maanantai 12. helmikuuta 2018

Päivittäiset rutiininit eivät olekaan huono asiaOlen tähän asti ajatellut, että rutiinit on jonkinlaista jämähtämistä, kalkkeutumista, tylsää elämää. Olen suunnitellut rikkovani rutiinit. Silloin kuvittelen olevani vapaampi. Kuin perhonen.Blogia Mummon päivitykset pitävän Kirsti Kaijan muistaakseni kesällä antama kommentti rutiineista sai minut pohtimaan. Kirsti sanoi - monen sijaislapsen ja omiensa äiti -, että rutiinit luo turvallisuutta. Pähkäilyni jälkeen ajattelen, että Kirsti oli oikeassa. Rutiinit tuovat turvallisuutta ja jatkuvuutta.


Minulla on aika monia rutiineja: Aamupala on aina samanlainen. Aloitan opetustunnit aina samalla tavalla. Toivotan hyvää päivää tunnin ajankohdasta riippuen. Sitten näpsäytän tietokoneen, näytön ja docu-kameran auki. Sitten possaolot Wilma-järjestelmään ja paperiselle tuntipäiväkirjalle.


Pidän tuntikuulustelun (jo vähän vanhanaikaista, mutta vanhanaikainen ihminenhän minä olen). Sitten aloitan tunnin aiheen, jos tietokone ja ohjelma suostuu pelittämään.


Voimakas rutiini on myös illan kahden tunnin lukuaika. Lenkki ja kuntosali.

Siinä taisi olla tärkeimmät rutiinit. Ehkä vielä lisäksi naaman meikkaus aamulla.


Hesarissa oli juttu juuri näistä rutiineista. Pääpointti oli se:tykkää rutiineista, koska ne tuovat eämään mielekkyyttä.

Kun arki sujuu rutineineen omalla painollaan, vapautuu energiaa uusille ajatuksille.

Elämän tietty säännöllisyys lisää merkityksen tunnetta.

Samanlaisina toistuvat asiat - vaikkapa tietty ruokailuaika, liikunta-aika - tuovat elämään eheyttä ja mielekkyyttä. 


Rutiinien järjestyksentunne lisää energiaa myös tavoitella suurempia ajatuksia ja päämääriä. Kun olen lukenut klassikkokirjailijoiden elämäkertoja, niissä on usein pistänyt silmään elämän rutiinit. Usein tiukatkin. Juuri tiettynä aikana lounas ja päivällinen. Päiväkävely. Illan lukuhetki.

Jees,  rutiinit eivät tapa luovuutta!


No, minua helpotti tämä artikkeli. Ei siis pidä yrittää rikkoa tieten tahtoen rutiineja. Koska niistä on paljon hyötyä. Jää enemmän aikaa ajatella itselleen kokemia tärkeitä asioita.

Mutta kuitenkin joskus voi rikkoa rutiinejaan jonkin aikaa. Minä tein niin retro Las Palmasin matkallani. Olen jo aikaisemmin kertonut, että muun muassa kännykkäni tilttasi jo loman alkumetreillä. Enkä voinut siksi postata näitä muutamia lomakuvia. Kännykkä on nyt huollettu ja toimii taas. Sain siirrettyä kuvat koneelle. Ja kun nyt oli puhe rutiineista ja niiden rikkomisesta. Laitan kuvat tähän. Nehän on sitten tietty minun surkeahkoa laatua. 


               Lentokoneessa innostuneena otettu kuva.

  Matkalla hotelliin otettu kuva. Myös kaksi seuraavaa.

   Huoneeni oli ihan kelvollinen. Asuin siinä yksin koko reissun ajan.

   Matkalaukut oli vaihtuneet. Tämä on se väärä matkalukku. Täysin identtinen omani kanssa.
    Jouduin odottamaan omaa laukkua lähes vuorokauden.

             Ensimmäisenä iltana matkasta ja matkalaukun katoamisen ryydyttämänä kävin
                    syömässä ensimmäisessä vastaan tulevassa ravintolassa. Kalaa, simpukoita
                    kermaista kastiketta. Kasvishöystöä. Ranskiksia. Ei ollut mikään kulinaristinen kokemus.
                     Mutta vei nälän.

  Tällaisia tauluja oli ravintolan seinillä.

               Intohimoni espresso. Sitä tulikin juotua paljon, paljon reissulla.

  Ja viiniä kanssa. Lähinnä illalla ruuan kanssa.


Onko sinulla rutiineja? Jos on, esimerkiksi millaisia?
Lähteet: Helsingin Sanomat 23.11.2017, kuvat Pexel, Pixabay, omat

13 kommenttia:

 1. Rutiini on yes, koska ne suorittaa osan eli kotihommat ym. vasemmalla kädellä ja eivät kuluta aivoenergiaa. Lisäksi rutiinit tuovat turvallisuutta. Omat rutiinit saattoivat olla enemmän rempallaan, mutta lapset toivat rutiinit kunnolla elämään ja lapsille on tärkeää ja myös itselle, että homma sujuu tietyn kaavan mukaan, koska silloin ei tule hajontaa ja homma sujuu.

  Mahtavaa, että luuri on huollettu ja sait matkakuvatkin ulos, kivoja kuvia.

  Mukavaa uutta viikkoa rutiineineen kaikkineen <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Tiia, kommentista. Minulla vei jonkin aikaa pohdiskella noita rutiineja. Mutta pääsin - Kirstin avustuksella - johtopäätökseen, että ne on ihan jees. Ja tosiaan vapauttavat energiaa tärkeämpiin asioihin. Lapset kasvattivat myös minua rutiineissa. Pienille lapsille tietynlainen säännöllisyys tuo turvallisuutta. Samoin sinulle kivaa tulevaa viikkooa - rutiineineen.

   Poista
 2. Rutiineja löytyy :) Iltaisin lasten mentyä unille on omaa aikaa jolloin en tee kotitöitä tms vaan olen netissä tai katson telkkaa. Perjantaisin siivoan perusteellisesti koko kodin ja viikonloppuna juon Coca Colaa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos MINI kommentistasi. Minä aikanaan iltaunisena menin lasten kanssa nukkumaan yhtä aikaa. Hienoa että sinä jaksat vielä illalla puuhata. Ja tuo on tosi hienoa - siivouslaiskan mielestä -, että joka ikinen perjantai jaksat siivota kunnolla. Nuorempana - noin nelikymppiseksi asti - oli pakko siivota perjantaisin, sillä muutoin ei tullut viikonloppu. Nyt tavat on muuttuneet.

   Poista
 3. Kyllä meilläkin on aina joka päivä tietyt rutiinit. Ja varsinkin lapsiperheessä rutiinit on ehdottoman tärkeitä, ainakin meillä vilkkaan lapsen kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nicola kommentistasi. Kyllä meillekin tuli rutiinit, kun lapset syntyivät. Se tuo lapsille jatkuvuuden ja turvallisuuden tunteen. Sitten kun lapset oli isompia, rutiinit löystyivät. Ajattelin tosiaan, että niistä kannattaa päästää irti. Nyt ajattelen toisin.

   Poista
 4. Kyllä arkirutiinit ovat parasta.
  Usein kun palaa reissusta kotiin, niin kaipaa niitä arjen perusruutineja.
  Minusta rutiinit tuovat sitä turvallisuutta.

  Kivaa viikkoa sinulle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tuulanneli kommentistasi.Turvallisuutta ja jatkuvuuden tunnetta ne tuovat.

   Poista
 5. Kiitos Nicola kommentistasi. Kun meidän lapset oli pieniä, rutiinit olivat itsestään selviä. Lapset kaipaavat säännöllisyyttä ja perusturvallisuutta. Nyt kun lapset ovat isoja, rutiinit on vähän höllänneet. Mutta on minulla kuitenkin melkoisesti rutiineja.

  VastaaPoista
 6. Jep, oppitunnin aloitusrutiinit ovat minullakin ihan samanlaiset. Itse asiassa aamu- ja iltarutiinitkin toistuvat päivästä toiseen. Hyvä niin. Ärsyynnyn, jos aamu ei mene totutun kaavan mukaan. Oi, Las Palmas on mun nuoruuden lomakohde. Siitä onkin siis jo aikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu kommentistasi. Jännä lukea että meillä on samanlaiset oppitunti rutiinit. Aamu on tosiaan paha, jos tulee niin kiire, ettei voi toimittaa rutiinejaan.

   Poista
 7. On niitä kai kaikenlaisia rutiineja, mutta nyt ei tule mieleen oikein mitään :D Lapsen kanssa niitä rutiineja on tietysti oltavakin.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nina kommentistasi. Pienten lasten kanssa onkin oltava selkeät rutiinit.

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!