maanantai 26. kesäkuuta 2017

Pukkaako lomastressiä? Asiantuntijoiden apuja selviytymiseen.

Minulla oli loman kahdella ensimmäisellä viikolla vähän lomastressiä. Mennen työvuoden käänteet putkahtelivat mieleen. Yllätin itseni ajattelemasta, hoidinko erään homman loppuun. En ollut hoitanut. Se piti hoitaa lomalla. Mutta olen tottunut vuosien myötä tähän kahden viikon - vielä mielessä työteliääseen - ajanjaksoon. Seuraavaksi lomamusaa:


Työterveyslaitoksen tutkija Sampsa Puttonen ja johtava työterveyspsykologi Tuuli Viranta antavat joitakin apuja lomastressiin:

Tee tämä ennen lomaa.
Jos viimeinen työpäivä on perjantai, kannattaa aloittaa ns. tekemättömät työt jo torstaina. Perjantaina voi sitten suhteellisen rauhassa vielä päivittää niitä.


Ennen lomaa voi olla hyvä laatia tehtävälista asioista, jotka tekee lomalta palattuaan. Kun asiat kirjoittaa ylös, ne ei pyöri enää niin pahasti mielessä. Lista rauhoittaa.

Minä olen kyllä erittäin huono laatimaan listoja.  Uskon tanakasti, että intuitio auttaa ja ohjaa. Ehäpä siksi monesti olen melkoisen liemen keittänyt.

Jos ennen lomaa raataa ja hätäilee liikaa, saattaa heti loman alettua sairastua. Stressi on ovela.

Näin palaudut lomalla tehokkaasti
Tuo sana "tehokas" vähän tökkii. Eikö siitä tule stressiä, kun ajattelee, että nyt minun pitää palautua tehokkaasti. Siis lomallakin - jollakin tasolla - olla tehokas. Miten laiskotellaan tehokkaasti? No, ei nämä ammatti-ihmiset Puttonen ja Viranta ajattele yhtä monimutkaisesti kuin minä.

Selkeä ohje: Maisemanvaihdos heti loman alussa on hyväksi. Mieli pääsee irti arkirutiineista ja töistä.

 Sitten reissun jälkeen on hyvä olla sekä lepoa - kunnolla nukkumista ja laiskottelua - ja virkistävää tekemistä. Työsähköpostit kannattaisi unohtaa. Tai sopia itsensä kanssa, että saa esimerkiksi kerran viikossa katsoa niitä. Itse sijoitan työkoneeni vaatekaapin perälle pölyyntymään. 

Loma ei siis saisi olla yltiöpäistä suorittamista ja tekemistä. Muuten lomalainen ei palaudu kunnolla.  Stressi kurkkii nurkan takaa.


Muista lomalta palatessa
Töihin olisi hyvä palata keskellä viikkoa. Tehdä niin sanottu pehmeä lasku arkeen. Jos on ennen lomaa laatinut tehtävälistan, sen kun hommailee rauhallisin mielin ne tehtävät pois listalta. Melkein kaikki ovat loman jälkeen vähän kuin juuri puusta pudonneita ja kummissaan. Arkiseen unirytmiinkin tottuminen voi olla haastavaa.

Hyvää lomaa kesälomalaisille!
Taidanpa huikata miehelle: lähetäänkö iltapäivällä jätskille?
Lähteet: Helsingin Sanomat 18.6.2017, kuvat Pexel, video youtube

13 kommenttia:

 1. Näitä asioita on aina hyvä muistuttaa. Itse olen ollut aina maailman surkein lomailija.. Tokikaan tänä kesänä en virallisesti ole lomallakaan, kun en ole kunnolla töissäkään, mutta aikaisemmin.. Aina sata rautaa tulessa, hoidan asioita ja puuhaan kaikenlaista - loman jälkeen joutuu miettimään mihin se loma katosikaan.. Hyvää ja rentouttavaa lomaa sinulle!

  VastaaPoista
 2. Kiitos Elina kommentistasi. Aika moni lataa lomaan liikaa odotuksia. Kun vaan voisi antaa tulla mitä tuleman pitää. Tuo sinun "tuhat rautaa tulessa" kuulostaa niin tutulta. Hyvää epävirallista lomaa sinulle!

  VastaaPoista
 3. Hyviä muistutuksia näin loman kynnyksellä. Tällä hetkellä toimin yrittäjänä, joten lomalla on myös taloudellisia vaikutuksia. Tylsintä on, että meillä on miehen kanssa vain viikko yhteistä lomaa kesällä. Minä siis lomailen koko heinäkuun ja miehellä on viikko lomaa heinäkuussa.

  VastaaPoista
 4. Kiitos, Minna M, kommentistasi. Surullista, että teillä on miehen kanssa vain viikko yhteistä lomaa. Jos yrittää myönteisesti ajatella niin teille tuskin ehtii syntyä ns. lomariitoja vaan se viikko on suloista yhdessäoloa, josta otetaan kaikki ilot irti. Tsemppiä yrittäjälle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tsempeistä! Yhteistä lomaa on luvassa kaksi viikkoa lokakuussa. Sen voimin jaksaa varmasti syksyn. Ja onneksi yhteinen arki on ihan mukavaa.

   Poista
  2. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  3. Kiitos, Minna M, kommentistasi. Juu, nimenomaan se yhteinen hyvä arki taitaa olla yksi kumppanuussuhteen perusta. Sitähän me eniten eletään. Loma on se kermavaahto tavallisen kaakaon päällä. Herkullista mutta harvemmin nautittua.

   Poista
 5. Nämä ovatkin hyviä vinkkejä! Ja tuo biisi on kyllä hieno kesäbiisi. :-)

  VastaaPoista
 6. Kiitos, Outi, kommentista. J. Karjalaisen laulujen letkeys ja rentous sopivat jotenkin kummasti kyllä kesään. Minulle tulee välillä mieleen yksi kertosäe - en edes muista laulun nimeä jotenkin näin: "Kesällä mennään Turkkuseen ja kaadetaan viinaa kurkkuseen..."

  VastaaPoista
 7. Hyviä vinkkejä! Näistä pitäisi ottaa opikseen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiito Heidi kommentistasi. Onneksi meillä on koko elämä opittavana. Kivoja kesäpäiviä sinulle.

   Poista
 8. Hyviä vinkkejä, joista monesta olen itsekin samaa mieltä! Näiden toteutus käytännössä tuppaakin sitten itselle olemaan vähän haastavampaa ;)

  VastaaPoista
 9. Kiitos Mia kommentistasi. Niin...se käytäntö ja teoria. Yhdessä. Mutta erikseen. Mukavia kesäpäiviä sinulle.

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!