sunnuntai 18. kesäkuuta 2017

Menestymistä on monenlaista, samoin keinoja siihen


Menestymistä on monta eri lajia, ei vain työssä ja aineellisesti menestymistä: joku voi kokea menestyvänsä harrastuksessaan; joku siinä, että on mahdollisuus viettää paljon aikaa läheisten kanssa; joku siinä työssä menestymisen tai aineellisen hyvinvoinnin.

Jyväskylän yliopiston liikuntapedegogiikan professori Jarmo Liukkonen antaa vinkkejä menestymiseen:

1)Kyky rentoutua
Nykyelämä on usein liian hektistä. Kulttuurievoluutio on nopeaa, mutta elimistömme ja kehomme evoluutio on vielä samassa pisteessä kuin tuhansia vuosia sitten. Siksi keho ja mieli voi uupua liian kovassa menossa. Pitäisi aina jättää aikaa - kuin urheilija - palautumiseen ja rentoutumiseen.


2)Itsetunto
Hyvä itsetunto ei ole mikään synnynnäinen lahja. Sitä voi kehittää esimerkiksi sisäisen puheen avulla. Ajattelu on sisäistä puhetta. Kannattaisi ajatella itsestään myönteisesti, niin sanotusti tsempata itseään. Itseään toteuttava ennuste todella toimii. Jos vahvasti uskoo onnistuvansa jossakin, niin onnistuu. Tätä asiaa on tutkittu.


3)Tavoitesuuntautuneisuus
Tästä Jarmo Liukkonen antaa esimerkin: "Esimerkiksi jos sanot itsellesi, että tänään et ota kaljaa lätkämatsia katsoessa, aivot synnyttävät väistämättä kuvan kyseisestä toiminnosta:"
"Voi ajatella vaikka, että tänään otan lasin raparperimehua lätkämatsia katsoessa."

Koska sen minkä ehdottomasti kieltää, sitä tekee erityisesti mieli.

Hyvä yleinen menestyksen määre voisi olla se, että kokee toteuttavansa itseään ja olevansa suhteellisen tyytyväinen elämäänsä, vaikka ei aina niin kauheasti painaisi täyttä vauhtia eteenpäin.

Tässä tuli mieleen yksi laulu, jossa on viisaat sanat ja joka on kaunis ja jotenkin rauhoittava. Dave Lindholmin Pieni ja hento ote youtubesta:
Lähteet: Helsingin Sanomat 4.6.2017, kuvat Pexel, video youtube

15 kommenttia:

 1. Kiitos Marja, Täyttä, tuttuakin asiaa joka sana ja lause. Tuo tavoitesuuntautuneisuus on myös tuttu, mutta se, ettei aivoilta jonkin kieltäminen auta, on minulle uutta. Itsensä kasvattamisen pätee näemmä samat "kikat" kuin lasten kasvatuksessa. Kiellon sijasta suuntaa huomio muualle. Hyvää sunnuntaita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Kirsti, kommentistasi.Joo, varmaan omaan mieleen sopivat samat "kikat" kuin lasten kasvatukseen. Ja lastenkasvatus kehittää suuresti myös kasvattajan mieltä.

   Poista
  2. Unohdin toivottaa sinullekin Kirsti: Leppoisaa ja rauhallista sunnuntai päivää.

   Poista
 2. Periaatteessa tiesin nämä kaikki asiat. Tämä postaus oli kuitenkin hyvä muistutus. Arjen hyörinässä (en halua kirjoittaa kiireessä) moni hyvä asia vain unohtuu.
  Leppoisaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Minna kommentistasi. Niinhän se on, että joskus arki pyörittää meitä, vaikka meidän pitäisi pyörittää arkea.Leppoisaa sunnuntaita.

   Poista
 3. Voi että, hyviä ajatuksia, meinaan arki vie kyllä ihmisen mennessään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Henna kommentistasi. Arjesta voisi tehdä myös hyvän ja mukavan.

   Poista
 4. Hyviä neuvoja ja tärkeitä ajatuksia! Näitä on hyvä jokaisen mietiskellä. Mukavaa sunnuntai-iltaa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minnea Muru kommentistasi. Juu, pitäisihän sitä aina välillä pysähtyä mietiskelemään. Lämpimiä kesäpäiviä sinulle.

   Poista
 5. Mielenkiintoinen postaus ja hyviä vinkkejä! Näitä on hyvä aina välillä pohdiskella :)

  VastaaPoista
 6. Kiitos kommentistasi. Hyvää kesää ja juhannusta sinulle.

  VastaaPoista
 7. Mielenkiintoinen blogi sinulla! Löysin tänne toisen blogin kautta ja jäänpäs ehdottomasti seurailemaan :) Aurinkoista kesää!

  VastaaPoista
 8. Kiitos Mia kommentista. Anteeksi, että vastaan näin myöhään. Jostakin - ihme digimaailman oikuttelusta johtuen - sähköpostini ei ilmoita kaikkia kommentteja. Leppeää heinäkuuta sinulle!

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!