tiistai 28. tammikuuta 2020

Maailma lämpenee odotettua nopeamminMaailman lämpötila on noussut odotettua nopeammin. Ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat kiihtyneet: jäätiköt sulavat ennätysvauhtia, valtameret ovat ennätyslämpimiä, merenpinta nousee ja äärimmäiset sääilmiöt, kuten tulvat ja kuivuuskaudet, ovat lisääntyneet. 

Tämän jutun kuvat on ennätyslauhan tammikuun alusta.

Ilmatieteen laitoksen Sään ja ilmastonmuutoksen vaikutustutkimuksen-yksikön päällikkö Hilppa Gregow pitää suuntausta erittäin huolestuttavana: "Tuoreet mittaustulokset osoittavat, että kiihtyvä lämpenemistahti näkyy myös WMO:n mittauksissa. Vuosien välillä on toki edelleen vaihtelua, eikä suoraa trendiä voida osoittaa. Hyppäykset, joita on alkanut tulla, on kuitenkin voimakas hälytyssignaali ilmastokriisistä."


Se, että ilmakehän hiilidioksidipitoisuus on samanaikaisesti noussut osoittaa, että ei olla onnistuttu hillitsemään ilmastonmuutosta.

Kaikki mittaushistorian viisi lämpimintä vuotta ovat osuneet viidelle viime vuodelle. Uusi vuosikymmen 1980-luvun jälkeen on ollut aina edellistä lämpimämpi. Suomessa ja Venäjällä sää on tänä talvena 5-7 astetta lämpimämpi kuin yleensä. Venäjällä, Keski-Euroopassa ja Pohjoi-Afrikassa viime kesä oli lämpimin koskaan.


Myös Australian metsäpalot ovat voimakas indikaattori ilmastonmuutoksen vaikutuksista. Metsäpaloihin liittyvät ennätyslämmin ja ennätyskuiva vuosi. Ilmaston lämpeneminen lisää erityisesti sään ja siihen liittyvien ilmiöiden ennakoimattomuutta.

Lähteet: Helsingin Sanomat 17.1.2020, kuvat omat

7 kommenttia:

 1. Huolestuttavaa on tämä ilmaston lämpeneminen, tänne pohjolaankin alkaa ilmaantua jos jonkinmoista tuhohyönteistä jotka ovat olleet aikaisemmin lämpimän ilmanalan olioita. Muistan kuinka paljon oli perhosia pihallamme vielä 20v sitten, nyt on kukkia monta kertaa enemmän kun silloin,mukana myös niittykukkia ja perhosia todella vähän. Eipähän sitä meikäläisenkään panos näy ollenkaan kun vertaa noihin suuriin saastuttajiin mutta tuleepahan sitten parempi omatunto edes. Muistan miten jotkut sukulaiseni ihmettelivat ja jotkut pilkkasivatkin meikäläistä kun olin kiinnostunut luonnonmukaisesta elämäntavasta,kävin kursseja ja koulutuksia koska minusta se oli oikein. Kyllähän se vähän kirpaisi silloin mutta huomaan että monet ovat muuttamassa elintapojaan luonnollisempaan suuntaan, nekin jotka silloin lähes 30v sitten mulle naureskelivat. Täällä meillä alkaa olla jo lunta mukavasti,olen saanut kasattua jo arempien kasvien suojaksi mukavasti. Olen siitä hyvilläni että tyttäreni,ainakin nuorempi ovat kiinnostuneet tästä lajista,eli miten muuttaa maailmaa terveellisemmäksi. Tämänkin olen huomioinut miten jotkut lintulajit ovat hävinneet lintulaudaltani esim.punatulkkuja en ole nähnyt aikoihin. Monta murehtimisen aihetta tässä minullakin on mutta mielestäni olen jo pikkiriikkisesti maailmaa pelastanut. Mukavaa viikkoa sinulle Marja :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pihakeiju kommentistasi. On hienoa, että olet elänyt luonnonmukaista elämää jo kauan, kolmisenkymmentä vuotta. Minunkin kasvissyönnille naureskelttin silloin 36 vuotta sitten, kun aloitin sen (ja myös maailmanparantamisen). Nyt kasvissyönti on huimasti lisääntynyt ilmastonmuutoksen takia.Minäkin olen huomannut tuon perhosten ja joidenkin lintulajien vähenemisen. Myös pölyttäjät, kuten mehiläiset, ovat vähentyneet ympäri maapallon.

   Kyllä ekologisesta elämäntavasta tulee hyvä mieli ja omatunto. Tunne, että tekee parhaansa ilmastonmuutoksen vähentämiseksi, vaikka se suuryrityksiin verrattuna olisi pisara meressä. Hyvin tärkeää on vähentää turhaa kulutusta. Esimerkiksi ei osta vaatteita pikamuotiketjuista. Ja aikuinen ihminen ei yleensäkin todella tarvitse aina vain uusia vaatteita ja tavaraa. Yritykset tekevät mainonnallaan ihmisten toiveista tarpeita. Jos ostaa, on parempi ostaa käytettyjä vaatteita kirppareilta. Kivaa viikkoa sinullekin!

   Poista
 2. Huolestuttavaa ja hurjaa. Vastikään luin jostain, että esim. Suomessa ilmaston lämpeneminen on keskimääräistä nopeampaa kuin muualla. En muista mistä sen luin, mutta kyllä tämäkin talvi minusta trendin oikeaksi osoittaa. Minulla on paljon saksalaisia blogiystäviä. Siellä pari viimeistä kesää ovat olleet kuumia ja kuivia, isot puut kuolevat pystyyn. Muistaakseni vuonna 2018 Rheinin vesi oli niin matalalla, etteivät jokilaivat pystyneet liikennöimään. Kyllä tämä vaikuttaa kasvi- ja eläinmaailmaan, miten jää nähtäväksi.

  Luin vuosia sitten Risto Isomäen Sarasvatin hiekkaa ja sen dystooppiset tulvakuvat ovat edelleen mielessäni.

  VastaaPoista
 3. Kiitos kommentistasi riitta k. Kyllä tämä on tosiaan huolestuttavaa. Ilmastonmuutos koettelee eniten juuri Pohjolaa ja etelää. Kyllähän se Keski-Euroopassakin näkyi viime kesänä. On hyvin surullista tuo, mistä kirjoitit, että Saksassa kuumuudessa jopa puut kuolevat pystyyn. Ei enää vain pelkkä nurmikko pala. Ihmettelen sitä, että jotkut kieltävät kokonaan ilmastonmuutoksen, kuten aina niin sykähdyttävä Trump ja Suomessa jotkut Perussuomalaiset ja osa kansasta.Kaikki on heidän mielestä vain sattumaa.

  VastaaPoista
 4. Olen hyvilläni, että postasit tästä(kin) tärkeästä aiheesta ja herättelet ihmisiä.
  Hienot kuvat erikoisen lämpimästä tammikuusta.
  Todella huolestuttavaa ja samalla aiheuttaa minulle valtavaa syyllisyyttä, koska matkustelen. Yritän kompensoida asiaa elämällä muuten ekologisesti ja "istuttamalla" puita sademetsiin ja muualle (lue: tuen rahallisesti eri projekteja).
  Tiedä, onko niistä apua, mutta rauhoittaa edes vähän omaatuntoani.
  Mukavaa viikkoa Marja!

  VastaaPoista
 5. Maailma muuttuu ihmisen tekojen myötä.
  Kun vain osaisimme sen vielä korjata!
  Pieni ihminen voi tehdä omalta osaltaan kaiken minkä voi, mutta loppu tulee suurvaltioiden päätöksistä.
  Meillä suuret myrskyt ja tulvat ovat näyttäneet vuoden aikana voimansa ja nyt saatiin lunta monin paikoin täällä, minne se ei kuulu.
  Pieni on ihminen maailman voimien edessä!

  VastaaPoista
 6. Kiitos kommentistasi Mantelilaakson Susanna. Kuten kirjoitit ilmastonmuutoksen kehittyminen riippuu paljon myös suurvaltojen päätöksistä. Kaikkien valtioiden olisi pitänyt liittyä Pariisin Ilmastosopimukseen. Mutta kaikki voi tietenkin vaikuttaa osaltaan ja viedä viestiä eteenpäin. Puhumalla asioista, toimimalla oikein.

  VastaaPoista

Ole hyvä ja kommentoi. Teet minut iloiseksi!