tiistai 7. tammikuuta 2020

Uuden vuoden lupaukset?En tee uuden vuoden lupauksia, koska olen huomannut, että ne ei yleensä pidä. Ainakaan minulla. Ja jos tekee liian suuren lupauksen, seuraa mielipaha ja morkkis siitä, jos se ei sitten pitänytkään. Ei siis lupauksia. Eikä morkkiksia. Mutta paljon onnea teille, jotka olette tehneet - uskaltaneet tehdä - lupauksen ,vahvan päätöksen tai selkeän tavoitteen! Sehän valaisee tätä pimeää aikaa ja energisoi oloa.

Brittipsykologi Richard Wisemanin vuonna 2007 tekemän tutkimuksen mukaan vain 12 prosenttia ihmisistä piti uuden vuoden lupauksensa. Tutkimukseen osallistui 3000 ihmistä.


Riittävän pienet ja konkreettiset lupaukset pitävät parhaiten ja päätöksen kertominen vain läheisille voi auttaa. Somessa ei kannattaisi hehkuttaa lupaustaan, koska jo muiden huomio ja hyväksyntä ikään kuin palkitsevat ennenaikaisesti, ja siksi ei tule ponnisteltua riittävästi.

Ennen lupausta kannattaisi nukkua ja syödä riittävästi, koska muuten ei jaksa tehdä muutoksia. Filosofi ja tutkija Frank Martela kirjoittaa kirjassaan Tahdonvoiman käyttöohje, että kun verensokeri ja aivojen energia vähenee, tahdonvoima kärsii ensimmäisenä.


Pelkkään tahdonvoimaan ei kannata nojatakaan. Tehokkaampaa on karsia kiusaukset ympäriltään,   ja yrittää tehdä uudesta tavasta vähitellen rutiini itselleen.

Lähteet: Helsingin Sanomat 2.1.2020, kuvat Pixabay ja omat

10 kommenttia:

 1. Täälläkään ei ole tehty uudelle vuodelle lupauksia,ei ennen eikä nyt. Minusta lupaus on jotenkin pyhä asia joka täytyy pitää ja siksi kai varon lupailemasta liikoja. Oikein mukavaa alkanutta vuosikymmentä Marja :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Pihakeiju.Sinäkään et tee uuden vuoden lupauksia. Onhan se lupaus jotenkin isolta ja vaikealtakin tuntuva. Tavoite ei ole mielestäni yhtä ankara, vaan suunta johon on tarkoitus mennä. Kunhan on tarpeeksi motivaatiota. Hyvää alkanutta vuosikymmentä myös sinulle!

   Poista
 2. Minä tein tänä vuonna todella paljon uudenvuodenlupauksia - itse asiassa 20, kun kerran on 2020-vuosi. En pidä lupauksien unohtumista kovin kauheana asiana, vaan olen iloinen, kun muutaman kuukauden saan noudatettua eikä aina ole tarvekaan jatkaa. Esimerkiksi eräänä uutenavuotena lupasin jumpata kipeää olkapäätä jokaikinen päivä vähän. Ja jumppasin koko kevään. Loppukesällä se unohtui - mutta käsi olikin jo tervehtynyt. Jotkut lupaukset pitävät yhä vuosien jälkeen. Esimerkiksi varmaan kymmenen vuotta sitten päätin, että yhtään muovikassia en enää ruokakaupasta osta. Enkä ole ostanut yhden yhtäkään (sen sijaan on kyllä pitänyt ostaa roskapusseja :) Samoin hammaslangan käyttö on jäänyt vakituiseksi. Ennen lankasin kyllä joka viikko, mutta sitten päätin, että ehdottomasti joka päivä. Enkä enää osaisi mennä nukkumaan, koska hampaat tuntuvat ihan kummilta, ellei niitä ole langannut. Tänä vuonna olen luvannut mm. että kertaakaan en enää hedelmiin ja vihanneksiin ota kaupassa muovipussia, vaan käytän aina kestopussia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Anonyymi. Sinähän vallan hurja olet noissa uuden vuoden lupauksissa. Huh, 20 lupausta. Et kuitenkaan viisaasti vaadi itseltäsi liikaa. Sinä olet osannut aiemminkin tehdä lupauksistasi tapoja ja sitten rutiineja. Rutiinin saadakseen asiaa tai toimintaa pitää toistaa monta kertaa ja sitten se alkaa toimia aivan itsestään. Ihania nuo ekologiset lupaukset muovipussien ja -kassien käytön lopettamisesta kaupassa. Täällä on ollut aika pitkään sama juttu. Hedelmät ja vihannekset voi punnita kestopussissakin. Hyvää uuden vuoden alkua sinulle!

   Poista
 3. Jos jotain on tähän ikään mennessä oppinut on se, ettei lupaa mitään, mitä ei pysty pitämään - ei edes uutena vuotena.
  Tuo on helppo uskoa, että kiusausten karsimisella saavuttaa helpoiten tavoitteita.
  Hyvä uutinen on, että napostelu auttaa pysymään lujana :D
  Mukavaa päivän jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Kirsti. Sinä tiedät, miten toimia lupausten kanssa eli olla ilman niitä, jos ei pysty niitä pitämään. Minäkin olen oppinut iän myötä paremmin ennakoimaan tilanteita ja tiedän miten toimisin niissä. Jos "näen", että rikkoisin kuitenkin lupauksen tai tavoitteenkin, en aseta niitä. Pitää olla niin sanotusti kaukaa viisas. Toki pieniä lupauksia - jos niitä lupauksina voi edes pitääkään - teen, koska tiedän, että niissä onnistun. Ihanaa matkaa teille!

   Poista
 4. En ole varsinaisesti luvannut mitään, mutta _aion_ liikkua enemmän ja syödä järkevämmin. Ts. suklaat pois. Olen aloittanut jo! Otaksun, että jo näillä pudotan haluamani 2-3 kg - katsotaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos riitta k kommentistasi.Sinä olet laatinut suunnitelman ja tavoitekin on selvä. Tiedät, miten paljon haluat painoa pudottaa. Juuri tuollainen konkreettinen ja selvä "lupaus" on hyvä. Minäkin aloin laihduttaa - olikohan 4.1 - ja yritän laihduttaa maalaisjärkisesti. Ei mitään laihdutusvalmisteita tai kommervenkkejä, vaan syön yksinkertaisesti vähemmän. Katsotaan miten käy. Minunkin pitäisi päättää konkreettisesti, paljonko kiloja haluaisin laihduttaa.

   Poista
 5. En lupaile, koska tunnen jo itseni. Mutta takaraivossa pyörii toki parempi olotila eli liikkua, nukkua ja syödä vähemmän vehnää ja sokeria, mutta maltilla eikä rynnäköllä nykyään, pienin askelin.

  Sydämellistä tätä viikkoa Marja. <3

  VastaaPoista
 6. Kiitos Tiia kommentistasi. Sinun "lupaus" on edetä pienin askelin, mikä on pitkällä aikavälillä varmasti viisasta. Liian jyrkät ja nopeat muutokset ei sitten monesti pidäkään, koska ovat alun alkujaankin olleet liian suuria, eikä ne monesti muunnu rutiineiksi. Hyvää viikkoa sinullekin.

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!