perjantai 2. helmikuuta 2018

Katseen tärkeys


Minulla on tapana tuijotella toista ihmistä liian kauan. Tutkimusten mukaan vain kaksi sekuntia silmiin katsomista tuntuu vielä hyvältä. Ja sen jälkeen tekee mieli levähtää katsomalla muualle. Kun puhuttava asia on tärkeä, saatetaan vaikka katsoa ulos ikkunasta ja puhua toiselle. Vasta puhuttavan lopettamisen jälkeen on luontevaa kääntyä katsomaan kuulijaa silmiin. Että onko hän ymmärtänyt asian.


Puhutaan pahalla silmällä katsomisesta. Ja se on aivan totta. Vihainen katse saa toisen pelokkaaksi ja vaivautuneeksi.

Myös se että välttää katsetta kertoo jotakin. Mielessä herää kysymyksiä: Onko toisella jotakin minua vastaan? Onko katseen väistäjä epäluotettava?


Ihminen voi myös välttää katsetta tietoisesti tai välinpitämättömyyttään. Katse voi olla myös valtapeliä.

Toisaalta hyväksyvä katse tuntuu hyvältä. Suojeleva, lempeä katse. Sitä voi verrata siihen, miten äiti katsoo lastaan.

Katsekontakti voi lisätä lähestymishaluja. Se on kuin tönäisy: olen kiinnostunut sinusta.

Esimerkiksi taitava politiikko katsoo suoraan kohti  ja saa yleisön puolellensa. Suora katsekontakti on merkki luotettavuudesta.


Myös flirttailijat ovat hyviä silmäpelissä. He saattavat hakea rakastelua pelkällä katseella. Ja voivat onnistuakin siinä.

Katsekontaktin tarkoituksena on lisätä lähestymishalua. Toisaalta joissakin kulttuureissa muun muassa Japanissa liian suora katse koetaan julkeana.


On hyvin ikävää ja surullista, että esimerkiksi vammaisia tai ulkomaalaisia saatetaan tuijottaa avoimesti.

Minä niin kovasti haluaisin flunssaisenakin kirjoittaa ne kaksi Las Palmas lomajuttua. Muutamat kuvat, jotka ehdin ottaa ennen kännykän tilttaamista, on edelleen kännykässä.Mutta taas tämä tekniikka panee hanttiin. Mieheni joutui käyttämään kännykän Mikkelissä. Sen sim-kortti (mikähän sekin lienee) oli käyttökelvoton. Mies toi kännykän kotiin, mutta emme saaneet avatuksi sitä. Kumpikaan meistä ei ole digin ihmelapsi. Huomenna sitten paikalliseen kauppaan kyselemään apuja. Kännykkä on siitäkin tärkeä, että se toimii kellonani. Mutta kaipa tämä tästä kirkastuu: Kännykkä toimii, flunssa ja outo ihottuma paranee. Ihottuman takia huomenna lääkäriin. Ettei olisi syyhy. Kutiava etelän tuliainen.

Miten paljon sinä katsot silmiin toisia ihmisiä jutellessanne?Lähteet: Hyvä terveys 2/2017, kuvat Pexel, Pixabay

11 kommenttia:

 1. Mulle opetettiin kotona, että puhuttaessa katsotaan silmiin ja katson kyllä keskustelukumppania aina silmiin. Hieman se joskus ulkomailla aiheuttaa hämmennystä ja koitan tietenkin sellaisia tilanteita välttää.

  VastaaPoista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi. Silmiin katsominen on jotenkin rehellistä. Pälyily saa minut levottomaksi ja huolestuneeksi.

   Poista
 3. Minä olen aikuisena opetellut katsomaan silmiin, kotona ei sellaista opetettu. Emäntäkoulusa 1970-luvulla opetettiin hyviä tapoja muutenkin ja niistä on ollut iso apu.
  Lohdullista tietää, että kaksi sekuntia on normaali silmiin katsomisen aika ... olen luullut, että minussa on joku vika, kun en oikein jaksa pitempään yhteen menoon juttukaveria katsoa :). ... Ja muuten oikein kunnon flirttikatseenkin olen oppinut! Sitä kyllä on annosteltava varovasti :)

  Toivottavasti saat kännykän kuntoon pian ja kuvat postauksiin taas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Eeva, kommentistasi. Aha, osaat siis todella tehokkaan flirttikatseen. Mielenkiintoista ja hauskaa puuhaahan se.

   Poista
 4. Kyllähän noita tulee katsottua ja onhan se vaan kohteliasta.

  hanna
  www.hannamariav.com

  VastaaPoista
 5. Katseella on tosiaan suuri merkitys! Itse katson varmaankin aika paljon, mutten liikaa, ettei toinen vaivaannu. Jännä juttu tuokin, että on tutkittu että 2 sekuntia on sopiva aika!

  VastaaPoista
 6. Kiitos Minnea kommentista. Kyllä se antaa rehellisen vaikutelman, kun katsoo keskustelukaveriaan silmiin. Eikä anna katseen lepatella sinne tänne.

  VastaaPoista
 7. Toivottavasti selviää mikä on ihottuman syynä :) Mukavaa sunnuntaita.

  VastaaPoista
 8. Kiitos Melissa kommentistasi. Ihottuman syy selkisi tänään: Laventeliöljy, jota ostin matkalla kunnon yöunien takaajaksi. Korvien taakse sipaistuna. Onneksi se oli matkan toiseksi viimeinen päivä. Vähitellen koko keho kaulasta alaspäin oli kutiavan punaisen näppyläihottuman peitossa. On edelleenkin. Pitää syödä Histeckiä. En ole koskaan ennen ollut allerginen millekkään.

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!