tiistai 20. helmikuuta 2018

Vatsa pömpöttää



Ennen usein illalla vatsani pömpötti turvonneena aivan kuin olisin ollut kuudennella kuukaudella raskaana.

Itse sain avun liikunnasta. Pömpöttämiseen on monia syitä. Esittelen tässä jokusen.


Stressi
Stressihormonit kortisoli ja adrenaliini voivat vaikuttaa myös vatsan toimintaan.
Hoito: Liikunta vähentää stressiä ja parantaa vatsan toimintaa. Säännölliset vessassa käynnit pitäisi muistaa ja mennä heti vessaan, kun se iso hätä yllättää. Probiootit on yksi keino parantaa vatsan toimintaa. Tämä päti minuun. Juuri liikunta ja probiootit auttoivat.


Huono ruokarytmi
Jos ei muista syödä säännöllisesti ja ahmii sitten pari kertaa päivässä paljon ruokaa hirvittävään nälkään, suoliston toiminta menee sekaisin.
Hoito: Pitäisi syödä 3-4 tunnin välein pieniä aterioita, jotta kauhea nälkä ei yllättäisi. Myös kuitupitoinen ruoka ja noin kaksi litraa vettä päivässä on hyväksi.


Sopimaton ruoka-aine
Jos pömpötys alkaa heti ruuan jälkeen, sen aiheuttaa juuri syöty ruoka-aine.
Hoito: Mieti mitä söit, ja jätä jatkossa kyseinen ruoka-aine syömättä.


Ärtyvän suolen oireyhtymä
Tämä on suomalaisilla hyvin yleinen vaiva.
Hoito: Fodmap-ruokavalio yleensä auttaa. Kannattaa jättää ruokavaliosta pois esimerkiksi ruisleipä, palkokasvit. Olen kesäkuussa kirjoittanut fodmap-ruokavaliosta Apua vatsavaivoihin postauksessa tästä https://vimma50.blogspot.fi/2017/06/apua-vatsavaivoihin.html.


Laktoosi-intolerenssi ja keliakia
Kaikki varmasti tietää, mitä nämä vaivat ovat.
Hoito: Laktoosi-intoleranssin huomaa helposti itsekin maitotuotteista johtuvaksi. Jos epäilee keliakiaa, kannattaa mennä vielä lääkäriin varmistamaan diagnoosi. Ruuasta kannattaa jättää pois kaikki muut viljat paitsi kaura.


Sairaudet
Muun muassa maksan, munuaisten ja kilpirauhasen vajaatoiminta voivat aiheuttaa vatsan turvotusta.
Hoito: Heti lääkäriin, jos kotikonstit ei auta ja turvotukseen liittyy kovia kipuja.


Gynekologiset sairaudet
Endometrioosissa kohdun limakalvoa kasvaa väärään paikkaan esimerkiksi vatsaonteloon. PMS, vaihdevuodet tai ehkäisypillerit voivat  myös turvottaa vatsaa.
Hoito: Endometrioosi aiheuttaa myös lapsettomuutta. Ylimääräinen limakalvo poistetaan usein kirurgisesti. Muita gynekologisia vaivoja voi auttaa liikunta, säännöllinen elämänrytmi, hyvä uni.

Pömpöttääkö sinun vatsasi illalla?





Lähteet: Anna 1.2.2018, kuvat Pexel

8 kommenttia:

  1. Myös kilpirauhasen liikatoimintaan sairastaneet käsrsivät vatsaongelmista. Varsinkin jos kyse on silmäpohjan autoimmuunisairaudesta (basedowin tauti). Jotkin ruoka-aineet saattaa aiheuttaa kroonisen tulehdustilan ruokatorveen, vatsalaukkuun ja/tai suoleen, tällainen auheuttaja on esimerkiksi soija.
    Autoimmuunisairaalla on myös taipumus sairastua muihin autoimmuunisairauksiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Melissa kommentista. Tuota en tiennytkään, että myös kilpirauhasen liikatoiminta voi aiheuttaa vatsavaivoja.Sinullahan muistaakseni on autoimmuunisairaus. Joten olet paras asiantuntija näissä liittännäisvaivoisssa.

      Poista
  2. Minun vatsa pömpötti ennen aivan valtavasti ja kärsin juuri autoimmunisairaudesta. Olen joutunut rassaamaan ruokavalioita aivan valtavasti. Limsat pois, gluteeni pois, elämä pois... :D No, ei nyt ihan. Mutta kyllä pastan ja leivän pois jättäminen tuotti tuskaa. Nyt siihen on jo onneksi ehtinyt tottua ja on löytynyt jotain korvikkeitakin. Sokeri pitäisi vielä oppia jättämään pois mutta se kyllä tuottaa todellista tuskaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Joanna kommentistasi. Hyvä että löytyi syy pömpötykselle. Vaikka ei mikään hyvä syy. Jouduit siis jättämään kokonaan leivän pois. Minulle se olisi todella vaikeaa. Anteeksi nyt vähän muihin asioihin: Todennäköisesti Lifestyleblogien kommentointiryhmän yksi perustaja Hanna Voutilainen, blogi HANNAMARIA, on erottanut minut ryhmästä, vaikka kommenttini ei ollut myöhässä. Kommentointiryhmää ei löydy koneeltani. Hän on myös sulkenut minulta faceen ja instaan (jota vasta harjoittelen) pääsyn omille sivuilleen.Mutta enhän voi olla tästä 100% varma. Mutta tiedän kyllä sen, että hän ei pidä minusta. Olen lukenut ja kommentoinut kommentointi ryhmässä oppiakseni, koska en ole vielä kokenut bloggaaja. Takana 11 kuukautta. Millä todellisin perusten hän erottaa minut ryhmästä? Toivoisin niin paljon ryhmätukea, että Hanna tulisi järkiinsä. Tai kommentointi on minun osaltani selkeästi loppu. Mutta olisin toivonut, että se olisi ollut minun päätökseni.

      Poista
  3. Itselläni tätä tapahtuu kun olen syönyt huonosti, ja sen onneksi tiedostaa!

    hanna
    www.hannamariav.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos hannamaria kommentistasi. Ystäväni kanssa ihmeteltiin, että hän pääsee puhelimellaan sinun facen, instan ja lifestyle bloggaajien kommentointiryhmän sivustoille. Minulle on tullut esto näihin kaikkiin. Tämän kommentin kirjoitan sähköpostin kautta. En tietenkään voi olla 100 prosenttisen varma, että sinä olet minut estänyt. Mutta eilisten kirjoitusten perusteella - olet varmasti poistanut ne jo - se tuntuu todennäköiseltä. Kirjoitit mm. että jos ei hallitse somea esim. instagrammia onko edes mahdollista kuulua ryhmään.Kun minä valittelin, etten osaa Instan kautta kommentoida tuosta vaan. Kunnes saan apua mentoriltani. Ja pianhan ne 48 tuntia tulee täyteen. Ja voit näin kätevästi erottaa minut ryhmästä. Minä vasta harjoittelen Instaa. Olet itsekin aloittanut harjoittelemalla. Muun muassa tänään sain ystävältäni todella hyvää opetusta. Huomenna tapaan ATK-mentorini. En ymmärrä sitä, että bloggaamisessa olisi some tärkeämpi kuin kirjoittaminen. Kirjoittaminen on aina ollut ja tulee olemaan sen ydin. Aion kirjoittaa tästä tapauksesta omassa blogissani. Jos et ole niin diginero, että estät senkin käytön. Mutta - kuten aikaisemmin sanoin - en voi olla 100%:n varma asiasta tai tämä voi olla vain väärinkäsitys.

      Poista
  4. Mä olen tosi huono lukemaan omaa kehoani, en yhtään tiedä koska turvottaa tai pömpöttää, ellei ole ihan tosi huomattava juttu :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi. Ehkäpä sinulla ei pömpötyttäkään, koska et huomaa mitään erikoista. Taidat olla luonnonlahjakkuus silläkin saralla.Olen oppinut paljon uutta kosmetiikkapostauksistasi. Esimerkiksi meikkivoiteen kerrostamisen.

      Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!