Kärsin kausittaisesta unettomuudesta. Tällä hetkellä on unettomuuskausi,johon liittyy nukahtamisvaikeudet. Tiedän, että tämä menee aikanaan ohi. On mennyt niin monta kertaa aiemminkin. Jos on monta erittäin huonosti nukuttua yötä takana, otan väliin nukahtamislääke Stellaa yhtenä iltana. Se on niin sanottu Z-unilääke.
Noin kahdella kolmesta aikuisesta on eriasteisia unettomuusongelmia. Se on valtavan iso määrä! Yli kymmenesosa kärsii pitkäaikaisesta unettomuudesta.
Unettomuuden eri muotoja on: nukahtamisen vaikeus, katkeileva yöuni, aamuyön unettomuus.
Satunnainen unettomuus kuuluu elämään. Aluksi unettomuus pitäisi ratkaista muuten kuin lääkityksellä. Illan rauhoittamisella. Ei somea kahta tuntia ennen nukkumaan menoa.Iltapalalla. Sängyn ja huoneen miellyttävyydellä.
Huolta aiheuttavien asioiden poiskirjoittamisella tai poisajattelemisella mielestä ennen sänkyyn menoa.Ehkä kynä käteen ja listaa tekemään. Ei tarvitse sitten vuoteessa ruveta niitä vatvomaan. Jotkut harrastavat kiitospäiväkirjaa.
Tutut ja turvalliset iltarituaalit voivat auttaa unen tulossa.
Huolta aiheuttavien asioiden poiskirjoittamisella tai poisajattelemisella mielestä ennen sänkyyn menoa.Ehkä kynä käteen ja listaa tekemään. Ei tarvitse sitten vuoteessa ruveta niitä vatvomaan. Jotkut harrastavat kiitospäiväkirjaa.
Tutut ja turvalliset iltarituaalit voivat auttaa unen tulossa.
Jos unettomuus alkaa äkillisesti ja hyvin voimakkaana. Eikä saa nukuttua juuri yhtään. Ja sama vain toistuu yöstä yöhön. Tarvitaan lääkehoitoa. Sitä voidaan tarvita myös vähän "helpommissa" univaikeuksissa. Eikä sitä pitäisi häpeillä. Suomalaisilla on taipumus häpeillä kaikkea mielen lääkitystä. Vaikka ihminen on kokonaisuus. Mielen lääkitys on aivan sama asia kuin kehon lääkitys.
Hoidossa - jos sitä saa - yritetään myös saada selville unettomuuden syy. Onko se esimerkiksi vomakas stressi, masennus, ihmissuhdeongelmat, taloudelliset asiat, työpaikan ongelmat, huoli lapsista; ylipäätään suuri huoli jostakin...
Seuraavaksi esittelen erilaisia unilääkkeitä:
1) Perinteiset unilääkkeet.
Bentsodiatsepiinit auttavat tehokkaasti kaikkiin unettomuusongelmiin. Oli se sitten unen saamisen vaikeus tai aamuyön unettomuus. Niitä ei saisi käyttää yli kahta viikkoa, koska vaarana on riippuvuus.
Haittana on väsymys aamulla ja usein vielä päivälläkin. Uni ei ole niin syvää ja virkistävää kuin se lääkkeettömänä olisi. Mutta monelle nämä lääkkeet on suuri pelastus. Elämänlaadun parannus kaikkine sivuvaikutuksineenkin.
2)Z-lääkkeet.
Nämä ovat bentsodiatsepiinin kaltaisia lääkkeitä ja auttavat myös kaikissa unettomuuden muodoissa. Käytän näitä satunnaisesti, jos on monta huonoa yötä takana.
Sivuvaikutukset ovat lievempiä kuin bentsodiatsepiineissa.
3)Melatoniini.
Tästä voi olla apua kausittaisessa unettomuudessa ja olen itsekin sitä käyttänyt. Mutta en kovin hyvällä menestyksellä.
Melatoniinista voi olla apua. Jos unirytmi on mennyt aivan sekaisin. Ja pitäisi taas oppia nukahtamaan aikaisemmin.
Jos sairastaa diabetesta, ei voi käyttää melatoniinia. Sillä se nostaa veren sokeriarvoja. Myös muiden lääkkeiden kanssa voi syntyä yhteisvaikutuksia. Kannattaa ostaa siis apteekista. Siellä voi kysellä yhteisvaikutuksista.
4)Kamomilla, sitruunamelissa, kanervan kukat ja humalan kävyt.
Näistä on ollut minulle aivan todellista apua. Etenkin kanervankukkateestä.
Luonnon yrteissäkin voi olla kemiallisten lääkkeiden kaltaisia kemikaaleja. Niitä on tutkittu harmittavan vähän.
Mäkikuisma on osoittautunut yhtä tehokkaaksi masennuslääkkeeksi kuin SSRI-masennuslääkkeet. Mutta liiallisesti käytettynä se on aiheuttanut maksavaurioita. Useampi vuosi sitten kaksi ihmistä kuoli noihin maksavaurioihin.
Luonnonlääkkeet voivat siis olla hyvin vahvojakin. Eikä niin sanotusti jotenkin luonnollisen hyviä. Vain siksi että ne tulee suoraan luonnosta.
5)Psykoterapia
Lisään tähän vielä psykoterapian, vaikka se ei ole mikään lääkeaine. Pitkäaikaisesti unettoman kannattaisi terapeutin avustuksella tutustua paremmin itseensä.Monet ovat varmasti kokeilleet, eivätkä ole saaneet apua tästäkään. Joitakin voi onnistaa. Unettomuuden syvin syy löytyy.
Onko sinulla unettomuusongelmia?
Lähteet: Helsingin Sanomat 31.8.2017, kuvat omat
Minulla ei ole unettomuusongelmia, mutta tiedän kyllä monia joilla on.
VastaaPoistaKiitos kommentistasi Mini. Olet onnekas, kun olet hyvä nukkuja.
VastaaPoistaMinulta ei unettomuusongelmaa löydy muuten kun silloin jos selkä oireilee. Tutuilla sen sijaan on uniapneaa sekä muutenkin nukahtamisvaikeuksia.
VastaaPoistahanna
www.hannamariav.com
Kiitos kommentistasi hannamaria. Sinäkin olet onnekas, kun ei ole varsinaisia uniongelmia.
PoistaHyvä tietopaketti sinulta taas kerran. Itse olen yleensä hyvä nukkuja. Kun sairastin syöpiäni kehitin tilapäisen unettomuuden ja mahahaavan kummankin kylkiäisiksi. Kai se oli huoli tulevaisuudesta, joka stressasi. Eli tiedän siis, mitä unettomuuskin on. Meillä joskus jollain lapsella on ollut öisiä pelkotiloja, jotka ovat lasta valvottaneet, joten myös sitä kautta ja äitini pitkien unettomuusjaksojen kautta aihe on tuttu, samoin osa esittelemistäsi lääkkeistä.
VastaaPoistaKiitos, Kirsti, kommentistasi. Uni on niin tärkeä asia elämässä, että on iso lahja olla hyvä nukkuja. Syöpä on niin rankka sairaus - sinulla vielä kaksin kappalein -, että ei ole mikään ihme, että uni ja vatsa oireilee.
VastaaPoistaEn edes tiedä mitä on nukkua vaikka 4t putkeen, vaan uni on aina katkonaista, ollut parikymppisestä lähtien. Joskus todella harvoin, kun olen nukkunut yöni jotenkin täydellissti, niin seuraavana päivänä olo on kirkas ja aivot energisoituneet ja olo on onnellinen. Tälläinen täydellinen fiilis on kuitenkin aika harvoin. Luontaituotekaupan melatoniinia olen käyttänyt aina univaikeuksiin ja sillä olen kyllä saanut nykyään sentään nukahdettua. Apteekin melatoonista taas en meinannut herätä millään.
VastaaPoistaAllergialääkkeitä olen joskus ottanut puolikkaan univaikeuksiin, mutta se tekee pöhnän seuraavaan iltapäivään.
Aikoinaan kärsin niin pahasta unettomuudesta, joskus kolmekymppisenä, ettei nukahtamispillerit, eivätkä unilääkkeet saaneet edes nukkumaan. Silloin söin noin 6kk masennuslääkkeitä ja niillä sain unen. Taustalla oli pitkällinen työuupumus ja sitä kautta masennus. Tein aamusta yöhön päiviä.
Kiitos asiantuntevasta postauksesta ja nyt suljen tämän välkkyvän valon ja toivotan sinulle kauniita ja hyviä unia <3
Kiitos, Tiia, kommentistasi. Olet ensimmäinen kommentoija, jolla on myös unettomuusongelma. Minulla se tosiaan menee jännästi kausittain. Saatan monta kuukautta nukkua kuin tukki. Sitten tulee noin parin kuukauden ajan nukahtamisvaikeudet. Jostakin kumman syystä herään silti melkein ylipirteänä. Sinä olet varmaankin vain hyvin herkkä ihminen. Ja se on rikkaus! Kokee elämän syvemmin ja korkeammin kuin moni muu. Saa tunnekokemuksia ja elää sisäisesti rikasta elämää. Unettomuus voi olla vain sen tulosta. Hyvä että melatoniini auttaa sinua. Minua ei ollenkaan. Minä en suostu kantamaan mitään stigmaa siitä, että käytän välillä nukahtamislääkettä. Jaksan vain jankuttaa: ihminen on kokonaisuus. On aivan sama kumpaa lääkitsee. Ruumista vai mieltä. Hyvä että kolmekymppisenä sait apuja nukkumiseen. Työuupumus panee kropan ja mielen sekaisin. Mutta uskoisin, että sinä olet sellainen ihminen, joka voi kokea, että nuo vaikeat kokemukset olivat tavallaan tarpeellisia ja kehittivät sinua henkisesti. Nyt jo hyvää viikonloppua sinulle.
PoistaMä oon ollut lapsesta saakka huono nukkuja ja elämän käännyttyä vielä asteen vaikeammaksi on nukkuminen ollut jo vuosia todella vaikeaa. Toisinaan kadehdin ihmisiä jotka nukahtavat helposti ja nukkuvat läpi yön. Jatkuva uupumus todellakin syö ihmistä.
VastaaPoistaItse löysin jonkinlaisen avun melatoniinista - en tosin siitä, mitä saa ostettua itse vaan vahvemmasta reseptitavarasta - en osaa rauhoittua nukkumaan ilman sitä. Toivottavasti jonain päivänä kuitenkin. Eihän se kiva ole popsia pillereitä jos ilmankin voisi olla.
Kiitos kommentista Johanna. Meitä herkkiä unettomia on aika paljon. Hyvä että saat melatoniinista apua. Mieheni on melkein ärsyttävän hyvä nukkuja. Voi ottaa tuosta vain päivätirsatkin. Minä en ole koskaan osannut nukkua päivällä, vaikka olisi 3 tunnin yöunet takana. Hyvä uni on suuri lahja. Uni kun on kuitenkin niin tärkeä asia kokonaishyvinvoinnin kannalta. Jos on tarve, minusta on täysi oikeus ja syy käyttää lääkitystä. Suomessa se on valitettavasti vielä jotenkin häpeällistä. Aina pitäisi pärjätä itse, hammasta purren. Mikä ei ole oikeasti tervettä tai kohtuullista. Hyvää viikonloppua sinulle.
Poista