perjantai 24. tammikuuta 2020

Laihdutus jatkuu, kilot pois vyötäröltä
Olen nyt laihduttamassa kiloja pois vyötäröltä, koska verensokeriarvoni on noussut yli viitearvojen kakkostyypin diabeteksen puolelle, ja olen lihonut reilut kuusi kiloa kesän ja syksyn aikana, enkä viihdy enää kehossani. Kirjoitin pätkäpaastoista yleensä ja omasta pätkäpaastosta viime perjantaina täällä ja aikaisemmin Mindfulness laihdutuksessani sekä Puolukka voi auttaa painonhallinnassa.

Ja hips, heijaa. Laihduin tällä viikolla taas kilon. Olen siis laihtunut yhteensä kolme kiloa. Vyötärönympärys on kaventunut kolme senttiä, jos nyt osaan oikein sen mitata. Se pitäisi mitata alimman kylkiluun ja lonkkaluun ylimmän kohdan väliltä. Vähän haparoivaa mittaukseni on, koska en ole tehnyt sitä koskaan ennen tätä laihdutusta. Mutta pätkäpaasto, puolukka ja mindfulness ilmiselvästi toimii. Ja rasva lähtee aluksi vatsaontelosta.
Nälkä mouruaa edelleen vatsassani, vaikka tätä pätkäpaastoa on kulunut jo kaksi viikkoa. Tässä ei ehkä synny samanlaista ketoositilaa kuin nestepaastolla. Siinä noin neljän viiden päivän jälkeen nälkä ei enää tunnu ja olo on keveä.

Nälkään on kaiketi vaan totuttava. Minun kärsimättömän ihmisen pitää olla nautamaisen kärsivällinen. Sillä, ehei, tämä ole muutamassa viikossa ohi vaan kestää väistämättömästi vähintään kaksi kuukautta. Mutta saatan olla myös kelvoton laihduttaja. Aika näyttää. Tavoitteeni on pudottaa ainakin kuusi kiloa. Ja heijaa, siihen on vielä paljon matkaa.Minulla on kilpirauhasen vajaatoiminta, mutta kun varastorauta saatiin kohdalleen, kilpirauhasarvo huiteli korkealla yli viitearvojen  joulukuun alussa. Tyroksiinilääkitystä vähennettiin. Varastorauta nousi kuudesta 136:een puolen vuoden rautakuurin jälkeen.

Uskon, että kilpirauhasarvo on vieläkin ylitoiminnan puolella, muuten en olisi laihtunut kiloa viikossa. Ylitoiminta nopeuttaa aineenvaihduntaa. Ylitoiminnasta kertoo sekin, että lepopulssini on tavallista korkeammalla, hikoilen helposti ja mieli on levoton. Olkoon ylitoiminnassa. Se helpottaa huomattavasti laihduttamista. Kun saan tämän laihdutusurakkani valmiiksi, mittautan taas kilpirahasarvon. Tyroksiinilääkitystä sitten taas varmaankin vähennetään.Nyt tietoa siitä, miksi kilot olisi hyvä saada pois vyötäröltä.

Rasva on paljon haitallisempaa vatsassa kuin esimerkiksi reisissä tai takamuksessa. Vatsassa rasva ei kerry ainoastaan makkaraksi ihon alle vaan se asettuu vatsaontelon sisään vaarallisen lähelle sisäelimiä. Tämä pönäköittää vatsaa ja lisää senttejä vyötärölle.Vatsaontelorasva lisää riskiä sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin, tyypin 2-diabetekseen, kohtusyöpään ja uniapneaan. Liika rasva voi löytää myös tiensä maksasoluihin ja aiheuttaa rasvamaksan.

Ennen vaihdevuosia estrogeeni suojaa naisia vyötärölihavuudelta. Tämä kuitenkin muuttuu vaihdevuosien aikana, jolloin estrogeenin tuotanto hiipuu. Sen jälkeen keskivartalo alkaa pyöristyä.Sokeri, kova rasva ja höttöhiilihydraatit voivat saada kilot jymähtämään vyötärölle, mutta kaikkein määräävin tekijä on todennäköisesti ravinnon kokonaiskalorit.

Alkoholi ja tupakka saattavat aiheuttaa elimistössä sressireaktion, joka häiritsee rasvan kertymistä tasaisesti kehoon.Liian vähäinen uni voi nostaa verenpainetta ja häiritä sokeriaineenvaihduntaa. Korkea verenpaine ja vyötärölihavuus liittyvät toisiinsa. Huonosti nukutun yön jälkeen tekee mieli herkkuja. Vähän nukkuvat painavat enemmän ja syövät kovaa rasvaa ja hiilihydraatteja enemmän kuin riittävästi nukkuvat.

                              Liikunta vaikuttaa nopeasti
Vaikka liikunta ei heti laihduttaisikaan, rasvaa alkaa lähteä vatsaontelosta heti, kun alkaa liikkua.Liikuntaa harrastavilla ylipainoisilla on selvästi vähemmän vatsaontelorasvaa kuin niillä jotka eivät liiku. Liikunta tosin ei pudota painoa yhtä tehokkaasti kuin kaloreiden karsiminen, mutta sisäiseen rasvaan liikunta tepsii tehokkaasti ja nopeasti.

Jos rankkaa liikuntaa lisätään yhtäkkiä paljon, nälkä kasvaa, ja voi olla vaikea pidättäytyä liiasta syömisestä. Tutkimusten mukaan tehokkaimmin vyötäröä kaventaa aerobinen liikunta, kuten juoksu, jumppa ja hiihto. Tavallista painavamman hulavanteen pyörittäminen on uusi ja tutkitusti hyvä keino.Yleisten suositusten mukaan reipasta liikuntaa, esimerkiksi kävelyä ja uimista, pitäisi harrastaa 2,5 tuntia viikossa. Lisäksi pitäisi tehdä lihastreeniä kaksi kertaa viikossa.

                            Pienikin muutos on suuri hyöty
Vyötärölihavalle pienestäkin painonpudotuksesta voi olla suuri hyöty. Vaikka parin kolmen kilon laihtuminen ei vielä näkyisi, tosiasiassa rasvaa on jo kadonnut ja tautiriski vähentynyt. Pudonneista kiloista valtaosa lähtee vatsaontelosta.

80-kiloisella jo kolme kiloa näkyy arvoissa, 100-kiloisella viisi kiloa. Yksi pudotettu kilo tarkoittaa yleensä vyötäröltä senttiä. Vaikka muutos ei näkyisi peilissä, kannattaa kannustaa itseään ajattelemalla, että rasvaa on jo lähtenyt liikkeelle.Lähteet: Kauneus&terveys 1/2020, kuvat Pixabay

6 kommenttia:

 1. Hienosti olet saanut kiloja tiputettua ja vieläkö 6kg pitää tiputtaa vai oletko jo puolimatkassa. Upeasti nuo raudatkin nousi wow.

  Täällä oltu keskivartalolihava aina, mutta kaikki arvot enemmän kuin hyvät, paitsi rauta-arvoa en tiedä ja voisin veikata, että vajausta on oireista päätellen, mutta pitäisi jaksaa mennä verikokeisiin. Joskus tälläisten asioiden suhteen voin olla tavattoman laiska.

  Sama täällä malttamaton mieli, on tämä rankkaa.

  Kivaa viikonloppua ja painonpudotusta Marja. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Tiia. Kyllä sinun kannattaisi mittauttaa se varastorauta. Se vaikuttaa niin moneen asiaan. Olen puolimatkassa tavoitteeseen. Enää pitäisi laihduttaa kolme kiloa. Eli painaisin silloin 75 kiloa. Katsotaan miten käy. Voi nälkä kasvaa syödessä. Tai tässä tapauksessa voi nälkä kasvaa nälässä. Keskivartalon koko voi olla ehkä myös ruumiinrakenteesta kiinni. Rentouttavaa viikonloppua sinulle!

   Poista
 2. Kiitos postauksesta! Tieto lisää tuskaa, mutta tässä tapauksessa myös kannustaa! Projekti pyörii mielessäni ja odottaa lähtölaukausta! Tsemppiä!

  VastaaPoista
 3. Kiitos kommentista Erikoiset Asiantuntijat.Kyllä minua myös havahdutti tiedot keskivartalolihavuuden seurauksista terveyteen. Tsemppiä sinun päätöksentekoon ja mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 4. Tsemppiä painonpudotukseeen👍

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!