maanantai 11. syyskuuta 2017

Väsymys on ihmeen yleistä


Minulla on erilaisia nukkumiskausia. Joskus saatan nukkua kuin tukki, todella hyvin, monta kuukautta. Ei ole nukahtamisvaikeuksia ja unta riittäisi vaikka kuinka pitkälle aamulla. Joskus - kuten nyt - nukun huonosti. Lähinnä nukahtamisvaikeuksien takia. Etenkin iltapäivästä sitten väsyttää. Mutta en osaa nukkua päiväunia. Ei onnistu. Ei.


Unitutkija Olli Palon mielestä väsymyksestä kärsii kolmasosa väestöstä. Se on uusi kansantauti. Joka näkyy erityisesti lapsissa ja nuorissa. "En muista, että olisin koskaan aiemmin urallani joutunut kirjoittamaan heille näin paljon lausuntoja vaikea-asteisen väsymyksen vuoksi."Väsymyksen syystä ei olla tutkijoiden keskuudessa yksimielisiä. Maalaisjärjellä ajatellen. Etenkin nuoret nukkuvat liian vähän, koska some, pelit, netti yleensäkin pitää valveilla liian myöhään.


Palon mukaan väsymyksellä on yhteys autonomisen hermoston toimintahäiriöön. Ja siihen johtaa liiallinen stressi.

Toinen syy voi löytyä ruokavaliosta. Liian rasvaton ruoka voi aiheuttaa elimistöön tilan, jossa keho rupeaa käyttämään sidekudosten proteiinia ravinnokseen. Jos verisuonten seinämien sidekudokset löystyvät, veren virtaaminen vaikeutuu.
On myös olemassa ihan oikea väsymyssairaus: krooninen väsymysoireyhtymä. Sitä sairastaa Suomessa ainakin 50 000 ihmistä. Sairauteen kuuluu fyysisen rasituksen jälkeinen huonovointisuus, tiedonkäsittelyn ongelmat, unihäiriöt, verenpaineen heittely ja kivut. Tietysti väsyttää helposti. Tosi raskas sairaus kantaa. Kun jotkut eivät edes usko sitä sairaudeksi. Vaan laiskuudeksi. Empatiaa, please!

Lähteet: Helsingin Sanomat 24.8.2017, kuvat omat

12 kommenttia:

 1. Ei ole kyllä ihme, että moni on väsynyt. Ruutuaika, epäsäännöllinen syöminen, stressi ja jo lasten elämässä elämäntapa, joka tekee stressinsietokyvyn huonoksi loppu iäksi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Maria. Onhan tämä nykyelämä tavallaan aika kuluttavaa, lapsille ja nuorillekin. Mutta kaikkina aikoina on ollut aina jotakin huolestuttavaa. Mukavia syyspäiviä sinulle.

   Poista
 2. Väsymyksen huomaa nykyään kyllä melko helposti ja siihen osaa itse reagoida ennakoivasti. Hankala silti katsoa vierestä, kun toisella ei ole tätä taitoa ja hän nukkuu miten sattuu ja välillä erittäin huonostikin.

  hanna
  www.hannamariav.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos hannamaria kommentistasi. Hienoa, kun osaat pitää huolta itsestäsi välttämällä väsymystä. Kivoja syyspäiviä sinulle.

   Poista
 3. Mielenkiintoinen postaus, uni on aina ajankohtainen aihe! Itsekin välillä kärsin väsymyksestä ja nukahtamisvaikeuksista, ja omalla kohdalla tunnistan kyllä ongelmaksi ainakin tuon somen.

  VastaaPoista
 4. Kiitos kommentistasi Piia. Uni on todellakin aina ajankohtainen aihe, koska se on erittäin merkittävä asia hyvinvoinnin kannalta. Mukavaa syksyn alkua sinulle.

  VastaaPoista
 5. Hienot kuvat. Aihe on akuutti monelle tälläkin hetkellä. Enpä tiennyt, enkä osannut kuvitellakaan rasvaköyhän ravinnon vaikutuksia elimistöömme. Pitää laittaa "korvan taa". Kivoja syyspäiviä sinulle.

  VastaaPoista
 6. Kiitos, Kirsti kommentistasi.Juu, kyllä ihmisestä huomaa - ainakin kauan jatkuneen - väsymyksen. Työkseni katselen ihmeen väsähtäneitä nuoria. Kun on se some. Kyllä meillä aikuisillakin olisi opittavaa riittävän unen tärkeydestä hyvinvoinnille.

  VastaaPoista
 7. Minullakin on kausia, jolloin nukun hyvin, ja valitettavasti myös kausia, jolloin unen laatu on huonoa :/ Nyt on menossa sellainen huonompi kausi. Veikkaan, että stressillä sekä liiallisella somen käytöllä on osuutta asiaan.

  Tsemppiä meille kaikille huonosti nukkuville!

  VastaaPoista
 8. Kiitos Minnea kommentistasi. Kuten luit minullakin on se huonompi kausi. Mutta kyllä tämä meillä aikanaan ohi menee. Jees, tsemppiä meille!

  VastaaPoista
 9. Nukkuminen ja uniongelmat tuntuvat olevan iso ongelma nykyään. Eikä niitä vähennä esimerkiksi ruutuajan huima lisääntyminen jo pienillä lapsilla. Itse olen aina ollut huono nukkumaan, yöt ovat katkonaisia ja herään aamuyöstä. Unensaanti ei niinkään ole minulle ongelma.

  http://lifewithhannamari.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Hanna-Mari. Syynä usein se ruutuaika. Kärsit aamuyön unettomuudesta. Sitä sanotaan myös suden hetkeksi. Asiat alkavat velloa mielessä. Yhtä ikävää se on kuin nukahtamisvaikeudet. Kivaa alkanutta viikkoa sinulle.

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!