keskiviikko 7. kesäkuuta 2017

Unien tulkinta

Näen aika lennokkaita, seikkailukylläisiä unia, mutta välillä samaa pitkäveteistä unta: luen kirjaa unessa. Ikään kuin jatkaisin siitä, mihin illalla jäin. Mutta nämä unikirjat ovat vaan todella, todella tylsiä, ja minun on vain jatkettava ja jatkettava lukemista. Yksi painajaisunityyppini.

Ihmisten yleisimpiä uniaiheita ovat muun muassa:
  • pakeneminen
  • jonkin tekemisen yrittäminen toistuvasti
  • putoaminen
  • lentäminen
  • etsiminen
  • seksi
Perinteiset unikirjat, joissa selitetään suoraan ja yksityiskohtaisesti, mitä jokin asia tai symboli tarkoittaa, eivät pidä paikkaansa. Sanon vähän ylimielisesti - niihin ei kannata tuhlata aikaansa.


                      Psykoanalyyttinen unien tulkinta
Psykologiassa on kaikkein perinteisimmin tulkittu unia Sigmund Freudin kehittämän psykoanalyyttisen tulkinnan avulla. Se uni, minkä muistat aamulla, on ilmiuni, mutta se ei kerro sinänsä mitään unen todellisesta merkityksestä tai sanomasta. Kaikilla unilla ei ole edes mitään merkitystä tai sanomaa. Freudin mukaan tulkitsijan pitää mennä ilmiunen taakse, piilouneen. Itsekseen se onnistuu niin, että pohtii, mitä mielleyhtymiä, assosiaatioita, ajatuksia nousee mieleen kustakin unen kohdasta, asiasta tai tapahtumasta. Näitä mielleyhtymiä, eräänlaisia ajatuksia miettimällä tai tutkimalla voi päästä unen todelliseen viestiin. Psykoanalyysissa tai psykodynaamisessa psykoterapiassa terapeutti kyselee asiakkaaltaan näitä mielleyhtymiä tyyliin " Mitä sinulle tulee nyt mieleen tuosta unen kohdasta, josta kerroit?". Terapeutin avustuksella asiakas ymmärtää melko helposti unensa sanoman, jos sillä jokin sanoma on.



Freudin mukaan uni on kuninkaan tie alitajuntaan. Upein ja tavallaan helpoin reitti. Unethan on alitajunnan toimintaa - ei tietoisen mielen, egon puuhastelua.

Jotta unien tulkintaa olisi helpompi käsitteiden, sanojen kannalta selittää, olisi hyvä osoittaa pääkohdat Freudin psykoanalyyttisesta persoonallisuusteoriasta. Varoitan etukäteen lukijaa, että tämä on melko teoreettista juttua, eikä sitä ole mikään pakko lukea ymmärtääkseen unien psykoanalyyttista tulkintaa. (Kappas vaan...Minä olen nyt kesälomalla ja mieleni silti tekevi jollakin tavalla opettaa...Loma on liian alussa...Kyllä tämä vaihe vielä hellittää - on koettu noin 20 kesänä - ja päästän irti karttakeppiotteestani.) Jees...kirjoitan vaikka tuon teoriajutun pienemmällä. Ei siis tarvitse lukea.


Freud jakoi ihmisen mielen tietoiseen, esitietoiseen ja tiedostamattomaan (alitajunta, piilotajunta; miksi sitä nyt haluaa kutsua) tasoon. Hän loi myös käsitteet ego eli minä, joka on yleensä tietoisella tasolla; superego eli "omatunto", joka on osittain tietoinen, esitietoinen ja tiedostamaton; id (suomeksi "se") on täysin tiedostamattomalla tasolla. Id janoaa välitöntä mielihyvää, tarpeen tyydytystä;se on kyltymätön, elosteleva porsas; mutta arjessa superego hillitsee sen mielihaluja. Jos idin yllykkeet pääsevät egoon superegosta huolimatta - niin kuin joskus voi käydä - ego kokee epämääräistä ahdistusta. Ihmisellä on defenssimekanismeja eli puolustusmekanismeja siihen, ettei ahdistus ottaisi täysin valtaansa.







Idissä on kaksi perusviettiä: libido (rakkaus, seksuaalisuus) ja thanatos (kuolema, aggressio). Freudin teoria on niin valtavan laaja oidipuskomplekseineen: varhaislapsuuden merkityksen korostamisineen; mielenterveyshäiriöiden syineen; lipsahduksineen, joissa ihminen sanoo jotakin, mitä ei tarkoittanut sanoa,  ja tämä, mitä hän vahingossa sanoo, onkin se, mitä hän oikeasti tarkoitti ja niin edelleen ja edelleen...Minulla menisi tuntikausia edes teorian perusteiden selostamiseen...Voisin höpöttää Freudista pitkään ja hartaasti, koska olen ollut hänestä kiinnostunut noin 35 vuotta....nyt itse unien tulkintaan!

                     Universaalit unisymbolit, seksuaalisuus
Freudin mielestä on olemassa myös joitakin yhteisiä, universaaleja unisymboleita. Esimerkiksi kepit, käärmeet, kaikenlaiset ulokkeet symboloivat miehen penistä. Maisema, astiat, kaapit, kaikenlaiset sisätilat symboloivat naisen emätintä ja kohtua. Portaiden nouseminen symboloi yhdyntää. Freud korosti hyvin paljon ihmisen seksuaalisuutta, ja hän on saanutkin siitä myöhemmin kritiikkiä.




Miksi hän korosti seksuaalisuutta? Se oli tabu 1800-luvun lopun ja
1900-luvun alun Wienissä. Freud halusi nostaa vähän ärhennellen  ja pörhistellen sen merkityksen esiin - jo pikkulapsen psyykkisessä kehityksessäkin. Hän herätti tietenkin - ja odottikin sitä - paljon pahennusta aikalaisissaan. Hän oli itse myös hyvin neuroottinen ja kokainisti - kukapa psykiatri nyt ei olisi ainakin vähän hullu itsekin.


                          Enneunet
Freud selitti enneunetkin vain alitajunnan luomuksiksi. Tietoisen mielen lisäksi alitajunta havainnoi ja huomaa asioita todellisuudesta - yleensä hyvin paljon enemmän kuin tietoinen mieli, koska alitajunta on siihen verrattuna tavattoman laaja. Siksi alitajunta osaa tietoista mieltä paremmin yhdistää asioita ja kertoa tavallaan etukäteen, mitä tulee käymään. Itse olen kyllä nähnyt niin tarkkoja yksityiskohtia enneunissani esimerkiksi minulle vielä tuntemattomasta kaupungista, jossa en ole ollut siis koskaan ennen käynyt ennen untani, että ajattelen, että Freudin ajatus enneunista pitää vain joiltakin osaa paikkaansa. Kaikkia enneunia se ei selitä kattavasti. On mahdollisuus sielun - ei vain merkityksessä mielen - olemassaoloon.


Kevennetään vähän musiikilla elämän jatkuvuudesta painajaisunista huolimatta.Youtubesta Vesa-Matti Loiri ja Samuli Edellman elokuvassa Tie Pohjoiseen (ohjaus Mika Kaurismäki) laulu Tuomittuna kulkemaan. Kaksi karismaattista näyttelijää ja laulajaa. Molemmilla ihanan karhea ääni. Veskulla vähän enemmän. Eletty elämä kuulostaa hyvältä:


Freudin mukaan psykoterapian tavoitteena oli muuttaa neuroottinen ahdistus tavalliseksi yhteiskunnassa ja kulttuurissa elämään liittyväksi ahdistukseksi. Hänellä oli melko synkkä käsitys maailmasta. Freud muutti aikanaan länsimaista ihmis- ja maailmankuvaa. Hän vaikutti paljon kuvataiteeseen, kirjallisuuteen ja koko länsimaiseen ajatteluun: ihminen ei ole edes täysin tietoinen itsestään. Ihminen ei ole herra edes omassa talossaan.





Lähteet: kaikki kuvat Pexel, video youtube

2 kommenttia:

  1. Kiitos mielenkiintoisesta postauksesta. Luin hymyillen tekstiäsi. Etenkin tuo, että kappas vaan, lomallakin tekee mieli opettaa. Minun lapsuuden perheessä kaikki muut näkivät enneunia, paitsi minä. Minä aloin nähdä niiden tapaisia vasta aikuisena. Nykyisin hoen itsekin lapsena minua kovasti suututtanutta: "Tätähän se minun uneni tiesi". Mukavaa päivän jatkoa.

    VastaaPoista
  2. Kiitos, Kirsti, kommentistasi. Kiva että kiinnosti. Parin viikon sisällä karttakeppi katkeaa. Vie vähän aikaa. Mielenkiintoista että sinäkin näet enneunia. Niissä on aivan oma tunnelmansa.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!