lauantai 16. kesäkuuta 2018

Raparperivispipuuro



Meillä on kaksi isoa puskaa raparperia, jotka kasvavat erittäin voimallisesti. Olen tehnyt rommiraparperihilloa, monta piirakkaa, kiisseliä. Raparperimehua en ole tehnyt tänä vuonna, koska muu perhe ei oikein tykkää siitä. Raparperia ei mahdu pakasteeseen, enkä haluaisi jättää niitä käyttämättä. Ja pian kesän jatkuessa ne kovettuvat käyttökelvottomiksi.



Sain idean! Kokeilen tehdä raparperivispipuuroa. Korvaan puolukat ja muut marjat raparperilla. Olin innostunut kuin pieni lapsi ajatuksesta. En googlannut, onko joku muukin keksinyt tehdä raparpereista vispipuuroa. Joka tapauksessa minä sain idean pieneen päähäni täysin itse.



Ei sitten kun hommiin.
Tarvitset:
  • 9 dl vettä
  • 3 raparperin aika pulskaa vartta
  • 2 dl sokeria
  • 1,5 dl tummia mannasuurimoita
  • Halutessa vähän tuoretta minttua. Sain mintut omalta pihalta. Joten päätin kokeilla sitäkin.


1. Kuori ja pieni raparperit. Keitä niitä vedessä, kunnes ne vaalenevat.


2. Lisää sokeri ja ripottele mannasuurimot joukkoon koko ajan puukauhalla sekoittaen kattilan pohjaa myöten. Jos käytät minttua, lisää se tässä vaiheessa.



3. Hauduta puuroa noin 15 minuuttia välillä hämmentäen.
4. Vatkaa puuro kuohkeaksi sähkövatkaimella. Jäähdytä. Nauti.


Vaikka puuro ei ole kauniin väristä, siitä tuli namia. Koko perhe tykkäsi.

Millä tavoin sinä käytät raparperia? 

10 kommenttia:

  1. Hei Marja. Kiitos vispipuuro ohjeesta. Itse suunnittelin tekeväni Omarkarkkimausteista piirakkaa raparperista. Unohdin vain ottaa raparperia siskoni pihalta. Jospa vielä juhannuksen aikaan sitä voisi käyttää. Leppoisaa lauantaita! Sauna vastalla vihdalla tai ilman? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Merja, kommentistasi. Kuulostaa mielenkiintoiselta tuo omarkarkkimaustainen piirakka. Minä teen yleensä marenkihunnulla kuorrutetta piirakkaa. Kyllä sitä varmaan voi käyttää vielä juhannuksen aikoihin. Kivan lämpöistä ja mukavaa lauantai iltaa sinulle! Saunanautintoja myös!

      Poista
  2. Ihanaa, että sinäkin keksit tämänkin käytön raparperille. Hyvältä näyttää. Erityiskiitos omien kuvien käytöstä.
    Köyhyyksissäni ja nuukuuksissani olen vuosikymmenet keittänyt lapsille raparperi-vispipuuroa. Aina on maistunut.
    Muita käyttötapoja mainisemiesi lisäksi meillä on ollut raparperisima ja ohuiden nuorien varren palojen lisääminen keväällä salaatteihin. Olen laittanut raparperia joskus hiukan myös ruishiutalepuuroon.
    Ajattelin sinua äsken intensiivisesti, kun ajoin Mäntyharjun liittymän ohi.
    Ihanaa viikonloppua sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Kirsti, kommentistasi.No voi hitsi, sinä olet myös huomannut tämän vispipuurohomman raparperista. Vieläpä aikoja sitten. Sinulla on tosi monia raparperinkäyttötapoja. Jos on heikko rahatilanne, viitseliäs ihminen kyllä keksii ruokaa jostakin.Ohuita raparperin varsia sata varmasti kokeilen ensi kevänä salaatteihin. Raparperisimakin on minulle ihan uusi juttu. Mehua olen kyllä tehnyt. Upeaa, lämmintä kesäiltaa sinulle!

      Poista
  3. Vispipuuroa en ole tehnyt mutta riisiraparperipuuroa. Eli raparperit ja riisit veteen. Vähän suolaa ja sokeria maun mukaan. Jos tulee liian löysää, voi suurustaa perunajauhoilla. Namia ja säilyy kylmässä useita päiviä, ellei syödä heti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Talvikki, kommentistasi. Kiitos mielenkiintoisesta reseptistä. Täytyy kokeilla. Hyvää helteisen päivän iltaa sinulle!

      Poista
  4. Oi mitä reseptejä ja rapsu on omaa lempparia! Teen raparperikeittoa ja lemppari on rapsupiirakka,johon tulee vaniljakastike itse tehtynä päälle ja uuniin.

    Ihanaa sunnuntaita Marja <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Tiia, kommentistasi.Kaikilla tuntuu olevan mielenkiintoisia reseptejä. Olen kyllä syönyt raparperipiirakkaa vaniljakastikkeen kanssa. Mutta en tiennyt , että kastikkeen voi panna uuniin yhdessä raparperien kanssa. Ihanan helteisen päivän iltaa sinulle!

      Poista
  5. Heips!
    Laitoin sinulle haasteen, käytkö kurkkaamassa . .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka Tuulikki. Kiitos haasteesta. Käyn kurkkaamassa. Aurinkoista päivää sinulle!

      Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!