torstai 1. helmikuuta 2018

Minua väsyttää liiallinen sosiaalisuus


Hyvin sosiaalisen - paljon ihmisiä kohtaamani - päivän jälkeen väsyttää. Haluaisin olla vaan itsekseni tai perheen kanssa. Huilia ärsyketulvasta. Työni on hyvin sosiaalista. Välillä tuntuu, että se vie kaikki voimat. Intensiivinen läsnäolo. Lisäksi olen enemmän introvertti, sisäänpäin suuntautunut, kuin ekstrovertti, ulospäin suuntautunut. Nämä ei ole kuitenkaan tarkkoja piirteitä luonteessa. On myös näiden yhdistelmiä.


Tämä aika arvostaa sosiaalisuutta. Työelämässä tykätään ulospäinsuuntautumisesta, aktiivisuudesta, puheliaisuudesta. Kuitenkin moni kokee, että sosiaalisuus on raskasta ja väsyttävää.


Ekstrovertin ulospäin suuntautuneen käytös on yhteydessä välittömään hyvän olon tunteeseen. Mutta yllättävää on se, että uusimpien tutkimusten mukaan myös ekstrovertti väsyy sosiaalisen päivän jälkeen. Tähän asti on ajateltu, että erityisesti sisäänpäin suuntautuneet ihmiset väsyvät ja kärsivät työelämässä. Jos vaaditaan hyvin sosiaalista käyttäytymistä. Mutta siis ekstrovertitkin väsyvät.


Ekstroversio on aiemmin yhdistetty vain myönteisiin asioihin. Positiivisuuteen, onnellisuuteen, energisyyteen.

Kannattaisi ehkä miettiä, mikä määrä sosiaalisuutta on itselleen sopiva. Ja miten selvitä niistä tilanteista, jotka ovat itselle sosiaalisesti hankalia. Se milloin sosiaalisuudesta tulee liian rasittavaa, on todella yksilöllistä. Jotkut saattavat jopa nauttia siitä, että on koko ajan menossa. Minä en. Tarvitsen pysähtymistä. Omaa aikaa.


Jännä tutkimustulos digimaailmasta on se, että jos vain selaa passiivisesti facebookia. Se vaikuttaa kielteisesti hyvinvointiin. Mutta jos aktiivisesti kommentoi tai tykkää, se ei vaikuta olevan vahingollista.

Sain lomalta paluun kunniaksi pahan flunssan. Sängyn pohjalla. Mitä nyt sitten nousen näitä postauksia kirjoittamaan. Kännykkä on edelleen toimimaton. Joten en voi vieläkään kirjoittaa ja näyttää muutamaa surkeaa kuvaa Las Palmasista. Mutta kaikki aikanaan.

Oletko sinä inrovertti vai ekstrovertti tai näiden yhdistelmä?
Lähteet: Helsingin Sanomat 11.1.2018, kuvat omat

19 kommenttia:

 1. Kiitos Marja ajatuksia herättävästä postauksesta jälleen kerran!

  Olen varmasti joku näiden yhdistelmä. Toisaalta nautin ihmisten seurasta, mutta toisaalta myös kaipaan omaa aikaa. Eniten ihmisseura imee energiaa, jos koen joutuvani ylläpitämään keskustelua, esimerkiksi tutustuttaessa uusia tuttavuuksia toisiinsa. Inhottavaa on sitten se, että vaikka olen sosiaalisissa tilanteissa yleensä mukana, olen joutunut joillekin ystäville sanomaan, ettei se tarkoita, että olisin kellon ympäri tavattavissa; osa ymmärtää yskän, osa ei...

  Miten saat yksityiselämäsi sosiaalisen elämän ja työelämäsi vaatimat sosiaaliset paineet pidettyä tasapainossa?

  - Joy

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anonyymi kommentista, Useimmiten ihmiset ovat näiden välimuotoja. Mutta jompi kumpi puoli saattaa olla vallitsevampi.

   Poista
 2. Taas annoit meikäläiselle mietittävää. Hieno postaus. Kiitos Marja <3 Olen tehnyt joskus jonkun testin joka perustui C.G. Jungin typologiaan. Sen testin mukaan olin muistaakseni Ekstrovertti 70% ja introvertti 30%. Allekirjoitan tuloksen, tunnen tarvitsevani omaa aikaa ja tilaa kaiken hässäkän lomaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kirsti, kommentista. En ole ihan hapessa. Kun sain reissun jälkeen kuumeröhän.Kännykkä ei pelitä, jotta visin siirtää muutamat, vaatimattomat kuvat koneelle. Ja lähettää.Jung aikoinaan tosiaankin loi nämä typologiat. Sinulla on mielestäni erinomainen suhde niissä.

   Poista
 3. Olen varmaan kumpaakin, mutta enemmän introvertti ja niin kaikki testitkin sanoo. Eli viihdyn mielettömän hyvin yksin ja tarvitsen omaa aikaa. Kaipaan kuitenkin ihmiskontakteja ja energisoiduin, mutta seuraavana päivänä aina väsyttää. On tämä mielenkiintoista eli ehkä paras on juuri kuunnella itseään mikä on sopiva määrä sosiaalisuutta. Mutta sinullahan sitä tulee työn puolesta jo niin paljon, sitten on hyvä himmata kotona. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Tiia, kommentistasi. Introvertit viihtyy hyvin itsekseenkin. Minusta se on suuri lahja. Mutta ei introt kuitenkaan välttele ihmisiä. Kyllähän ihminen on loppujen lopuksi sosiaalinen eläin.

   Poista
 4. Liiallinen sosiaalisuus rasittaa, välillä on hyvä olla yksin ja tehdä omia juttuja :)

  Anna/Kello neljän aamukahvi
  https://neljanaamukahvi.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anna kommentistasi. Ehkä miltei kaikki haluavat välillä omaa aikaa.

   Poista
 5. Just mielenkiintoinen aihe! Luin jostain että kun väsyy niin oma luonne muuttuu ja silloin toimitaan ihan toisten luonteenpiirteiden kannattelemana. Se oli jossakin testissä millaiseksi muutun väsyneenä. Ihmettelin miten voin olla kaksi eri ihmistä, mutta väsyneenä todellakin kaipaan hiljaiseloa, turvaudun rutiineihin ja sääntöihin. Toinen oikea minäni haluaa olla keskipiste, toimia luovasti ja säännöt on tehty vain kierrettäväksi. Ehkäpä se testi löytyy jostain. Näin itse olen tämän käsittänyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Teresa kommentistasi. Eikö se ole loppujen lopuksi mielenkiintoista olla noin muuntautuva. Jees, yritän parantua. Kuume alkaa jo laskea. Mutta ihottuma on ärsyttävä, kun tekee mieli koko ajan raapia.

   Poista
  2. Teresa kuulostaa siltä että olet tehnyt 16personalities-testin? Jos et ole, suosittelen sitä lämpimästi. Itse sain persooballisuustulokseksi "yrittäjä", joka kuulostaa juuri kuvailemaltasi mutta väsyneenä parhaiten toimivat rutiinit.

   Haluan Marja myös muistuttaa ambiverttiydestä (anteeksi tämä kommenttitulva, pidän todella paljon kirjoituksistasi ja enpähän selaa vain passiivisesti :D), eli henkilöistä jotka eivät oikein sijoittaudu kumpaankaan suuntaan vaan vaihtavat omia toimintamallejaan eri tilanteissa. Sanon tämän siksi koska koen olevani ambivertti, silloin kun tilanne vaatii olen hyvin sosiaalinen ja ammennan energiaa ihmissuhteista, välillä nautin täydellisestä yksinäisyydestä ja ammennan voimani siitä :)

   Poista
  3. Kiitos kommentistasi. Tiedän kyllä, että ihmiset kokevat erilaiset tilanteet toisin. Kukaan ei ole täysin selkeästi introvertti tai ekstrovertti. Mutta tosi paljon kiitoksia sinulle. Minulle oli tuntematon tuo käsite ambiverttinen.

   Poista
 6. Kaipa minä olen ekstrovertti - enpä muuten usko, että kirjoittaisin blogiakaan tai olisin kovin aktiivinen sosiaalisessa mediassa kuten nyt. Mutta tietysti joskus on mieluummin avaamatta konetta (tai oveakaan), joskus tauko on paikallaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pirkko kommentistasi. Olet siinä mielessä onnekas, että sosiaalisuus ei kauheasti väsytä sinua. Vaan on luontevaa.

   Poista
 7. Mahtava kirjoitus sinulta! :)

  http://www.jeannays.fi

  VastaaPoista
 8. Todella hyvä kirjoitus! Liika sosiaalisuus väsyttää selkeästi minuakin, ja sosialisoinnin jälkeen kaipaan vastapainoksi hiljaisuutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Piia. Minulle on hyvin raskas sellainen päivä, jolloin joudun olemaan jatkuvasti esillä

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!