtää olevani samaa mieltä, vaikka en ole. Koska olen tunnistanut, että luontainen puhetapani on ilmeisesti joidenkin ihmisten näkökulmasta hyökkäävä, olen viime aikoina tietoisesti jättänyt oman näkökulmani sanomatta, koska tiedän, etten osaa sanoa sitä lempeästi ja viipyillen ja epävarmasti. Ja voi veljet, miten epärehelliseksi itseni tunnen silloin!!!!! Juurikin istuin erään ystäväni kanssa kahvilla ja olin varmaan 80% eri mieltä kuin hän. Vain yhdestä asiasta sanoin eriävän mielipiteeni niin laimeasti kuin osasin. Koko ajan tunsin, että istun tässä ja valehtelen koko ajan sanomatta mitään.

      Itse haluaisin, että kaikki sanoisivat selvästi omat mielipiteensä minulle. Minua ei yhtään haittaa, jos joku on eri mieltä - loukkaavaa minusta on, jos joku teeskentelee. Yhtä ystävää en enää uskalla pyytää tai kutsua mihinkään, koska hän tuli kertoneeksi minulle, miten hän menee erään toisen ihmisen kutsuille, vaikka ei yhtään haluaisi. Kun kysyin, miten tämä kutsuja suhtautui, kävi ilmi, ettei kutsuja tiennyt vastahakoisuudesta mitään!?! Yhtäkkiä ymmärsin, että ystäväni oli saattanut olla monesti vastahakoinen minunkin suhteeni! Nyt en enää uskalla ottaa yhteyttä, koska epäilen, ettei hän ole selkeä ja suora minullekaan enkä todellakaan halua, että hän tulee vastahakoisesti ja "velvollisuudesta" ja "koska kuuluu". Minä itse olen ihmisten kanssa, joista tykkään, riippumatta heidän mielipiteistään - itse asiassa minulla taitaa olla vain yksi ystävä, jonka mielipiteet ovat lähes kaikki samanlaiset kuin omani.

      Poista
  2. Kyllä, kokemusta on joskus kolmenkymmenen vuoden takaa. Silloin jyrä oli esimies joka myös työnantaja. Ehkä en osannut silloin nuorena ihmisenä edes pitää puoliani esimiehen törkeää mielivaltaa vastaan, ajattelin vain että teen mitä käsketään ja kunhan päivä päättyy ja pääsen täältä kotiin, et minua pompottele. Olin silloin asiakaspalvelutehtävissä, jolloin ilme olisi aina pitänyt iloinen ja ystävällinen vaikka kuinka rintaa puristi. Ehkä ne asiakkaat kuitenkin olivat syy siihen että siellä tuli vietettyä yhdeksän vuotta.
    Nyt jälkeenpäin ajattelen että se oli jonkunlainen siunaus tulevia työpaikkoja varten, jolloin nöyryyttä tarvitaan. Ehkä ei tarvitse kuitenkaan nöyristellä, mutta parempi sana on kunnioitus työtä kohtaan jollon tehdään kulloinkin sitä mitä tehtävänä on. Tappelemisesta ei ole haittaa kuin itselle ja saattaa pahimmassa tapauksessa menettää työpaikkansakin, mutta silti työntekijälläkin on toki oikeuksia ja nykyisin voi mennä juttelemaan vaikka työterveyshoitajan kanssa. Ja ammattiliittokin auttaa tarvittaessa. Nyt olen melko itsenäisessä työssä, ja saan tehdä hommani miten itse parhaaksi näen ja onneksi esimiehet ovat rentoja tyyppejä jolloin ilmapiiri on mukava.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Tuulikki, kommentistasi.Onneksi kokemuksesi on jo vanha. Ei tämänhetkinen. Mielestäni ihmisen alentaminen ei ole siunaus, vaikka sinä osaat ottaa sen niin. Asiakaspalvelutehtävissä oli varmasti sinulla silloin rankkaa, kun piti olla ystävällinen ja iloinen, vaikka työpaikan ilmapiiri oli kireä. Ei sitä jyräämistä vastaan aina kannata alkaa tapella. Ehkä vain pysyä mahdollisimman kaukana pomosta. Ihanaa että sinulla on nyt hyvä työpaikka ja pomot mukavia. Kivaa lauantain jatkoa sinulle. Meillä satelee ja tuulee.

      Poista
  3. Osuva nimi jyräävälle henkilölle tuo jyrä.
    Yksi ystävyyssuhteeni on ollut jyräävä. Päättäväinen, mutta kohtelias ilmoitus, että minullakin on mielipide asioista katkaisi suhteen (ainakin toistaiseksi).
    Leppoisaa lauantaita sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Kirsti, kommentistasi.Huh, jyräävä ystävä. Taisi olla kestämistä. Hyvä että olit napakka. Vaikka se ehkä katkaisi ystävyyssuhteen. Ihania päiviä sinulle siellä Espanjassa!

      Poista
  4. On kokemusta ja kyllä se aika pitkälle menee joko nuoruuden ja kokemattomuuden piikkiin, pitää ansaita vielä niitä kannuksia ja väärällä tavalla ja toisaalta yksi narsismin ilmiökin on tuo jyrääminen.

    Kivaa viikonloppua Marja <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Tiia, kommentista. Nuoria ja kokemattomia on niin helppo pompottaa ja jyrätä, koska he eivät vielä osaa panna yhtään - edes hienovaraisesti - vastaan. Voi vvarmasti liittyä myös narsismiin. Rattoisaa viikonloppua sinulle! Pidän huomenna täysin digittömän ja somettoman päivän.

      Poista
  5. Hei Marja,

    Eipä sitä tarvitse mennä pidemmälle, kuin jonnekin yhdistykseen tai vapaaehtoistoimintaakaan, jolloin moisia jyriä löytyy - välillä pilvin pimein.

    Asia kosketti tällä kertaa hyvin lähdeltä, sillä olen nyt erään ystävän puolesta hoitanut asiaa, jossa hän on kokenut itsensä täysin jyrätyksi, ja ettei häntä kuunnella. Mutta ehkä tilanne on juuri niin, kuten kuvailet: jyrä ei muutu, ainoa keino on joko lähteä pois tai taitavalla keskustelulla käännellä tilannetta jyrälle pehmeämmäksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Joy, kommentistasi.Kyllähän niitä jyriä löytyy monelta elämänalueelta.Sinun ystävälläsi on todella hankala tilanne, kun hänet on jyrätty noin perusteellisesti, että sinä joudut hoitamaan hänen asiaa. Kivoja kesäpäiviä sinulle!

      Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!