Itselläni on ollut opeteltavaa hengittää syvemmin. Hengitys on suhteessa tunteisiin. Ja kun hengitys vapautuu, myös tunteet vapautuu.
Joissakin tilanteissa ihminen estää itsensä tulevan tietoiseksi tunteistaan ja ajatuksistaan hengitystä pidättämällä. Pidättämällä hengitystä pääsee "pois" vaikeasta tilanteesta.
Kun huomaa hengityksensä olevan tiheää, pinnallista, katkonaista, voi ensiapuna yrittää rauhoittaa itseään. Myöhemmin voi ajatuksissaan palata siihen tilanteeseen mikä ahdisti.
Hankalissa tilanteissa myös lihakset jännittyvät kasvoilla ja ylävartalossa. Näin pidetään tunteita kurissa supistamalla tilaa hengittää.
Anna rauha sisäiselle lapsellesi
Ihminen oppii säätelemään tunteitaan kehon kautta jo pienenä lapsena. Jopa jo vauvana.Silloin meille syntyy uskomus. Mitä saa ilmaista? Millaisena saa olla?
Jos lapsen tarpeisiin ei vastata riittävästi, se jättää tunnejäljen, joka saattaa tulla esiin myöhemmin häpeän tunteina. Se on ehkäpä tunteista vaikein.
Jos lapsi jää usein vaille tarvitsemaansa kontaktia, häpeä automatisoituu. Ruumiin reaktiot esimerkiksi lihasjännitys ja hengitys ovat automatisoituneita varhaisia selviytymiskeinoja.Automatisoituina ruumiin reaktiot toistuvat myöhemmin tilanteissa, jotka jollakin tapaa muistuttavat varhaisia, vaikeita kokemuksia.
Suorittaja
Suorittajaihmisen sisällä on pieni avuton lapsi yksin urakkansa kanssa. Suorittamalla ihminen haluaa todistaa olevansa rakkauden arvoinen. Aikuisenakin hän edelleen kokee, että on pakko selviytyä yksin. On ponnisteltava yli voimiensa.
Pitäisi opetella sanomaan ei ja tehdä yhdessä muiden kanssa. Ei aina yksin. Itsensä ankara arvosteleminen, alentaminen pitäisi osata lopettaa.
Hengittämällä on turvassa
Ihminen voi aivan tietoisesti opetella hengittämään syvemmin. Hengitys on hyvää ja tasapainoista silloin, kun se tuntuu tavalliselta eikä sitä tarvitse erikseen ajatella.
Tasapainoinen hengitys on kokonaisvaltaista turvallisuutta. Ihminen tunnistaa mitä haluaa ja mitä ei halua. Hän vapautuu. Sallii itselleen niin ilot kuin pettymyksetkin. Onnistumiset ja epäonnistumiset. Voi olla sellainen kuin on.
Se on jännää, että kun kahdella ihmisellä synkkaa hyvin, he alkavat hengittää samaan tahtiin.
Jännittyneestä rennoksi
1)Ahdistuneen ihmisen ajatukset ovat ankaria."Olen huonompi kuin muut", "Minun on pakko toimia näin". Ajatukset vaikuttavat tiedostamatta tunteisiin. Syyllisyys, häpeä, alistuneisuus, pelko ja muut ahdistavat tunteet voivat hyökyä päälle. Kehossa tämä näkyy:
- varuillaanolo ja lihasjännitys nousee
- hengitys pinnallistuu tai menee muuten pos tasapainosta
2) Kun alkaa tiedostaa mitä haluaa ja mitä ei, se heijastuu tunteisiin ja kehoon.
- hengitys syvenee
- keho rentoutuu
- ajattelee itseänsä lempeämmin
- on myötätuntoinen itseään ja muita kohtaan
- antaa anteeksi itselle ja muille
- kokee että on lupa olla sellainen kuin on
Hengitysharjoitus
- Istu mukavasti tuolilla.Tunne jalat lattiaa vasten. Rentouta kädet. Sulje silmät ja hengitä nenän kautta.
- Vapauta lihasjännitys kasvoilta.Rentouta otsa, silmäluomet, suun ympärys. Anna hengityksen kulkea rauhallisesti sisään ja ulos.
- Kuuntele. Vie kaikki huomiosi sisään ja ulos hengittämiseen.
- Lisää rentoutta. Vapauta jokaisella uloshengityksellä jännitystä vatsan, rintakehän ja kaulan alueella.
- Kuuntele uloshengitystä. Ajattele jokaisen uloshengityksen aikana: "Minä hellitän."
- Vie vähitellen huomio uloshengityksen jälkeiseen taukoon.
- Kun tulet tästä tauosta tietoiseksi. Ajattele, että voisitko levähtää uloshengityksen jälkeisessä tauossa?
Tästä tuli nyt pitkä sepustus. Mutta minä olen erittäin kiinnostunut asiasta. Ja toivon, että tästä olisi apua jolle kulle.
Suomessa on myös hengitysryhmiä muun muassa peloista, ahdistuksesta, jännityksestä kärsiville.Linkissä vapauta hengitys.
Osaatko sinä hengittää rentoutuneesti ja syvästi?
Lähteet: Hyvä Terveys 9/ 2017, kuvat pixabay, Pexel
Tämä! Täällä hengitetään aina aivan liian pinnallisesti. En osaa käyttää syviä hengityslihaksia. Pilates on kyllä siinä hieman helpottanut. Mutta tietoinen hengittäminen ja rauhassa olisi kyllä hyödyllistä. Pitää alkaa tarkkailemaan.
VastaaPoistaKiitos kommentistasi Koivulan emäntä. Kyllä minullakin vei tosi paljon aikaa oppia hengittämään hitaammin ja syvemmin. Sitä oli pakko harjoitella. Ei se luonnostaan lutviutunut. Mutta jonkinlaisena lopputuloksena osaan nyt hengittää vapaammin. En tiedä tulevaisuudesta. Jos jotakin tosi pahaa tapahtuu, hengitykseni voi muuttua nopeammaksi ja pinnallisemmaksi. Päivä kerrallaan.
VastaaPoistaTätä harjoitusta pitää kokeilla. Eräs opiskelijakaveri neuvoi minulle myös kokeilemaan palleahengitystä esimerkiksi esiintymisjännitykseen; olen sitä testaillut ja se kyllä rentouttaa. Tiedä sitten kykeneekö sen muistamaan tosipaikan tullen :)
VastaaPoistaKiitos Tiia kommentistasi. Pelleahengitys on syvähengitystä. Sinulla on ollut ihana opiskelijakaveri, kun on yrittänyt auttaa sinua hyvällä hengitystavalla. Sitä pitäisi harjoitella, että se toimisi vaikeissa tilanteissa. Minä esimerkiksi jouduin harjottelemaan about kaksi vuotta. Ennen kuin löysin oman, turvallisen rytmini hengittää. En minä tietenkään joka päivä harjoitellut. Mutta yleensä tietoisesti aina kun edessä oli vaikea tilanne.
PoistaTodella kiva postaus! Tuo harjoitus kuulostaa todella hyödylliseltä.
VastaaPoistaItse olen opetellut hengitystä pilateksen,joogan ja fustran yhteydessä. Oikean tyyppisellä hengityksellä on tärkeä merkitys body& mind liikunnan yhteydessä.
Kiitos kommentistasi tuulanneli. Minä olen opetellut lähinnä meditaation avulla. Liian monta kertaa olen päättänyt, että nyt menen pilatekseen. Mutta se on aina vaan jäänyt.
PoistaKiva postaus, paljon asiaa. Täytyykin oikein kokeilla tuota harjoitusta :).
VastaaPoistaKiitos kommentistasi. Minun pitäisi oppia kirjoittamaan lyhyempiä postauksia. Harjoitus mielestäni toimii ja on simppeli toteuttaa.
Poista