keskiviikko 15. tammikuuta 2020

Väsymys ja stressi voivat lihottaa helposti
Harva asia lihottaa yhtä helposti kuin stressi ja väsymys. Ihmiset eivät usein ajattele tätä, kun ryhtyvät juhlapyhien jälkeen laihduttamaan. Dieetillä vahditaan vain ravitsemusta ja liikuntaa. Tässä mennään monesti vikaan.

Fiksumpaa olisi miettiä, pystyykö arjessa pitämään kiinni laihdutuksesta ja terveellisistä elämäntavoista. Kiireessä ja väsyneenä se on vaikeaa.Tätä asiaa on tutkittu. Erään tutkimuksen mukaan huonosti yönsä nukkunut koeryhmä söi seuraavana päivänä  yli 400 kilokaloria enemmän kuin ne, jotka olivat nukkuneet hyvin.

Tämän uskotaan johtuvan siitä, että väsyneenä nälkähormoniksi kutsutun greliinin taso nousee. Tämä saa ihmisen himoitsemaan nopeita hiilihydraatteja kuten sokeria.Ruokahalun lisäksi väsymys voi myös vaikuttaa muihinkin asioihin: väsyneenä ihminen syö todennäköisesti epäterveellisemmin. Vain harva jaksaa väsyneenä kuntoliikuntaa.

Seuraavat asiat vaikeuttavat painonhallintaa:

Jo pari lasia viiniä muuttaa syömistä
Alkoholi on huomaamaton lihottaja. Se ei aiheuta kylläisyyden tunnetta, ja siitä saatu energia tulee kuin varkain.

Alkoholi lisää nälän tunnetta. Se rentouttaa, ja ihminen tekee usein painonhallinnan vastaisia päätöksiä. Ja vain harva lähtee viinilasillisen jälkeen lenkille.

Projektiajattelu ei sovi laihduttamiseen
Jos esimerkiksi ylimääräiset kilot ovat syntyneet 20 vuoden aikana, niistä ei pääse eroon kolmessa kuukaudessa. Ainakaan pysyvästi.Jos haluaa, että paino putoaa pysyvästi, elämäntapojen tulee muuttua siten, että uusiin tapoihin voi sitoutua pysyvästi. Harva jaksaa noudattaa tiukkaa dieettiä muutamaa kuukautta enemmän.

Vuosi on hyvä aikajänne painonpudotukseen. Uusista elämäntavoista muodostuu rutiineja, ja aineenvaihduntakin ehtii tottua muutoksiin. Liian nopea painonpudotus saattaa sotkea aineenvaihduntaa niin, ettei se toimi enää yhtä tehokkaasti kuin ennen tiukkaa laihdutuskuuria.Pelkkä liikunta ei pudota painoa
Liikunta yksin ei  vaikuta merkittävästi painoon. Jos tavoite on pudottaa painoa, aluksi on tärkeää huolehtia riittävästä unesta ja terveellisestä tuokavaliosta. Tämän jälkeen voi alkaa lisätä liikuntaa. Jos alkaa harrastaa liian vaativaa liikuntaa, voi into lopahtaa kesken. Kohtuus kaikessa.Itsensä soimaaminen ei auta
Suurin syy siihen, että ihmiset epäonnistuvat painon pudotuksessa ei ole kuitenkaan yksikään aiemmin mainittu asia. Todellinen syy on nykyaikaisessa elämäntavassa.

Elämme edelleen kivikautisessa kahossamme, joka on sopeutunut pärjäämään oloissa, joissa ruokaa on liian vähän ja liikuntaa paljon.

Nykyisin ruokaa on kuitenkin tarjolla valtavasti, ja liikkuminen on vähentynyt.

Elämme lihavuutta tuottavassa kulttuurissa, eikä yksilöiden syyttäminen lihavuudesta auta ketään laihtumaan.

Lähteet: Helsingin Sanomat 24.12.2019, kuvat Pixabay


2 kommenttia:

 1. Joskus vuosia sitten emme tavanneet Aasiassa montaakaan ylipainoista. Nyttemmin pikaruokaketjujen yleistyttyä, lihavuus on täälläkin lisääntymään päin.
  Aika helposti sitä ryhtyy soimaamaan itseään, kun vaatteet alkavat kiristää. Eli se pitää jatkossa unohtaa.
  On helppo uskoa, ettei pelkkä liikunta riitä painonpudotukseen. Matkoilla teemme puolet pitempiä lenkkejä kuin kotona ja silti lihomme. Tosin puputamme paikallisia, usein runsaasti hiilihydraattia sisältäviä ruokia.
  Mukavaa torstaita Marja!

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentistasi Kirsti. Olimme tyttären kanssa Thaimaassa, ja minäkin ihmettelin, että siellä oli melko paljon ylipainoisia ihmisiä. Tämä johtuu kaiketi - kuten kirjoitit - länsimaisen roskaruoan syömisestä. Melkein aina oli ruokalistassa pizzaa ja hampurilaisiakin aivan tavallisessa ravintolassa. Teillä varmasti paino putoaa, kun pääsette, tai pitäisikö sanoa joudutte, takaisin arkiaskareisiin.

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!