perjantai 10. tammikuuta 2020

Yritän saada painoa pois vyötäröltäTämä on minulle ajankohtainen aihe, laihdutan tällä hetkellä ja yritän saada kiloja  pois etenkin vyötäröltä. Vyötärön kilot kertovat siitä, että vatsaontelossa on rasvaa. Saa nähdä miten käy. Olen helposti uusista asioista innostuva - niin kuin nyt tästä 
laihdutuksesta - ja innostus  saattaa lopahtaa aika helposti.

Laihduttamiseni on yksinkertaisesti sitä, että käytän mindfulnessia,  syön vähemmän ja liikun. Syön paljon puolukkaa smoothiena, koska se vastikään tehdyn tutkimuksen mukaan auttaa painonhallinnassa ja laskee verensokeri- ja rasva-arvoja. Olen kiinnostunut myös pätkäpaastoista, voi olla, että vielä kokeilen jotakin niistä.


Olen kirjoittanut aikaisemminkin tässä vuoden alussa laihdutusyrityksestäni, mutta en muistanut silloin kirjoittaa, että sen lisäksi, etten viihdy enää kehossani, laihdutan myös terveyssyistä. Hiljattain rutiinitutkimuksessa selvisi, että verensokerini on noussut arvoon 7,3 ja se on siis kakkostyypin diabeteksen puolella. Paastoverensokeri mitataan pian uudestaan, ja jos se on edelleen koholla joudun syömään diabeteslääkkeitä. Ei vielä kuitenkaan tarvitse piikittää.

Minulla ei ole onneksi  metabolista-oireyhtymää, johon diabeteskin kuuluu. Kokonaiskolesteroli on 3,5 ja hyvät ja huonot kolesteroliarvot erittäin hyvät. En muista lukuja. Verenpaine on oikeastaan liiankin alhainen ja se aiheuttaa huimaamista.


En edes tiedä, miksi verensokeri on nyt noussut. Ehkäpä se johtuu tästä vyötärölihavuudesta ja muutenkin siitä, että olen lihonut reilut kuusi kiloa. Silti ihmetyttää tämä, koska olen ollut kasvissyöjä 36 vuotta ja liikun; lenkkeilen, käyn kuntosalilla ja käveleksin metsässä. Minä en ole edes mitannut vyötäröä, mutta tiedän, että se on yli 90 senttiä. Ehkä pitää kuitenkin hankkia mittanauha.

Yritän siis laihduttaa ja katsoa, tippuuko sokeriarvo. Jospa ei tarvitsisikaan syödä lääkkeitä. Lääkäri sanoi, että jo viiden kilon laihduttaminen voisi laskea sokeriarvoa. En haluaisi ruveta syömään lääkkeitä. Luulisin, että moni muukin ajattelee näin lääkkeiden syömisestä.


Minun oli tarkoitus tehdä tästä asiateksti eli käsitellä yleisiä tietoja vyötärölihavuudesta, mutta lipsahdin näköjään omaan tilanteeseeni. Välillä teksti aivan kuin kirjoittaa itseään, karkaa käsistä ja näppäimistöltä ja  pelmahtelee sinne tänne. Kirjoitan myöhemmin sen asiapostauksen.
 Lähteet: kuvat omat

6 kommenttia:

 1. Laihduttaminen on äärimmäisen vaikeaa, kun on jo vähän ikää ja sinulla kilpirauhasen vajaatoiminta. Ei putoa paino hetkessä, vaan vaatii pitkäjänteistä toimintaa. Minulla on punnituspäivä perjantaisin ja hyvin menee:) Paino -100 g viikossa, hah :)) Mutta olen liikkunut paljon ja tuntuu kuin energia olisi lisääntymään päin. Liika sokeri varmaan tekee nuutuneeksi.

  Tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi riitta k. Kyllä ikä ja tuo kilpirauhasen vajaatoiminta vaikeuttaa laihduttamista. Olen laihduttanut viimeksi 15 vuotta sitten, kun lihoin melkein 14 kiloa lyhyessä ajassa, olin todella väsynyt ja paleli koko ajan, kesälläkin. Silloin selvisi, että minulla on kilpirauhasen vajaatoiminta. 14 kilon pudottaminen otti koville ja vei aikaa - toivo ja usko meni monta kertaa. Nykyisin kilpirauhasarvo heilahtelee ylös ja alas, on todella korkea tai matala, ei ole siis koko ajan liian matala niin kuin ennen oli. Uskon, että tähän vaikuttaa varastoraudan normalisoituminen puolen vuoden rautakuurilla. Arvo oli muistaakseni 9 ja rautakuurin jälkeen 136. Toivon, että tämän vuoksi kilpirauhanen vähitellen rauhoittuisi ja tyroksiinilääkitystä voitaisiin jossakin kohtaa vähentää.

   Poista
 2. Harmi tuo sokeri. Muutenhan sinun arvot ovat kohdillaan.
  Hienoa, että puolukan ihmeitä tekevät vaikutukset on nyt sitten todistettu tutkimuksen avulla.
  Minulle ilmestyy vyötärölle ja muuallekin kiloja heti kun poistun Suomesta. Kotona liikun sen verran enemmän ja ravinto on etupäässä itse kerättyä tai kasvatettua. Ulkomailla syön yleensä paikallisten tapaan ja siirryn julkisilla paikasta toiseen. Usein on niin kuumaa, etten viitsi huvikseni kävellä. Eikä täällä ole arkisia askareita.
  Hyvää viikonloppua Marja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi Kirsti. Minua harmittaa todella kovasti - ja oikeastaan myös pelottaakin - tuo kohonnut verensokeriarvo. Enpä löydä siihen muuta syytä kuin painonnousu, kun muuten elän suhteellisen terveellisesti. Puolukka on todellakin superfood siinä missä mustikkakin. Olen nyt viikon juonut melkein litran pakastepuolukka-mustikkajauhesmoothieta. Teen sen vinkistäsi piimään. Minusta se tasaa oloa, eikä ole niin nälkä. Tietysti olen myös syönyt ruokaa, mutta tavallista pienempiä annoksia. Puntarin mukaan olisin laihtunut jo kilon. Mutta se voi johtua nesteistä ja muusta. Parempi olla uskomatta asiaa ja punnita viikon päästä uudelleen. Te syötte aivan mahtavaa ruokaa ja olette miltei omavaraisia. Matkoilla kuuluukin nauttia paljon paikallisesta ruuasta ja muutenkin!

   Poista
 3. Tsemppiä projektiin! Toisaalta terveellisistä elämäntavoista on helpoo lähteä liikkeelle. Itse odotin että perustettiin kuntosali lähelle että pääsee aloittamaan kuntoilun kunnolla ja nythän se viimein tuli. Ensi viikolla alkaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi ja tsempin toivotuksista Hirvonen. Minä olen ollut onneksi vielä koko viikon innostunut tästä uudesta jutusta. Toivon, että laihdutusyritys innostaa minua monta kuukautta. On hyvinkin tärkeää, että kuntosali on lähellä,niin menee sinne varmasti todennäköisemmin, jos se olisi kymmenien kilometrien päässä. Tsemppiä sinulle kuntosaliharjoitteluun!

   Poista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!