maanantai 5. helmikuuta 2018

Älykkyys ei ole aina hyvä piirre


Keskivertoihmiset murehtivat vähemmän ja osaavat nauttia ystävien seurasta paremmin kuin hyvin älykkäät ihmiset.

Älykkyys yhdistetään usein menestykseen elämässä. Tiettyyn pisteeseen älykkyydestä onkin apua. Mutta toisten ihmisten kanssa toimittaessa, älykkyydellä on myös kääntöpuolensa.


Tutkimusten mukaan hyvin älykäs ei ole aina paras tyyppi johtajaksi. Johtaminen voi huonontua, kun älykkyysosamäärä ylittää 120:n.

Hyvin älykkäät pomot erottuvat liikaa yhteisestä työyhteisöstä. He saattavat käyttää liian monimutkaista kieltä. Hyvin älykkäät pomot eivät osaa ottaa huomioon työntekijöiden yksilöllisyytttä.


Hyvin älykkäät ihmiset ovat taipuvaisempia ahdistumaan kuin keskivertoihmiset. He saattavat myös murehtia turhaan menneitä asioita.


Älykkyys ei ole sama asia kuin viisaus. Vaikka älykäs ihminen huomaa toisten virheet helposti. Hän ei saata huomata omia mustia aukkojaan ja ajatusvinoutumia. Älykkyys ei ole yhteydessä esimerkiksi siihen, miten osaa riitatilanteessa nähdä tilanteen riitelykaverin näkökulmasta ja ulkopuolisin silmin. Hyvin älykkäät ei osaa olla niin empaattisia kuin tavikset. Keskivertoihmiset osaavat osoittaa avoimuutta ja nöyryyttä ihmissuhteissa.

Mitä mieltä olet hyvin älykkäistä ihmisistä?Lähteet: Helsingin Sanomat 11.1.2018, Kuvat omat.

14 kommenttia:

 1. Hyvä kirjoitus ja tällaisia blogitekstejä toivon lisää. Hankalimpia ovat älykkäät ihmiset jotka tietävät olevansa muita älykkäämpiä, heidän olemuksensa liitetään usein ylimielisyyteen. Tiedän muutaman tällaisen henkilön, mutta ikä toi onneksi heille viisautta ja he ovat ihmissuhteissa nyt erilaisia. He mm. kuuntelevat paremmin ja osaavat nauraa aivan arkisille asioille mistä yleensäkin vitsiä väännetään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi. Kiva että kerroit minkälaisia blogitekstejä kaipaat. Pistän korvan taakse. Ikä tosiaan onneksi hioo särmiä. Mukavaa viikonalkua sinulle.

   Poista
 2. Älykkyyttä on niin monenlaista, on myös sosiaalista älykkyyttä, mikä on mukava ominaisuus ihmisten välisessä toiminnassa. Normaalit ÄO-testit ovat kai aika verbaalis-matemaattis-loogis-avaruudellisia, joten niissä ei tule kaikki äly esille. Tuollaisen ÄO:n mittaamisesta on varmaankin joskus hyötyä, mutta ei sen pelkkä hyvä tulos tosiaan arkielämässä kaikkeen riitä.
  Tunnen sekä mukavia testiälykkäitä ihmisiä että vähemmän mukavia. Älykkyys yhdistyneenä itsekeskeisyyteen tai narsismiin on kauhea yhdistelmä.

  VastaaPoista
 3. Kiitos, Eeva, kommentista. ÄO-testit mittaa tosiaan juuri niitä ominaisuuksia mitä sanoit. On sosiaalista-, tunne-, eksistentiaalista älykkyyttä. Ja viisaus asuu vanhoissa naisissa. Pohjalaisen sananparren mukaan. Se juuri olisi tärkeää. Elämänkokemuksen tuoma tieto, miten elää hyvin ja oikein.Apua! Hyvin älykäs narsisti on vaarallinen.

  VastaaPoista
 4. Liian kirjaviisas voi vaikuttaa helposti nenäkkäältä ja ylimieliseltä. On myös viisautta tietää milloin ei kannata päteä tai milloin faktatiedoilla ei ole väliä, vaan esim. tunteilla.

  Anna/Kello neljän aamukahvi
  https://neljanaamukahvi.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anna kommentistasi. Kirjaviisaus on vain kirjaviisautta. Oikea viisaus syntyy elämänkokemuksen myötä. Se on jonkinlaista oikein ja hyvin elämistä.

   Poista
 5. Älykkyys ja viisaus mistä vetää raja. Viisaus on minulle enemmän sydämen sivistystä, kun taas älykäs voi toki olla ilman sitä. Mutta jos samassa paketissa on molemmat, niin se on jo ihan mahtava homma. Eli jotta voisin kunniottaa todella älykästä ihmisistä, hänellä tulisi olla myös syvyyttä, sydämellisyyttä ja empatiaa.

  Kyllä tunnen hyvin älykkäitä ihmisiä, miehen sekä omasta suvusta löytyy, mutta heissä parasta on upean uran lisäksi, että on se sydän paikallaan.

  Mukavaa tiistaita Marja <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Tiia, kommentistasi. Sydämensivistys on kauniisti sanottu viisaudesta. Älykkyys ja viisaus yhdessä olisi todellakin upeaa. Minäkin tunnen aika paljon älykkäitä ihmisiä. Osalla on viisautta. Osalla ei. Mutta kaikki mielenkiintoisia ihmisiä.

   Poista
 6. Älykkyyden määritteleminen on vähän kinkkinen juttu. Toisaalta se on minusta sitä, että ihminen osaa järkeillä ja ratkaista ongelmia ja ymmärtää monimutkaisia ajatuksia. Älykäs ihminen oppii nopeasti ja osaa myös hyödyntää kokemuksiaan. Älykäs ihminen analysoi ja suunnittelee sekä oppii virheistään. Toisaalta älykkyys voi olla kyky esim. osata laskea päässään käsittämättömiä lukuja yhteen tai muistaa vaikka muistaa puhelinluettelo ulkoa. Viimeksi mainittu "älykkyys" on jo vähän pelottavaakin.

  Monet äärimmäisen älykkäät ihmiset voivat ihmisinä olla vähän "raakileita" eli heiltä esim. puuttuu empatia tai tunneäly kokonaan. Toisaalta heidän joku toinen älyn alue on ihan huippuunsa viritetty.

  Viisaus on ehkä sellaista opittua ja iän myötä tullutta ja juurikin sitä sydämenviisautta. Vaikka esim. tietää olevansa oikeassa jossain asiassa osaa viisas lopettaa kinastelun oikeassaolemisestaan mutta älykäs jatkaa inttämistä koska ei osaa lopettaa sitä.

  Älykkäät ihmiset ovat myös aika "särmikkäitä" ja heitä saatetaan jopa karttaa sen takia, että heillä on niin korkea älykkyysosamäärä.

  VastaaPoista
 7. Kiitos Marjo kommentistasi Se on tosiaan vähän kinkkistä. Kun on vielä niin paljon erilaisia älykkyyden lajeja mm. matemaattis-looginen, kielellinen, tunneäly, eksistentiaalinen äly. Erittäin matemaattis-loogisesti älykkäät ihmiset voivatkin olla tunneälyssä heikkoja. Ja toisinpäin. Tuskin täydellisen - kaikilla alueilla - älykästä ihmistä onkaan. On sen sijaan onneksi vanhoja viisaita naisia. Joilla olisi paljon annettavaa ja opetettavaa meille keski-ikäisille ja nuorille.

  VastaaPoista
 8. Älykkyyttä on todella montaa erilaista, joten on vaikea sanoa, mitä mieltä on älykkäistä ihmisistä yleisesti.

  Itse arvostan sekä älykkyyttä (laajassa määritelmässään) että viisautta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Heidi. Sinulla on asia balanssissa. Kun arvostat sekä älykkyyttä että viisautta.

   Poista
 9. Mielenkiintoinen teksti. Arvostan älykkyyttä ja voinkin kuvitella, että älykkäällä ihmisellä saattaa olla hankalaa elämässään. Maailmasta kun löytyy niin paljon ihmisiä laidasta laitaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiia kommentistasi. Totta tosiaan, hyvin älykkäällä ihmisellä saattaa olla hankalaa elämässä, koska muut ei välttämättä ymmärrä hänen sanomisiaan.

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!