sunnuntai 24. syyskuuta 2017

Mindfulness on hyödyllistä ja mukavaa


Mindfulnessista käytetään myös nimitystä tietoisuustaidot. Käytän tai harjoitan itse mindfulnessia. Etenkin stressaavissa elämäntilanteissa. Se on helppoa. Ja toimii. Jopa paremmin kuin tavalliset rentoutusharjoitukset. Olen kirjoittanut jo aiemmin huhtikuussa mindfulnessista tämän postauksen.


Tässä yksi hyvin yksinkertainen harjoitus
1)Ota mukava asento. Sulje silmät. Keskity hetki hengitykseesi.

2)Hidasta hengitystäsi ja purista toinen kätesi nyrkkiin.

3)Avaa nyrkki. Toista liike. Keskity nyrkin puristamisen ja vapauttamisen tuntemuksiin. Muista hengitellä rauhallisesti.

4)Tunnista se, kuinka vapautumisen tunne leviää kroppaan ja mieleen.


Jos sinulla on vaikea tai paha olo henkisesti, kannattaa edes kokeilla tätä harjoitusta tai pitää sitä huuhaa-humppana täysin vapaasti. Tutkiskele supistetun nyrkin tuntemuksia. Ja sen vapauttamisen vaikutusta. Lopulta vaikean tunteen helpotusta. Aikaa voi käyttää esimerkiksi 5-20 minuuttia.


Vastikään tehtiin laaja tutkimus Terve oppiva mieli, jossa selvitettiin mindfulnessin vaikutusta koululaisiin. Tutkimuksessa oli 3500 koulua.


Tulokset oli yllättävän positiivisia. Oppilaiden arvosanat nousivat. Nukkuminen parani. Keskittyminen koheni. Masennus väheni.


Myönteinen vaikutus aikuisilla on huomattu jo vuosikymmeniä sitten. Muun muassa stressitaso laskee ja tyytyväisyyden tunne kasvaa.

Mindfulnessiin hyvin tutustunut opettaja Susanna Ahvalo korostaa:
Kouluissa ei opeteta mindfulness- taitoja vain koulua varten vaan koko elämää varten. Tavoitteena on tasapainoinen elämä.


Oletko kokeillut mindfulnessia? Tai mitä mieltä olet siitä?Lähteet: Helsingin Sanomat 18.9.2017, kuvat Pexel

15 kommenttia:

 1. Huomenta Marja. Sanaan törmäämme usein. Jonkinlainen pintaraapaisu tähän aiheeseen on tullut jostain naistenlehdestä. Itseasiassa harjoituksesta antamasi esimerkin kautta tajuan jotain samantapaista itsekin tehneeni esim. tarinateatteriharkoissa tai yhden kauan sitten saamani ja jo kadonneen rentoutus-cd:n tahdissa. En ole vain tiennyt niiden olevan Mindfulnesia. Hyvää sunnuntain jatkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kirsti, kommentista. Mindfulnesiin tosiaankin törmää nykyisin usein mediassa. Jees! Olet luontainen mindlulnesin harjoittaja! Ehkä se on suosittua siksi, ettei siinä ole niin paljon ohjeita ja tarkkuutta, mitä on esimerkiksi joogassa tai buddhalaisessa ja ylipäätään meditaatiossa.

   Poista
 2. Mä en juurikaan ole aiheeseen tutustunut, nimeen kyllä törmää aina silloin tällöin. Voisi tehdä ihan hyvää välillä keskittyä rentoutumaan ja omiin tuntemuksiin.

  VastaaPoista
 3. Kiitos kommentistasi. Kyllä se hyvää tekee. Sanon näin vain omasta kokemuksestani.

  VastaaPoista
 4. Nimi on tuttu, mutta en ole perehtynyt aiheeseen tarkemmin. Kuulostaa kyllä täysin järkeen käyvältä, että tällä tavalla saadaan keho ja mieli rentoutumaan. Muutenkin ihmisten stressiä varmasti vähentäisi, jos oppisi olemaan enemmän läsnä tässä hetkessä, eikä murehtisi menneitä tai stressaisi tulevia.

  Mukavaa sunnuntai-iltaa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Minnnea. Olet täysin oikeassa: hetkessä eläminen. Se olisi hyvä taito. Kivaa alkanutta viikkoa sinulle.

   Poista
 5. En ole enää aikuisiässä kokeillut, mutta vastaavia oli koulussa jumppatunneilla, jumppatunnin päätteeksi ja kyllä ne toimivat. :)

  Hyviä unia Marja <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä jumppaope sinulla on ollut. Kun on ennakkoluuloista huolimatta tätä keinoa tai yleensä rentoutumiskeinoja käyttänyt.

   Poista
 6. Mä oon tähän mennessä kokeillut vain "mindfullness"- värityskirjoja. Tuota kertomaasi harjoitusta voisi kokeilla!

  https://heidi-karoliina-a.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Heidi.Tietty minä suosittelen harjoitusta. Mutta kukin tekee niin kuin oikelata tuntuu.

   Poista
  2. Kiitos Heidi kommentistasi.Kaikkea voi aina ainakin kokeilla. Hyvää syksyn jatkoa.

   Poista
 7. Mindfulness on sanana tuttu, ja joskus on tullut kokeiltua mindfulness-värityskirjoja. Huomaan, että stressiin/jännittäviin tilanteisiin auttaa ihan hengitykseen keskittyminen (ns. tietoinen hengittäminen) - ehkä sekin on jonkinlaista mindfulnessia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentisatsi Piia. Se on juuri mindfulnesia. Keskittyminen tähän hetkeen vaikka hengittelemään.

   Poista
 8. Kiinnostava aihe, pitää tutustua tarkemmin. :)

  Taru
  stuffabout.fitfashion.fi

  VastaaPoista
 9. Kiitos kommentista, Anonyymi. Tutustumisen arvoinen juttu.

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!