keskiviikko 13. syyskuuta 2017

Sienet on terveysruokaa - nyt on paras sieniaika

    Mustatorvisieni sateessa

Metsät ovat täynnänsä sieniä sateisen kesän jälkeen. Minä olen sienihullu. Rakastan sienten saalistusta. Sitä se nimittäin on. Saalistusta. Aistit valppaina ja vähän jännittyneenä melkein hiiviskelyä metsässä. Ja kun löytää oikein hyvän sienipaikan. Voi, sitä iloa ja mielihyvää.

               Lampaankääpää, vaikka huonossa kuvassa ne
               näyttää kuin roskilta

Meillä on pakastimet jo täynnä. Ja ennestään paljon kuivattuja sieniä. Niinpä poimin - pelkästä poimimisen ilosta - sieniä kavereille ja naapureille luonnonlahjaksi.


Sienistä saa muun muassa proteiineja. Ne hoivaavat paksusuolta. Jopa torjuvat dementiaa.

1)Sienet ovat kasvisten lailla terveellisiä.
Molemmissa on kuituja, antioksidantteja, vitamiineja ja kivennäisaineita.

2)Sienet ehkäisevät sydänsairauksia, diabetesta ja jopa dementiaa.
Sienet sisältävät polyfenoleja, jotka madaltavat tulehdusarvoja ja torjuvat aivojen rappeutumista, dementiaa.

  Kantarelleja ja haaparouskuja

Sienten lykopeeni auttaa taistelussa sydänsairauksia - sekä mahdollisesti melanoomaa ja mahasyöpää - vastaan.

3)Kitiini ja beetaglukaani hoivaavat paksusuolta.
Kitiini aktivoi paksusuolen bakteereja ja voi vahvistaa suolen pintasolukkoa. Muiden kuitujen tavoin sienet voi myös helpottaa painonhallintaa.

  Lampaankääpiä putsattuina

Beetaglukaani - jota on paljon myös kaurassa - sitoo itseensä kolesterolia ja tasaa veren insuliini- ja glukoosipitoisuutta.

4)Sienissä on D-vitamiinia.
Luonnonsienissä on paljon D2-vitamiinia. Talvella tarpeen.

   Herkkutatti

5)Sienissä on paljon kivennäisaineita.
Muun muassa seleeniä, sinkkiä, magnesiumia, kaliumia ja rautaa.

Erityisesti seleeni on tärkeä, koska suomalaiset ei aina saa sitä tarpeeksi.

  En tiedä nimeä.

Monet pelkäävät sienten sisältävän paljon raskasmetalleja. Mutta sienissä ei ole niitä erityisen paljon. Esimerkiksi lyijyä ja elohopeaa sienet sisältävät vain vähän.

Joillakin on huoli sienten radioaktiivisuudesta Tsernobylin räjähdyksen seurauksena. Mutta radioaktiivinen cesium ei ole suuri huolenaihe. Luonnonsieniä pitäisi syödä joka ikinen päivä, jotta cesium pitoisuus elimistössä nousisi.


Mutta jos todella pelkää tuota radioaktiivisuutta, 70-80 prosenttia cesiumista häviää, kun ryöppää tuoreet sienet tai liottaa niitä kylmässä vedessä yön yli.

  Herkkutatteja

Poimitko sinä sieniä? Mikä on lemppari sienesi? Minulla se on ehdottomasti herkkutatti.Lähteet: Helsingin Sanomat 7.9.2017, kuvat omat, neljä viimeistä Pexel

9 kommenttia:

 1. Hienoja kuvia ja ajankohtainen postaus, Herkkutatti ja mustatorvisieni ehdottomasti ovat lemppareitani, mutta esim. haperot ja suppikset menevät ajoittain niiden ohi. Hyvää päivän jatkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kirsti kommentista. Mustatorvisieni on ihanan aromaattinen. Keitto siitä klassikko. Kuvauksessani on vielä niin, niin paljon oppimista.

   Poista
 2. Mielenkiintoista ja uuttakin tietoa. Itse pidän vain kantarelleista ja herkkusienistä :)

  VastaaPoista
 3. Kiitos Jane kommentistasi. Kantarellit ovatkin herkkua. Viljellyissä sienissä ei ole niin paljon terveysvaikutuksia kuin metsäsienissä. Maukkaita toki nekin. Mukavaa alkanutta syksyä sinulle.

  VastaaPoista
 4. Tykkään sienistä, mutta olemattoman sienituntemukseni vuoksi ei ole montaakaan sientä, joita voin poimia. Mielelläni lähtisin metsään jonkun kokeneemman kanssa.

  VastaaPoista
 5. Kiitos kommentistasi Minna. Juuri tuo on hyvä tapa oppia sienet: jonkin kokeneemman kanssa sienestämällä. Itse opin aikoinaan Turussa asuessani yhden ystäväni opastuksella. Täällä asuessani olen tiiraillut sienikuvastoa ja yrittänyt oppia joka syksy uuden sienen.

  VastaaPoista
 6. Onpa muuten paljon hyviä terveydellisiä vaikutuksia eli sieniä pitäisi syödä vielä ahkerammin. Sienipiiraat ja sienikastikkeet on lemppareita ja niissä saa olla aika monenlaisia sieniä, mutta onhan kantarelli, metsien kultaa. <3

  Mukavaa iltaa Marja <3

  VastaaPoista
 7. Kiitos, Tiia, kommentistasi. Terveellisiä ja maukkaita ovat. Sienihullun huushollissa syödään tähän aikaan melkoisesti sieniruokia. Lemppari on italialainen herrkkutattirisotto.Kivaa iltaa sinullekin.

  VastaaPoista
 8. Mielenkiintoista faktaa sienistä! Sieniä tulee kyllä syötyä aivan liian harvoin, omassa keittiössä näkyy lähinnä kasvihuoneviljeltyjä herkkusieniä.

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!