keskiviikko 20. syyskuuta 2017

Huono hammasluu on perinnöllistä, mutta voit monin keinoin välttää hammaslääkärin poraa



Nyt kansanuskomus huonosta hammasluusta on vihdoinkin todistettu tieteellisesti oikeaksi. Perinnölliset erot hammaskiilteen kovuudessa vaikuttaa reikiintymiseen.

Minulla on paljon paikkoja hampaissa. Viisaudenhampaatkin porattiin pari vuotta niiden puhkeamisen jälkeen 18-vuotiaana. Vanhemmillani oli niin sanottu huono hammasluu.


Ja minä pelkään hammaslääkäriä niin hitonmoisesti. Muistan kun kerran lapsena karkasin hammaslääkärin odotushuoneesta ikkunan kautta. Näin aikuisena ei enää ilkeä käyttää tuota menetelmää. Eikä nykyajan ikkunoita saa edes itse auki. On vain uskallettava hoidattaa hampaitaan. Keinot on vähissä.


Tieteilijöitten mukaan ihmisille tehdään tulevaisuudessa geeniprofilointeja, joiden avulla voidaan arvioida reikiintymisriski. Tällä tavalla löydettäisiin ne, joiden kannattaisi todella panostaa hampaiden hoitoon.



Tätä ei tarvitse lukea. Menee pilkun viilaamiseksi. Reikä syntyy seuraavalla tavalla. Kariesbakteerit muodostavat hampaan pinnalle keskittymän. Sen suojissa bakteerit valmistavat sokerista syövyttävää happoa. Ajan oloon bakteeri aiheuttaa valkoisen läikän hampaan pinnalle. Ja lopulta syntyy reikä.



Suussa on luonnostaan sata miljoona bakteeria. Yksi tapa reikiintymisen ehkäisemiseksi olisi probiootit, hyvät bakteerit. Gefilius-maitoa juoneilla lapsilla oli eräässä tutkimuksessa vähemmän alkavia reikiä kuin kontrolliryhmällä.



Tulevaisuudessa kariesbakteeri voidaan korvata toisella samoihin oloihin tottuneella bakteerilla, joka ei aiheuta reikiä.

Tavoitteena on, että vain yksi hoitokerta antaisi elinikäisen suojan. Tutkijat pohtivat myös rokotetta kariesta vastaan.



Hammaslääkärin poraa välttääkseen voi tehdä seuraavaa:


  • Happamat limsat ja tuoremehut heikentävät kiillettä. 
  • Hampaat kannattaisi harjata kaksi kertaa päivässä fluorihammastahnalla.
  • Sokerin välttäminen.
  • Hampaiden pinnoittaminen. Etenkin nuorilla ja lapsilla. Pinnoituksessa hampaiden purupintoihin valetaan aine, joka kovetetaan valolla.

  • Jos  kärsii närästyksestä, kannattaa käyttää närästyslääkettä.Voimakkaat vatsahapot syövyttävät kiillettä.
  • Happojen vuoksi hampaat saisi harjata vasta puoli tuntia syömisen jälkeen.



Onko sinulla hammaslääkäripelkoa?


Lähteet: Helsingin Sanomat 28.8.2017, kuvat Pexel

10 kommenttia:

  1. Huomenta Marja, Olet taas kirjoittanut postauksen jo anivarhain. Olet energinen pakkaus. Joo, pelkään hammaslääkariä ja -hoitajaa, vaikkei minulle ole vuosiin tarvinnut tehdä mitään, paitsi joskus on poistettu hammaskiveä. Elleivät nuo hyvät haltijani hammaslääkäri-keskuksesta kutsuisi minua vuositarkastukseen, mielelläni "unohtaisin" koko jutun. Isääni en tunne, mutta äidilläni oli erittäin huonot hampaat. Itseasiassa hän oli hampaaton jo 29-vuotiaana. Köyhyyttään hän odotti tekohampaita vuosikaudet. Ehkä äitini hampaiden vuoksi tunnen kiitollisuutta siitäkin, että minulla on tässä iässä omat hampaat suussa. Kiitos sinulle tästä postauksesta ja hyvää päivän jatkoa.

    VastaaPoista
  2. Kiitos, Kirsti, kommentistasi. Kirjoitan postauksen yleensä edellisenä iltapäivävänä. Aamulla varhain vain julkaisen sen muiden ammutoimien tuoksinnassa. En siis ole mikään erergiapakkaus. Vaan pyrin tekemään elämäni helpoksi ja mukavaksi. Luin romaanistasi tuosta äitisi hammasasiasta. Siihen aikaan hammashuolto ei varmasti toiminut kovinkaan hyvin. Nyt - hammaslääkärikammoisena - tuntuu, että se toimii liiankin tehokkaasti. Kerran vuodessa käsky käy täälläkin. Jotenkin on helpottavaa, että on muitakin hammaslääkäripelkoisia.

    VastaaPoista
  3. Minulla myös ollut lapsena jo paljon reikiä. Nyt viime vuosina vaan ei yhtään kun olin lähemmäs 10 vuotta käyttämättä fluorihammastahnaa. Nyt taas lähemmäs vuoden käyttänyt kaupan normi fluorihammastahnaa ja tuloksena vihlontaa ja reikiä. Minulle ei fluorihammastahna sovi. Hengitys muuttuu pahanhajuiseksi ja näyttää edesauttavan reikiintymistä kohdallani..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maiju kommentistasi. Jännä juttu tuo fluorihammastahnan sopimattomuus sinulle.Kysy joskus huviksesi asiasta hammaslääkäriltä. Hän varmasti väittää vastaan. Koululääketiede koululääketiedettä.

      Poista
  4. En varsinaisesti pelkää hamnaslääkäriä, mutta kyllähän sinne aika pelonsekaisin mielin aina menee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Minna. En tunne ketään, joka oikein riemuissaan menisi hammaslääkärille. Ehkä se voi johtua siitäkin, että suu on tavallaan hyvin intiimi paikka...En tiedä. Mutta näin on freudilaisen psykologian kannalta.

      Poista
  5. Onneksi mulla ei ole hammaslääkäripelkoa - lääkäri siinä missä muutkin, ja jos muustakin osasta pitää huolta, niin miksi ei hampaista. Poraaminen ei ole mukavaa, mutta onpahan sitten suu hoidettu. :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Outi.Ihana tuo sinun asenteesi. Voi, jos minäkin osaisin ajatella noin. Voin vähän lohduttautua sillä, että pelosta huolimatta onnistun käymään hammaslääkärillä kerran vuodessa.

      Poista
  6. Itsellä ei ole koskaan ollut hammaslääkäripelkoa ja ravaankin siellä melko usein poistattamassa mm. hammaskiveä. Haljenneita hampaitani on myös korjailtu ja milloin mitäkin. Reikiä on harvoin, mutta minulle on sanottu että jos hammaskiveä kertyy runsaasti niin ne suojaavat sitten taas reikiintymiseltä. :)

    VastaaPoista
  7. Kiitos kommentistasi Nina. Todella upeeta, että joku viitsii käydä hamamaslääkärillä usein. Pitää huolta itsestään.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!