Mustatorvisieni sateessa
Metsät ovat täynnänsä sieniä sateisen kesän jälkeen. Minä olen sienihullu. Rakastan sienten saalistusta. Sitä se nimittäin on. Saalistusta. Aistit valppaina ja vähän jännittyneenä melkein hiiviskelyä metsässä. Ja kun löytää oikein hyvän sienipaikan. Voi, sitä iloa ja mielihyvää.
Lampaankääpää, vaikka huonossa kuvassa ne
näyttää kuin roskilta
näyttää kuin roskilta
Meillä on pakastimet jo täynnä. Ja ennestään paljon kuivattuja sieniä. Niinpä poimin - pelkästä poimimisen ilosta - sieniä kavereille ja naapureille luonnonlahjaksi.
Sienistä saa muun muassa proteiineja. Ne hoivaavat paksusuolta. Jopa torjuvat dementiaa.
1)Sienet ovat kasvisten lailla terveellisiä.
Molemmissa on kuituja, antioksidantteja, vitamiineja ja kivennäisaineita.
2)Sienet ehkäisevät sydänsairauksia, diabetesta ja jopa dementiaa.
Sienet sisältävät polyfenoleja, jotka madaltavat tulehdusarvoja ja torjuvat aivojen rappeutumista, dementiaa.
Kantarelleja ja haaparouskuja
Sienten lykopeeni auttaa taistelussa sydänsairauksia - sekä mahdollisesti melanoomaa ja mahasyöpää - vastaan.
3)Kitiini ja beetaglukaani hoivaavat paksusuolta.
Kitiini aktivoi paksusuolen bakteereja ja voi vahvistaa suolen pintasolukkoa. Muiden kuitujen tavoin sienet voi myös helpottaa painonhallintaa.
Lampaankääpiä putsattuina
Beetaglukaani - jota on paljon myös kaurassa - sitoo itseensä kolesterolia ja tasaa veren insuliini- ja glukoosipitoisuutta.
4)Sienissä on D-vitamiinia.
Luonnonsienissä on paljon D2-vitamiinia. Talvella tarpeen.
Herkkutatti
5)Sienissä on paljon kivennäisaineita.
Muun muassa seleeniä, sinkkiä, magnesiumia, kaliumia ja rautaa.
Erityisesti seleeni on tärkeä, koska suomalaiset ei aina saa sitä tarpeeksi.
En tiedä nimeä.
Monet pelkäävät sienten sisältävän paljon raskasmetalleja. Mutta sienissä ei ole niitä erityisen paljon. Esimerkiksi lyijyä ja elohopeaa sienet sisältävät vain vähän.
Joillakin on huoli sienten radioaktiivisuudesta Tsernobylin räjähdyksen seurauksena. Mutta radioaktiivinen cesium ei ole suuri huolenaihe. Luonnonsieniä pitäisi syödä joka ikinen päivä, jotta cesium pitoisuus elimistössä nousisi.
Mutta jos todella pelkää tuota radioaktiivisuutta, 70-80 prosenttia cesiumista häviää, kun ryöppää tuoreet sienet tai liottaa niitä kylmässä vedessä yön yli.
Herkkutatteja
Poimitko sinä sieniä? Mikä on lemppari sienesi? Minulla se on ehdottomasti herkkutatti.
Lähteet: Helsingin Sanomat 7.9.2017, kuvat omat, neljä viimeistä Pexel
Hienoja kuvia ja ajankohtainen postaus, Herkkutatti ja mustatorvisieni ehdottomasti ovat lemppareitani, mutta esim. haperot ja suppikset menevät ajoittain niiden ohi. Hyvää päivän jatkoa.
VastaaPoistaKiitos, Kirsti kommentista. Mustatorvisieni on ihanan aromaattinen. Keitto siitä klassikko. Kuvauksessani on vielä niin, niin paljon oppimista.
PoistaMielenkiintoista ja uuttakin tietoa. Itse pidän vain kantarelleista ja herkkusienistä :)
VastaaPoistaKiitos Jane kommentistasi. Kantarellit ovatkin herkkua. Viljellyissä sienissä ei ole niin paljon terveysvaikutuksia kuin metsäsienissä. Maukkaita toki nekin. Mukavaa alkanutta syksyä sinulle.
VastaaPoistaTykkään sienistä, mutta olemattoman sienituntemukseni vuoksi ei ole montaakaan sientä, joita voin poimia. Mielelläni lähtisin metsään jonkun kokeneemman kanssa.
VastaaPoistaKiitos kommentistasi Minna. Juuri tuo on hyvä tapa oppia sienet: jonkin kokeneemman kanssa sienestämällä. Itse opin aikoinaan Turussa asuessani yhden ystäväni opastuksella. Täällä asuessani olen tiiraillut sienikuvastoa ja yrittänyt oppia joka syksy uuden sienen.
VastaaPoistaOnpa muuten paljon hyviä terveydellisiä vaikutuksia eli sieniä pitäisi syödä vielä ahkerammin. Sienipiiraat ja sienikastikkeet on lemppareita ja niissä saa olla aika monenlaisia sieniä, mutta onhan kantarelli, metsien kultaa. <3
VastaaPoistaMukavaa iltaa Marja <3
Kiitos, Tiia, kommentistasi. Terveellisiä ja maukkaita ovat. Sienihullun huushollissa syödään tähän aikaan melkoisesti sieniruokia. Lemppari on italialainen herrkkutattirisotto.Kivaa iltaa sinullekin.
VastaaPoistaMielenkiintoista faktaa sienistä! Sieniä tulee kyllä syötyä aivan liian harvoin, omassa keittiössä näkyy lähinnä kasvihuoneviljeltyjä herkkusieniä.
VastaaPoista