perjantai 23. kesäkuuta 2017

Työn tympiminen, eikä mikään ihme juhannusaattona

                        Uhkeat lupiinit lenkkitien varressa.
                        Lupiineja käytettiin ravinnoksi etekin
                        sotaaikaan. Edelleen täysin syömä-
                        kelpoinen kasvi.

Vaikka olen lomalla, ajatukset harhautuvat välillä työhön. Täytyy myöntää, että vähän tuulella käyvänä ihmisenä olen välillä hyvin innostunut työstäni ja välillä leipääntynyt ja tympääntynyt - tekisi mieli sanoa  Bye Bye, beibi. Tai jotakin sellaista.

Ihmisellä on sosiaalipsykologian teorian mukaan kaksi motivaation lajia: ulkoinen ja sisäinen motivaatio. Ulkoinen motivaatio tarkoittaa suurin piirtein sitä, että jotakin tehdään vain ulkoisen palkkion toivossa, esimerkiksi vain palkan takia. Sisäinen motivaatio on aitoa kiinnostusta siihen, mitä tekee. Sisäistä paloa ja flow-tiloja. Tuntuu, että työelämässä nämä ei ole välttämättä niin selkeästi joko tai. Taitavat molemmat vähän sekoittua.

                              Koiranputki täyteläisyyttä

Työn kokeminen merkitykselliseksi kannustaa. Tutkimusten mukaan työn ei tarvitse olla kivaa, jotta siitä innostuisi. Kiinnostuksen herääminen työtä kohtaan on yhteydessä enemmänkin sen mutkikkuuteen ja uutuuteen. Ihminen ei halua jämähtää paikoilleen. Vaan kohti uusia haasteita ja seikkailuja mieluummin! Pidemmällä tähtäimellä tämä tekee hyvää mielelle. Vaikka olisikin aluksi vaikea irtaantua työrutiineistaan.

                     Kivikkokasvustoa

Sairaspoissaolot ovat suoraan yhteydessä johtamistapaan. Jos johtaja koetaan epäoikeudenmukaiseksi, on sairaspoissaoloja enemmän. Nykyisin puhutaan myös paljon itseohjautuvuudesta. Valtarakenteita pyritään purkamaan, ja työn itsenäisyyttä lisäämään. Olen minäkin lomalainen. Hus! Hus! Työjutut pos mielestä NYT! On juhannusaatto. Mutta taidan juhlia sitä vain saunalla ja koivuvastalla. Katsotaan nyt.

Iloista keskikesän juhlaa kaikille! Nautitaan kesästä!

Innostuin eilen juhannuksen vuoksi vähän valokuvaamaan keskikesän luontoa. Taitaa olla melkein ensimmäinen kerta, kun kaikki postauksen kuvat ovat omia.


                      Syreeni kukkii ja tuoksuu huumaavasti.                                           Begonia-rouva


                     Kotimme lähistöllä kasvaa ruohosipulia
                     villinä. Kasvupaikkakin on kokonaisuudessaan
                     jännä, kuin meren rantaa; kivikkokasveja
                     mm.maksaruohoa, josta kuva alla. Maksa-
                     ruoho on hyvää salaateissa.


               Tie vie.

              Orvokki-neiti

Lähteet: Helsingin Sanomat 8.6.2017,  yleinen kiinnostus sosiaalipsykologiasta.

9 kommenttia:

 1. Olen miettinyt työn näkökulmasta ihan samoja asioita; mikä motivoi. Välillä sitä motivaatiota on vaikea löytää ja tekisi mieli etsiä uusi duuni. Välillä taas hyvä flow vie eteenpäin ihan huomaamatta. Koita päästä eroon työajatuksista ;) Hyvää Juhannusta!

  VastaaPoista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Niina kommentista. Välillä motivaatio on todella hakusessa ja suunnittelee jo lopareita. Kunnes työ alkaa taas viedä ja se tuntuu ihan kivalta hommalta. Hyvää juhannusta sinulle.

   Poista
 3. Joku konsultti joskus kertoi, että pitäisi olla tasapainossa työ, koti, perhe, itsensä kehittäminen ja ystävät. Eli hyvä juttu siis jos on töitä, että sen voi sitten tasapainottaa noiden muiden juttujen kanssa. :D Paha täältä kotoonta on huudella. Mutta toivottavasti löytyy omasta työstä inspiroiva juttu jotta innostus taas löytyy. Ihanaa juhannusta!

  VastaaPoista
 4. Kiitos Teresa kommentistasi. Niin tuo elämän eri alueiden tasapaino olisi hyvä olla kunnossa, eikä vapaa-aika vain töistä nuutuneena palautumista sohvalla itsekseen lepäillen. Eikä esimerkiksi kuntoiluharrastuksen olla vain sitä varten, että jaksaisi hienosti töissä. Kivaa juhannusta sinullekin!

  VastaaPoista
 5. Olipas kivoja kuvia postauksessa, olet kehittynyt paljon! :)
  Toivotaan, että motivaatiota löytyy vielä, kivaa juhannusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Jane kannustavasta kommentistasi. Aika näyttää (miksen minä?) riittääkö motivaatio. Hope so.

   Poista
 6. Välillä motivaatio on työn kanssa todella hukassa mutta silloin, kun työkaverit ovat parhaíta, työ mielekästä ja se tuntuu tarpeelliselta, on erittäin hienoa olla duunissa :)

  hanna
  www.hannamariav.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos hannamaria kommentista. Olen lukenut blogistasi, että olet tehnyt tosi laveasti erilaisia luovia töitä ja myös opiskelet.Isot peukut siitä. Juu, työkaverit ja työpaikan positiiviset vibat antaa myöskin sisäistä motivaatiota. On paikka. Yhteisö.

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!