sunnuntai 25. helmikuuta 2018

Millaisen vaikutelman annamme itsestämme muille?Vuorovaikutuksessa toisten kanssa ihminen esittäytyy muille pyrkimällä antamaan tietynlaisen vaikutelman itsestään.

On olemassa monia strategioita, tapoja säädellä vaikutelmaa.

 • Miellyttämissrategia: Ihminen yrittää saada muut pitämään itsestään olemalla heille mieliksi. Jopa mielistelemällä. Miellyttäminen voi myös aiheuttaa epäluuloa ja kiusaantuneisuutta, jolloin sen vaikutus vähenee.

 • Itsekehuskelun strategia: Ihminen korostaa omaa erinomaisuuttaan ja saavutuksiaan. Vaarana on, että tällaista henkilöä pidetään itserakkaana. Silloin myötämielisyys häntä kohtaan vähenee.
 • Uhkailun ja pelottelun strategia. Tällainen ihminen haluaa valtaa. Hän ei ole yleensä kovin pidetty.
 • Vetoamisen strategia.Tätä käyttävä ihminen haluaa saada muut auttamaan häntä. Hän hakee sympatiaa. On vaatimaton ja heikko. Tämä strategia voi toimia. Mutta toisaalta jatkuvasti avuton ihminen voidaan kokea rasittavana.

 • Olla oma itsensä strategia. Tämä on helppo, kiva ja luonnollinen tapa antaa vaikutelma itsestään.

Käytätkö sinä jotakin näistä esitellyistä strategioista?
Lähteet.: sosiaalipsykologia, kuvat Pexel ja Pixabay.

2 kommenttia:

 1. Vaikea on myöntää esittävänsä itseään joillain noista noloista strategioista. Mutta, kyllä olen ollut nuorempana niin epävarma, että olen syyllistynyt sekä mielistelyyn että uhkailuun sillä tavoin että olen ollut hyökkäävä. En toki tietenkään enää :D ... Nyt jo osaan olla oma itseni aina. ... No, ainakin siihen suuntaan olen pyrkinyt.

  VastaaPoista
 2. Kiitos, Eeva, kommentistasi. Minusta tuntuu, ettei nuo strategiat ihan jäykkiä ole. Ne voivat sekoittua toisiinsa. Vaikea uskoa, että joku olisi aina ja kaikkialla miellyttäjä. Mutta tällaisia karkeita jaotteluja on sosiaalipsykoligiassa tehtävä.Ikään kuin raameiksi. Hienoa, että osaat jo olla oma itsesi. Minustakin tuntuu siltä. Kiitos iän ja kokemuksen.

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!