keskiviikko 27. syyskuuta 2017

Vastustuskyvyn parantaminen ruualla


Nyt on se aika vuodesta, jolloin flunssat alkavat jyllätä. Vastustuskykyä voi parantaa ravinnolla.

1)Ruokavalion koostaminen
Muista katsoa kaupassa ostoskärryysi, jotta se olisi ruokapyramidin mukainen. Kasviksia, hedelmiä, marjoja eniten. Täysjyväviljoja, maitotuotteita, kalaa, kanaa ja pehmeitä rasvoja. Vain jonkin verran punaista lihaa - minulla sitä ei ole ollenkaan -, rasvaisia maitotuotteita ja pikkasen sokeria.


2)Onko lisäravinteista hyötyä?
Ravintoaineet kannattaisi hankkia ruuasta. Ei purkista. Ja syöminen on mukavaakin. Tälläkin hetkellä tutkimuksissa kasvikunnan tuotteista tunnistetaan koko ajan uusia terveellisiä ja tarpeellisia yhdisteitä. Joita ei ole vielä onnistuttu eristämään pilleripurkkiin. Vegaanit tarvitsevat B12 vitamiinilisän.

3)Mitä ravintoaineita ruuasta pitäisi saada?
Ensiksikin etenkin energiaa. Jos on rankalla laihdutuskuurilla, tulee vääjäämättä ravinnepuutoksia. Myös monet vanhukset voivat kärsiä huonosta ruokahalusta.


Ruuasta tulisi saada muun muassa hyviä rasvahappoja, vitamiineja, sinkkiä, seleeniä.

Hyviä rasvoja saa esimerkiksi kalasta, kasvisöljystä, pähkinöistä, siemenistä, avokadosta.

Maidosta, vijasta, lihasta saa B-vitamiinia. Kasviksista, marjoista, hedelmistä C-vitamiinia. Kalasta ja maidosta D-vitamiineja. Talvella D-vitamiinia kannattaa ottaa myös purkista. Tämä on ikuinen kiistanaihe: tarvitaanko D-vitamiini lisää ja kuinka paljon?


4)Runsas C-vitamiini ja sinkki voivat lyhentää flunssan kestoa. Mutta ne ei ehkäise sitä.

5)Onko luomu ja superfoodit hyödyllisiä?
Tutkimusten mukaan luomuruoka ei paranna vastustuskykyä, mutta se on kuitenkin maukaampaa kuin tavallisesti viljelty ruoka.


Superfoodeille ei ole vielä virallista määritelmää. Mutta yleensä ne on hyvin ravinnerikkaita. Niissä voi olla paljon esimerkiksi tiettyä vitamiinia.

Parasta superfoodia on suomalaiset marjat!

6)Voimakkaan väriset kasvikset, marjat ja hedelmät muunmuassa mustikka ja punajuuri parantavat vastustuskykyä, koska niissä on runsaasti flavonoideja.


Nämä kaksi viimeistä ei tarkasti ottaen kuulu aiheeseen, koska kyse ei ole ruuasta. Mutta en malta olla lisäämättä niitä.

7)Stressi heikentää tutkitusti vastustuskykyä.

8)Avantouinti parantaa tutkitusti vastustuskykyä.
On siitä omakohtaista kokemusta. Mutta hillitsen itseäni kirjoittamasta siitä enempää. Kirjoitan joskus vaikka koko postauksen avantouinnista. Muuten tästä tulee taas liian pitkä juttu.


Onko sinulla joitakin hyväksi havaittuja keinoja vastustuskyvyn parantamiseen?Lähteet: Hyvä Terveys 9/2017, kuvat Pexel

8 kommenttia:

 1. Huomenta Marja,
  Tärkeä muistutus näin syysflunssien aikaan. Me syömme postauksesi mukaisesti, vaikka ostoskärrystä löytyy vain esim. kokonaisia ohraryynejä, erilaisia hiutaleita, ruis-ja ohrajauhoja, jyväpastaa, hunajaa, juustoja, maustamatonta jugurttia, piimää, öljyjä, kananmunia, kahvia, kissan- ja koiranruokia jne. Lihaa syömme hyvin harvoin, etupäässä juhlatilaisuuksissa. Meille eläkkeellä eläville on ravinnon koostumuksen ohella tärkeää sen hinta. Hyvää päivän jatkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kirsti, kommentistasi. Syötte todella terveellisesti. C-vitamiinit ilmeisesti saatte itse poimimistanne marjoista ja hedelmistä. Muistan loppukesästä sen valokuvan, jossa oli mieletön määrä lakkoja. Hyvää yötä sinulle.

   Poista
 2. Uijui hieman nyt kyllä syyllisyys heräsi, en ole meinaan aivan varma onko ruokaympyräni aina riittävän terveellinen. Aika sushipitoinen. ;) Onneksi on Samu-koira, joka pakottaa lenkille.

  Ihanaa päivää <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Tiia, kommentistasi. Sushihan on terveellistä kalan myötä. Oi, voi. Nyt alkoi mieli tehdä sitä. Mutta on kirjanlukuaika. Hyvää yötä sinulle.

   Poista
 3. Vaikka syöminen on Super kivaa, tuleeko syötyä joka väriä yhteensä kilo päivässä? syön kerran päivässä kevyen kasvisaterian, kaks kertaa proteiini shaken jossa ruokaaineista kerättynä kaikki vitamiinit ja aminohapot sekä kuituja ja proteiineja n. Kolmasosa aivan tarpeesta, helppo varma saanti ja imeytyvyys,eikä tule ähky.sittenotan kapseleina lisäannoksia omega 3 joita on 8erilaista pakattuna samaan kapseliin, carotenoideja siis kaikkea punasta ja oranssia tosi tuhti annos yks kapseli vastaa kiloa porkkanoita.sitten stressin ja rasituksen haittoihin aminohappoja erittäin biosaatavassa muodossa, kokojyväöljyt pakko nauttia kapseleina meillä kaikki viljatuotteet niin puhdistettuja että ei pahemmin löydy öljyjä ruokakaupan tuotteista.kuitenkin viljaöljyt on niitä joilla solumme elää ja pysyy toimivina. Ei hyödytä syödä hyvin jos solut ei läpäise ravinteita eikä pysty poistamaan kuonaa. Siis ei koneisto toimi.se että käyttää ravintolisiä ei anna lupaa vetää roskaruokaa vaan kokonaisuus tärkeää. Syö hyvin ja varmista oikeiden ravinteiden riittävä saanti niin voit nauttia elämästä pidempään ja tuntea hyvinvoinnin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Mirja. Olet oikea vitamiini asiantuntija. Ja ravintosi on varmasti hyvä ja oikea, jos voit hyvin ja olet suht normaalipainoinen. Minä en syö juurikaan ravintolisiä, koska tutkimusten mukaan ruuan ravintoaineet imeytyvät paremmin. Mutta tärkeintähän on se, että on hyvä olo. En syö ns. roskaruokaa juurikaan. Pizzaa silloin tällöin, mutta senkin voi tehdä kokojyväviljasta kasvistäytteellä. Olen ollut kasvissyöjä 35 vuotta. Ja pysynyt ihan terveenä. Mutta koputan puuta.

   Poista
 4. Vastu Shastra is a science that helps in achieving a balance and symmetry in the environment and Vastu for office, Vastu for Industries. The word vastu is derived from an ancient Sanskrit word and Vastu for Factory, Vastu for Home. The word 'vas' means 'to dwell' and 'tu' means 'in the house'. Vastu is therefore to dwell in the house in accordance of its vastu shastra principles so that the house and the people residing in it are happy and content.

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!