maanantai 18. kesäkuuta 2018

TunneälyElämässä pärjääminen vaatii yleensä enemmän tunneälyä kuin perinteistä loogis-matemaattista älyä. Huippuälykäs voi olla kömpelö sosiaalisissa taidoissa. Tunneäly on ennemminkin taitoa kuin tietoa.  Se jaetaan neljään eri osaan.

1. Kyky tunnistaa erilaisia tunteita itsessä ja muissa.
Tunneälykkäälle omat tunteet ei ole sekavaa sotkua. Vaan hän osaa tutkia, eritellä tunteitaan. Taito tunnistaa toisten tunteita on melkein välttämätöntä sosiaalisissa tilanteissa. Empaattinen ihminen osaa samaistua muiden tunteisiin. Tuntea myötätuntoa ja kanssaelämistä. Tunteet myös tarttuvat ihmeen helposti.


2. Kyky ymmärtää tunteita.
Tunneälykäs ihminen ymmärtää tunteiden vellovuuden, epätarkkuuden. Hän välttää äkkipäätöksiä ja ymmärtää minkälaisissa tilanteissa tunteet syntyvät, ja miten ihmiset käyttäytyvät niiden vallassa. Tunneälykäs ymmärtää tunteiden vaikutuksen itseensä. Ja osaa arvioida sitä. Milloin tunteet johtavat häntä harhaan. Ihminen voi tuntea syyllisyyttä, vaikka ei ole tehnyt mitään pahaa.3. Kyky säädellä tunteita
Tunneälykäs ei torju tunteitaan vaan on avoin niiden moninaiselle kirjolle. Hän on oppinut kuitenkin vaikuttamaan tunteisiinsa eikä ole keinoton esimerkiksi ahdistuksen tunteiden noustessa pintaan. Hän osaa käyttää monia keinoja tunteiden säätelyssä. Muuttamalla ajattelutapaansa. Ohjaamalla tarkkaavaisuuttaan hyviin kohteisiin. Hakemalla tukea muilta ihmisiltä. Tunneälykäs osaa myös kanavoida tunteitaan esimerkiksi lähtemällä lenkille tai kuuntelemalla musiikkia.


4. Kyky käyttää tunteita ajattelun apuna.
Vaikka tunteet voivat joskus hämärtää harkinnan. Ne ovat myös ajattelun tärkeä apu.Tunteet voivat tuoda myös energiaa toimintaan. Viha, pelko ja ilokin aktivoivat ihmisen kehoa. Ja käynnistävät voimavaroja, jotka muutoin jäisivät käyttämättä. Tunteet antavat asioille merkityksellisyyttä ja auttavat tekemään päätöksiä. Kukaan ei tee isoja päätöksiä vain järjen varassa.

Tunnetko sinä olevasi tunneälykäs? Tai tunnetko ihmisen, joka on siinä taitava?Lähteet: omat, kuvat omat.

9 kommenttia:

 1. Ihanat kuvat.
  Mielenkiintoista, että tunneäly nykyisin tunnistetaan ja sitä arvostetaan. Vielä minun sosiaalialan opintojeni aikana miespuolinen ohjaaja kehotti minua pitämään tunteen ja järjen tiukasti erillään :)
  Jos pidän itseäni lainkaan älykkäänä, niin mielelläni ajattelen, että älyni on nimenomaan tunneälyä.
  Kaikkea kaunista päivääsi Marja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kirsti, kommentistasi. Ja kuvien kehumisesta. Pientä edistystä tapahtuu sillä saralla. Huh, nyt tuntuu todella ankaralta ja väärältä sosiaalialan opintojen aikana saamasi ohje pitää tunne ja järki erillään. Minäkin toivon, että älykkyyteni on nimenoamaan tunneälyä. Mukavaa päivää sinulle Kirsti!

   Poista
 2. Hei Marja! Kiitos! Luulen että jollain tavalla minusta on kasvanut tunne älyllinen ihminen. En tee tunne asioissa nopeita päätöksiä ja sitä kummeksutaan. Sanon vain etten minulla ole kiire. Annan toisenkin tunteille mahdollisuuden kehittyä. On silti vähän vaikeaa käsittää miten tunteiden torjuminen onnistuu. Kun en itse edes halua niin tehdä. Tunteet tulevat ja menevät. Ja on hyvä antaa niiden tulla ja myös mennä.Mutta on pysyvämpiä tunteita myös. Rakkauden tunne jotakin ihmistä kohtaan. Haluaa poistaa tunteen mutta se on ja pysyy! No antaa sen sitten olla! Jos kohde ei vastaa tunteisiin niin tunne ajastaan haalistuu. Itse olen voinut henkisesti paljon paremmin kun en viivy kauaa negatiivisten ihmisten seurassa. Negatiivisuus ja pessimistisyys on turhaa. Harvoin asiat menevät niin kuin tahdomme. Siihen on tottunut. Mutta se ei kaada maailmaa. Kaunista kesämaanantaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Merja, kommentistasi. Kiva lukea että omaat ja olet kehittynyt tunneälykkääksi. On hyvä taito olla tekemättä liian nopeita päätöksiä vain tunteiden vietävänä. Minulla on siihen ikävää taipumusta. Olen tavallaan nopea ihminen. Niinpä teen isotkin päätökset nopeasti. Myöhemmin saatan katua.Tunteiden torjuminen on alitajuinen prosessi. Se ei toimi tietoisella tasolla. Pitkäaikaiset tunteet kuten rakkaus kyllä säilyy ja jopa kehittyy. Negatiivisia tunnesyöppöjä minäkin vältän. Ihanaista maanantaita sinulle!

   Poista
 3. Jos meikäläisellä on vähänkään älyä niin se on sitten tuota tunneälyä,ehkä siksi olenkin ohjautunut hoitopuolelle. Kyllähän se joskus sapettaa kun ei ole esim.matikka- eikä kielipäätä eikä bisnesvaistoa,mutta olen ihan tyytyväinen näinkin.Olen mielestäni hyvä kuuntelija, meikäläiselle tullaan ihan jonkunverran purkamaan elämän solmukohtia ja tunnen suurta tyydytystä jos olen onnistunut siinä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Pihakeiju, kommentistasi. Hoitoalalle hakeutuneena sinulla on varmasti tunneälyä. Eihän siinä työssä jaksaisi, jos olisi ns. järki-ihminen. Eikä ainakaan tykättäisi kylmästä ihmisestä. Se että olet hyvä kuuntelija on tunneälyä. Ihnanaa Juhannusviikon alkua sinulle!

   Poista
 4. Tuo kysymys, minkä lopussa heitit on mainio. Tiedän toki mitä se tarkoittaaa, mutta olen jo ajat sitten lopettanut itseni analysoimisen. Mielelläni kirjoittaisin tähän kaikkea positiivista itsestäni, mutta en ole sellainen ihminen ollenkaan - ajattelen elämässä kaiken niin että teot puhuvat puolestaan, sanoo kuka mitä tahansa muuta. Jäävään yleensä itseni monista asioista, ja asetan ennemmin toiset melkeinpä ylempiarvoisiksi. Ehkä olen luonteeltani hoivaajatyyppi, vaikken sillä alalla työskentelekään. Ehkä kiltteys onkin jossain määrin kostautunut nyt vanhemmalla iällä. Olen kerran joutunut setvimään yhden työkaverin avioeron a:sta ö:hön joten päätin etten ikinä enää ala kenenkään psykologiksi, koin sen niin raskaana sekä vapaa-ajalla että töiden lomassa selvitettynä.
  Sen verran älyä on jäljellä tämänkin likan tunteissa, etten enää tällä iällä soisi elää vain tunteiden varassa, silloin saattaa joutua vahvempien tallomaksi, valitettavasti. Toivottavsti ei mennyt asian vierestä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Tuulikki, kommentistasi.Varmaankin jos eläisi vain tunteiden mukaan, joutuisi ihmisten kynnysmatoksi. Ikä tuo viisautta. Totta tuo että ne teot kertovat totuuden, vaikka suu puhuisi hunajaa. Tällaisiakin ihmisiä ikävä kyllä on liuta jos toinenkin.Lipeviä ihmisiä. Kaverin avioeron setviminen ei olisi pitänyt koitua vain sinun huoleksesi. On raskasta hommaa toimia kotipsykologina töiden ja omien menojen lisäksi. Minulle kävi kerran vähän samantyyppisesti, mutta ajan myötä selvisi, että tämä ihminen on narsisti. Katkaisin välimme. Aurinkoista juhannusviikkoa sinulle Tuulikki!

   Poista
 5. Ehkä en uskalla sanoa, olen tunneälykäs, mutta tietyt lapsuuden asiat ovat vaikuttaneet niin, että olen lapsena ollut jo tarkkaileva ja tuntosarvet aina muiden tunnetiloihin koholla. Mies sanoo leikillisesti, joka Neiti Etsiväksi tai tuoksufriikiksi,koska haistan kaiken eli aistin tuoksujen kautta vahvasti ja myös huomaan kaiken. Imen ihmisten tunnetiloja ja ne vyöryvät jotenkin omaan sisimpään eli jotkut ihmiskohtaamiset voivat olla välillä voimallisia.

  Täällä Marja ollaan lauantain haastetta odotellessa. Ihanaa päivää <3

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!