perjantai 2. kesäkuuta 2017

Apua vatsavaivoihin


Kaikilla on joskus vatsan kanssa ongelmia, mutta jos ripuli, ummetus, turvotus ja kipu on jatkuvaa puhutaan ärtyvän suolen oireyhtymästä. Nykyisin siihen käytetään yhä useammin FODMAP-ruokavaliota, joka tarkoittaa sitä, että ravinnosta karsitaan vähitellen pois huonosti imeytyviä hiilihydraatteja. Koko kirjainyhdistelmä tulee monimutkaisesta ilmaisusta: Fermentable Oligo-, Di-, Mono-saccharides And Polyols.

Nämä hiilihydraatit eivät sula vatsalaukussa vaan päätyvät paksusuoleen asti ja aiheuttavat erilaisia vatsavaivoja. FODMAP-ruokavalio auttaa suurinta osaa ärtyvästä suolesta kärsiviä.


Vältettäviä ruoka-aineita on esimerkiksi:
 • ruisleipä
 • omena
 • päärynä
 • sipulit
 • kaalit
 • mango
 • banaani
 • valkoinen vehnä
 • valkoinen riisi
Herkkävatsaisen kannattaa  välttää myös runsasta alkoholin käyttöä, koska alkoholi tappaa suoliston bakteereja vähän samaan tapaan kuin antibiootit, jotka pahojen bakteerien tuohoamisen lisäksi tappavat myös hyviä.  Lihan pois jättäminen ruokavaliosta saattaa auttaa, koska liha vähentää suoliston happamuutta. Makeutusaineilla makeutetut makeiset, purukumit ja juomat kannattaisi herkkävatsaisen unohtaa. Joidenkin mielestä on hyväksi aamulla juoda sitruunalla tai limellä terästettyä vettä.


Ruisleivän voi  korvata täysjyväkauraleivällä. Ja nykyisin on myös saatavilla vatsaystävällistä ruisleipää. Mutta itse en voisi kuvitellakaan luopuvani kunnollisesta, suomalaisesta ruisleivästä, koska ei ole pakko. Tuntui vaikealta asua ensin Pohjois-Pohjanmaalla ja sitten ruotsinkielisellä Pohjanmaalla, koska kaupoista ei saanut kunnolla hapatettua ruisleipää. Vaan jotakin makeahkoa höttöä. Yritin silloin monesti itse leipoa juuresta hapatettua ruisleipää, mutta ei siitä koskaan tullut oikean makuista. Onneksi täällä Etelä-Savossa, Mäntyharjulla, saa hyvää ruisleipää kaupoista. Se on jotenkin koko ruokavalioni kulmakivi. Melkein yhtä tärkeä kuin kasvissyönti.


Jos kärsit pahoista vatsavaivoista, mene ensiksi lääkäriin. Leena Putkinen ja Mari Koistinen ovat kirjoittaneet kirjat  Superhyvää suolistolle - Herkkävatsaisen elämä kuntoon ja Ruokamysteerit - Viisaiden valintojen jäljillä, joista voi olla paljon apua.


                         Vatsavaivojen henkinen puoli
Minun mielestäni ihminen on kokonaisuus, ja siksi en erottele ruumiillisia ja henkisiä sairauksia toisistaan. Yhä enemmän ihmisiä käy lääkäreillä vatsavaivojen takia, jotka ovat psykosomaattisia. Ne voivat johtua esimerkiksi stressistä, unettomuudesta tai masennuksesta. Jos heitä ei FODMAP-ruokavalio auta, pitää kiinnittää huomiota elintapoihin muun muassa liikunnan tai unen puutteeseen. Ehkä kokeilla Mindlulness-harjoituksiakin. Ylipäätänsä rauhoittaa elämäänsä.


Ravitsemusterapeutti Leena Putkonen sanoo 20.4.2017 Helsingin sanomissa: "Suolistohan voi myös oireilla onnetonta mieltä. On asioita, joihin ravitsemusterapeuttina ei pääse kiinni. Ihmisillä saattaa olla traumoja, joita he eivät tiedosta. Joskus ohjaankin potilaan terapiaan." 

Leena Putkosen mielestä: "Mieli ja suoli ovat nykytiedon valossa kiinteästi yhteydessä toisiinsa. Sanotaan, että suolisto on ihmisen toiset aivot. Suolistobakteerit vaikuttavat aivojen välittäjäaineisiin ja niillä voi olla osansa esimerkiksi masennuksen synnyssä." Myös autonominen hermosto vaikuttaa vatsaan.


Hei, nythän on kesä ja kesä ei ole mitään ilman jäätelöä! Vaikka olisi kolea sääkin. Nyt se on kuitenkin KESÄkolea.

Huomenna loppuu työt ja alkaa kesäloma. Tyttärestä tulee ylioppilas! Kyllä mennyt talvi painaa jo.

Pidän nyt muutaman päivän - niin kauan kuin maltan - tauon tässä jatkuvassa raapustelussani. Toivottavasti ilma lämpenee, sillä aion liikkua paljon luonnossa, myös taas Repoveden kansallispuistossa, ja tietty etsiskellä myös korvasieniä. Viime viikonloppuna niitä ei vielä löytynyt, mutta sienestäjän vaistoni sanoo, että nyt voi jo tärpätä.Lähteet: Helsingin Sanomat 20.4 ja 25.5.2017, kaikki kuvat Pexel

2 kommenttia:

 1. Onneksi olkoon tyttären saavutuksen johdosta. Allekirjoitan tuon mielen ja kehon yhteyden. Ennen, kun elämä oli hyvin kiireistä, reagoin vatsa- ja pääkivuilla. Nykyisin voin syödä kaikkea tuolta listalta. Suomessa en käytä valkoista riisiä tai vehnää, mutta matkoilla syön niitäkin. Onnea korvasienien etsintään. Nautinnollista lomaa.

  VastaaPoista
 2. Hei, Kirsti. Kiitos kommentistasi ja onnentoivotuksesta ylioppilaslakin huomenna saavalle tyttärelleni. Ja korvasienionnen toivotuksesta. Juu, ihminen on kokonaisuus. Olen huomannut sen myös monta kertaa omasssa elämässäni: nytkin on kaulassa stressi-ihottumaa, kun olen stressannut töiden loppukiireitä ja lakkiaisia. Hyvät viikonloput sinulle.

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!