lauantai 16. syyskuuta 2017

Ihmisen elimistä aivot hyötyvät eniten liikunnasta


Eikö olekin aika jännä ajatus? Mutta näin on ruotsalaisen psykiatri Andreas Hansenin mukaan. Hän on kirjoittanut kirjan Aivovoimaa.

Uskon tähän oman kokemukseni takia. Jos mieltä ahdistaa jokin tai alakulottaa. Lenkin jälkeen huono olo helpottuu. Elämä viplottaa taas eteen päin.


Hansenin mukaan liikunnan ilo ja tärkeys linkittyivät aivoihin evoluution aikana.

"Saamme mielihyvää liikunnasta luultavasti siksi, että esi-isämme juoksivat pyydystääkseen ruokaa, paetakseen tai etsiäkseen uusia elinalueita. Kaikki nämä asiat edistivät ihmisten eloonjäämistä."


Kuntoilu vähentää tutkimusten mukaan ahdistusta ja masennusta. Liikunta saa aivot tuottamaan välittäjäaine dopamiinia, endorfiinia ja hormoni oksitosiinia.

Myös stressitasot alenevat. Muisti, oppiminen, luovuus ja keskittyminen paranevat. Voiko liikunta tehdäkin näin paljon hyvää? Ihan vaan simppeli lenkki?


Tutkimuksissa on huomattu, että etenkin muistiin vaikuttava aivojen osa hippokampus suurenee kuntoilijoilla.

Hansenin mukaan reipas liikunta vaikuttaa positiivisemmin aivoihin kuin jooga tai meditaatio. Yllättävä uutinen minun mielestäni. Koska joogasta ja meditaatiosta tulee heti mieleen henkisyys. Ja että nimenomaan ne ja mindfulness olisivat parhaita aivojen huoltoon. Näin olen itselleni uskotellut.

Jatkan tämän uutisen jälkeen sata varmasti kuntoiluani hamaan hautaan asti.


Harrastatko sinä jotain tiettyä liikunnan lajia?

Lähteet: Helsingin Sanomat 23.8.2017, kuvat Pexel

10 kommenttia:

 1. Tämä olikin mielenkiintoinen uutinen, törmäsin siihen jossain artikkelissa aikaisemmin. Hyvä kun kirjoitit asiasta ja avasit sitä vielä paremmin. Kävelylenkkejä tulee tehtyä enimmäkseen koiran kanssa. Voisi jossain vaiheessa harjoitella juoksua, että jaksaisi pidempiäkin matkoja juosta. Siitä tulee varmaan just se paras fiilis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maiju kommentistasi. Mikä tahansa liikunta - vaikka koiran kanssa - tekee hyvää mielelle. Mukavaa viikonvaihdetta sinulle.

   Poista
 2. Hyvä Marja, että muistutat meitä liikunnan kokonaisvaltaisesta hyvän tekevyydestä. No, taas tunsin myös piston sydämessä. Enhän minä harrasta mitään muuta liikuntaa, kuin ns. hyötyliikuntaa. Jos talvella on lunta, hiihtelen ihan huviksenikin, mutta siihen se jää. Pitäisi aloittaa ...... Hyvää lauantain jatkoa.

  VastaaPoista
 3. Kiitos, Kirsti, kommentisatsi. Hyötyliikunta on aivan oikeaa liikuntaa. Ei sitä tarvitse aina pukea lenkkivaatteita päälle. Ja lähteä ns."oikeasti" liikkumaan. Kivaa viikonvaihdetta sinulle.

  VastaaPoista
 4. Minäkin olen kuullut tuon, että aivot hyötyvät eniten! Ja se on ihan järkeenkäypää! Liikunnasta tulee niin hyvä mieli! Oma lempilajini on uinti. Se on tarpeeksi rauhallista - vedessä sielu lepää!

  VastaaPoista
 5. Kiitos kommentista Minnea.On todella kivaa, kun löytää oman lempilajinsa.

  VastaaPoista
 6. Mielenkiintoinen aihe postaukselle ja hyvää pohdintaa jälleen :) Käy kyllä ihan järkeen!

  VastaaPoista
 7. Kiitos kommentistasi. Liikunnalla ja ravinnolla on luonnollisin tapa hoitaa itseään.

  VastaaPoista
 8. Vastaukset
  1. Kiitos Suvi kommentistasi. Jooga on hyvin rentouttavaa. Joogasin kolme vuotta. Mutta sitten kuntosali ja lenkkeily vei liikuntavapaajan.

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!