maanantai 5. kesäkuuta 2017

Mitä onni on? Olenko onnellinen?


Onni on suuri sana. Sanotaan, että kaikki etsivät onneaan ja että onni löytyy pienistä asioista.


Olen pohdiskellut silloin tällöin, että olenko onnellinen. Mitä onni minulle on? Yleensä päädyn ajatukseen, että onnea on hyvä arki. Koska enitenhän tässä elämässä on arkea. Saan olla monista asioista onnellinen: minulla on elämänkumppani ja kaksi lasta; olen tällä hetkellä terve; minulla on läheisiä ihmisiä; työ; vapaa-aikaakin on harrastella ja puuhastella. Jos seuraava youtube video näkyy, siinä on taas osin sitä vanhaa ja hyvää aikaa, jota kaikesta huolimatta haikailen. Ja 1980-luvun arkea henkivät laulunsanoitukset. Laulu on Leevi And The Leavings: Onnelliset.


Hesarissa oli artikkeli onnellisuudesta ja 72-vuotiaasta psykologian emeritusprofessori Markku Ojasesta. Tämä juttu pani minut taas miettimään omaa onnellisuuttani. Ojanen on itse sotaorpo, köyhissä oloissa kasvanut yksinhuoltajan lapsi ja koulukiusattu. Kuitenkin hän on omasta mielestään pärjännyt hyvin elämässään.Ojanen jakaa onnellisuuden kolmeen tyyppiin:

1)Tunneonni: vähän sama kuin ilo, tunteet vaihtelevat päivän
    kuluessa kaikilla.

2)Tyytyväisyysonni: tulee siitä, kun katselemme elämäämme 
    taakse päin ja huomaamme jotenkin onnistuneemme
    tavoitteissamme - ja tunnemme siitä tyytyväisyyttä.

3)Mielenrauha: on sanansa mukaisesti rauhaisaa onnellisuutta
    elämästä. Tässä ja nyt. Tämä onnenlaji on nykyajan
    ihmisillä usein kadoksissa. Siitä kertoo retriittien, itämaisen
    filosofian, joogan, meditaation, mindfulnesin suosio. Tätä
    onnen muotoa ihmiset tavoittelevat.Markku Ojanen antaa yksinkertaisia vinkkejä onnellisuuden saavuttamiseksi. Media pursuilee nykyisin paljon ohjeita onnellisuuden ja tasapainon saavuttamiseksi, mutta ne ovat yleensä turhan monimutkaisia.

Markku Ojasen vinkit onnellisuuden saavuttamiseksi:

 • ole ystävällisempi
 • kiitä muita ja anna heille tunnustusta
 • pidä huolta kunnostasi
 • muista pyytää anteeksi, kun on syytä
 • huolehdi läheisistä ihmissuhteistasi
Tuo luettelo on minusta järkeenkäyvä ja jokaisen toteutettavissa, jos hyvää tahtoa riittää ja jos ei ole liian katkeroitunut poteroonsa.


Miksi toiset selviytyvät vaikeasta elämäntilanteesta esimerkiksi työttömyydestä paremmin kuin toiset?

Ojanen antaa vinkkejä vaikeaan elämäntilanteeseen
 • ole aktiivinen aivan millä tahansa elämän alueella; löydä vaikka mielekäs harrastus
 • vältä päihteitä ja alkoholia
 • elämänkumppanuussuhde on hyvin voimaannuttava asia elämässä
Asiasta toiseen, minulla oli tyttäreni antama tehtävä: oppia kuvaamaan selfie, tässä todistus harjoittelusta, jonka kyllä välillä unodan päiväkausiksi. Ehkä siksi koska en tykkää vieläkään olla valokuvissa.


Ennen ylioppilasjuhlaa kävin kampaajalla ja vähän värjäytin hiuksiani kullanhohtoisilla raidoilla. Ne on nyt vaaleamman näköiset.

Minusta tämä viimeinen valokuva kuvastaa jotenkin mielenrauhaa. En osaa selittää miksi. Tuntuu vain siltä.

Lähteet: Helsingin Sanomat 1.6.2017, kuvat Pexel

6 kommenttia:

 1. Nuo Markku Ojasen vinkit onnellisuuden saavuttamiseksi ovat aika simppelit, mutta toimivat. Ennen kun elettiin tiiviimmin yhteisöinä, noita ohjeita oli noudatettava. Nyt elämä on enemmän yksilökeskeistä ja parhaiten toteutuu ehkä omasta kunnosta huolehtiminen.
  Sitten siihen toiseen asiaa. En ymmärrä, miksi sinun näköinen nainen ei tykkää olla valokuvissa. Hieno selfie kauniista naisesta. Hyvää ja onnellista tätä viikkoa.

  VastaaPoista
 2. Kiitos paljon kommentistasi. Markku Ojanen painotti siinä Hesarin artikkelissa sitä, että vinkit ovat yksinkertaisia, aivan tarkoituksella. Olen kanssasi samaa mieltä tämän nykymaailman yksilökeskeisyydestä. Se on tavallaan surullista. Valokuvista: en ole kaunis. En vain ole koskaan osannut olla valokuvissa. Harjoittelen sitä kyllä nykyään. Hyvää päivän jatkoa sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuli mieleeni, lukiessani, ettet tykkää olla kuvissa, että tyttäreni on menossa kurssille, jolla opetetaan ottamaan voimaanuttavia valokuvia. En tiedä kurssin sisällöstä, mutta siitä taas tulee mieleen "Maailman kaunein tyttö" valokuvien sarja. Olet saattanut kuulla siitä tai nähdä kuvia. Minäkään en tykkää olla kuvissa.

   Poista
 3. Kiitos kommentistasi. Tutustun tuohon "Maailman kaunein tyttö" valokuvasarjaan. Jahka sen osaan etsiä. Yritän ainakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anteeksi Marja, huonon muistini vuoksi sekoitin kaksi eri nimeä. Se voimaannuttava kuvasarja on nimeltään Maailman ihanin tyttö. Tuo toinen on ainakin kirja ja elokuva, pahoitteluni väärästä infosta.

   Poista
 4. Moi, Kirsti, ja kiitos kommentistasi. Alan sitten etsiä sitä tuolla nimellä Maailman ihanin tyttö. Kiitos infosta.

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!