maanantai 13. tammikuuta 2020

Ensivaikutelma syntyy nopeasti

Kun tavataan uusia ihmisiä, yleensä toivotaan, että itsestä pidetään. Koetetaan tehdä  hyvä vaikutus. Mikä sitten ratkaisee, onnistutaanko?

Kun ihminen menee juhliin tai treffeille, hän saattaa miettiä, olenko riittävän huoliteltu tai sanavalmis. Ensituttavuuksia ei kuitenkaan kiinnosta se, miten olemme pukeutuneet tai kuinka sujuvaa käyttäytymisemme on. Muut arvioivat meidät salamannopeasti ja pintaa syvemmältä tunteiden avulla.Ensivaikutelmaa tutkinut psykologi Angela Ahola sanoo: "Ensitapaamisessa huomiota kaipaisivatkin eniten omat tunteemme ja se, miten niitä välitämme toiselle."

Etsimme toisesta ennen muuta merkkejä siitä, onko hän lämmin ja lähestyttävä ihminen. "Lämpö ja kiltteys ovat tärkeimpiä ominaisuuksia, kun arvioimme uusia tuttavuuksia. Lämmin ihminen on kiinnostunut muista, kuuntelee, huolehtii ja välittää", sanoo Ahola.Kun tapaamme jonkun ensimmäistä kertaa, regoimme herkemmin kielteisiin kuin myönteisiin tunteisiin.

Ensivaikutelmalla on taipumus vahvistua hyvin nopeasti: rehellisenä pidetty pysyy rehellisenä ja roisto roistona. Ihminen on altis uusia ihmisiä arvioidessaan tähän ajatteluvinoumaan, jota kutsutaan vahvistusharhaksi.Vahvistusharha aiheuttaa sen, että ensivaikutelmaa on hankala muuttaa. Jos henkilöstä on saatu myönteinen kuva, haetaan sitä tukevaa todistusaineistoa. Selitetään kaikki hankaluudetkin parhain päin. Jos ensivaikutelma on kielteinen, sille löydetään vahvistusta.

Ihminen välittää lämpöä, kun muistaa huomioida toisen ja olla kiinnostunut hänestä aidosti. Tässä taidossa kuka hyvänsä voi kehittää itseään. Toisen käytöksen peilaaminen luo yhteydentunteen. Mukautamme huomaamatta ilmeitä, eleitä ja asentoja samankaltaisiksi uuden tuttavan kanssa.Lähteet: Hyvä terveys 1/2020, kuvat Pixabay

2 kommenttia:

  1. Taas mielenkiintoinen aihe. Tuo, että on aidosti kiinnostunut toisesta, on tosi tärkeää. Vihoviimeistä on, jos puhuu vain itsestään ja yrittää itseään kehumalla tehdä vaikutusta. Sekin on koettu ja ne oli samalla kertaa ekat ja vikat treffit 😁

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista Erikoiset Asiantuntijat. Kauheita ovat nuo, jotka pälpättävät vain itsestään, itseensä kovin ihastuneet. Eihän sitä jaksa. Minullakin on kokemusta tällaisista miehistä opiskeluajalta.

    VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!